Η κλιματική κρίση επηρεάζει άμεσα τον τομέα του τουρισμού καθιστώντας απολύτως αναγκαία την υιοθέτηση στρατηγικών αειφορίας. Την ανάγκη αυτή έχουν διακρίνει εδώ και καιρό οι επαγγελματίες της Ρόδου και κυρίως ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων που το περασμένο Σάββατο διοργάνωσε με εξαιρετική επιτυχία ημερίδα με θέμα «Τουρισμός και Περιβάλλον».
Στόχος της ημερίδας, ήταν να αναδειχθεί στην πραγματική της διάσταση η προτεραιότητα της προστασίας του Περιβάλλοντος και πώς οι εφαρμοζόμενες πράσινες πρακτικές (από ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, φορείς & ΟΤΑ) μπορούν να χαρίσουν στον προορισμό της Ρόδου προστιθέμενη αξία. Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που προέκυψαν από την ημερίδα θα σταλούν στους καθ’ ύλην αρμόδιους φορείς, έτσι ώστε να προβληθούν επικοινωνιακά και στοχευμένα.
Μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών ήταν ο κ. Γεώργιος Κρεμλής, σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος, εκπρόσωποι διεθνών φορέων πιστοποίησης όπως ο κ. Σωτήρης Μυλωνάς από το Travelife και ο κ. Άγγελος Σωτηρόπουλος από το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης, η κ. Ματούλα Συρίγου και ο κ. Νικόλας Λειβαθηνός από την Green Key, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος τουρισμού Κώστας Χρυσοχοΐδης, οι αντιδήμαρχοι Κώστας Ταρασλιάς και Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου, ο εκδότης, κ. Κώστας Δεριζιώτης. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής Βασίλης Υψηλάντης, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Κώστας Κωνσταντινίδης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, Αντώνης Γιαννικουρής. Συντόνιζε ο κ. Νεκτάριος Καλογήρου.
Όπως είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, Γιώργος Ματσίγκος, σύμφωνα με έρευνα της booking.com πάνω από το 70% των ερωτηθέντων προτιμά «πράσινα καταλύματα». Ανέλυσε επίσης τα 10 “R” για τις ορθές περιβαλλοντικές πρακτικές των τουριστικών επιχειρήσεων (Recognize, Refuse, Reduce, Replace, Reuse, Recycle, Reengineer, Retrain, Reward, Reeducate).
«Απαιτείται ειδικός σχεδιασμός. Χρειάζεται να διαφοροποιήσουμε το προϊόν, να υπάρξει ισορροπία μεταξύ κοινωνίας, οικονομίας και περιβάλλοντος», τόνισε ο κ. Ματσίγκος. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων κτηρίων ώστε να αναδειχθεί το φυσικό και δομημένο περιβάλλον της κάθε περιοχής.
«Θα πρέπει να μειωθεί η χρήση προϊόντων που έχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον, να αντικατασταθούν κάποια από αυτά, να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν τα υπόλοιπα. Απαιτείται επανασχεδιασμός και επανεκπαίδευση του προσωπικού και ανταμοιβή του εφόσον επιτευχθούν οι στόχοι. Επιπλέον απαιτείται συνεχής εκπαίδευση και επιμόρφωση, ειλικρινής συνεργασία ενώσεων συλλόγων, φορέων και αρχών, καλλιέργεια συνείδησης περιβαλλοντικής από το σχολείο», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΔΞΡ.
«Πολλά ξενοδοχεία της Ρόδου έχουν πάρει βραβεία. Το ζητούμενο είναι να μαθαίνουν οι επισκέπτες ότι το κάθε ξενοδοχείο εφαρμόζει πράσινες πρακτικές έτσι ώστε να τις υιοθετεί και να συμβάλει στην υλοποίησή τους. Υπολογίζουμε ότι πάνω από 80 πιστοποιήσεις έχουν δοθεί από Travel Life Green Key ενώ και οι τουρ οπερέιτορς επιβραβεύουν ξενοδοχεία.
Η Ρόδος μπορεί να αναδειχθεί σε πράσινο, εμβληματικό τουριστικό προορισμό, όπως τόνισε ο κ. Ματσίγκος, ο οποίος δήλωσε ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας θα απασχολήσει έντονα την τουριστική βιομηχανία την επόμενη πενταετία. Αναλυτικότερα ανέφερε τα εξής: «Η Ρόδος μπορεί να αποτελέσει πράσινο, εμβληματικό τουριστικό προορισμό. Διαθέτει τη Μεσαιωνική Πόλη, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO. Διαθέτει πολλούς παραδοσιακούς οικισμούς, περιοχές NATURA, μοναδική πανίδα και χλωρίδα, ιδανικό κλίμα, χιλιόμετρα καταπληκτικών ακτογραμμών, γραφικότατα χωριά, σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και βέβαια άριστες ξενοδοχειακές μονάδες.
Διαθέτει τη μοναδική Κοιλάδα των πεταλούδων, τη Φιλέρημο, το Πρασονήσι, το πάρκο του Ροδινιού, καλλιέργεια παραδοσιακών προϊόντων, καταπληκτικές ταβέρνες σε όλα τα χωριά. Καθιερώσαμε την τοπική και ροδιακή κουζίνα, ακόμη και το ροδίτικο πρωινό με πιστοποίηση του ΕΒΕΔ. Βέβαια θα πρέπει να προσπαθήσουμε για την προστασία του τοπικού πολιτισμού, των ηθών και εθίμων.
Στόχος του συλλόγου μας είναι να συμβάλει το νησί μας στην προστασία του περιβάλλοντος, στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην αναβάθμιση των υπηρεσιών, στη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, στην ενίσχυση του οικολογικού του προφίλ στην παγκόσμια κοινότητα ταξιδιωτών ώστε να αναδειχθεί σε πράσινο εμβληματικό τουριστικό προορισμό.
Ο Σύλλογός μας έχει κάνει αρκετές ενέργειες και διαδικασίες. Η προστασία του περιβάλλοντος θα μας απασχολεί τα επόμενα πέντε χρόνια έντονα. Εμείς γνωρίζετε πώς εδώ και επτά χρόνια διοργανώνουμε την ημερίδα ποιότητος, πλέον επικεντρωνόμαστε στο τρίπτυχο ποιότητα, περιβάλλον, παιδεία».
Ο κ. Κρεμλής δήλωσε ότι η κυβέρνηση εκπόνησε εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα. Τόνισε το κλίμα και το περιβάλλον είναι αλληλένδετα με τον τουρισμό. Αναφέρθηκε επίσης στην αναγκαιότητα ανάδειξης της διάστασης της νησιωτικότητας και της σύνδεσής της με την κλιματική αλλαγή και τις αεροπορικές πτήσεις (παραδέχθηκε ότι τα αεροσκάφη αφήνουν ένα έντονο ενεργειακό αποτύπωμα) με στόχο να εφαρμόσει η ΕΕ αντίστοιχες πολιτικές.
Η αντιδήμαρχος Τσαμπίκα Κιαχαγιά-Μαγιόγλου δήλωσε ότι η δημοτική αρχή στοχεύει στη δημιουργία του «πράσινου δήμου». Παράλληλα, ανέφερε ότι τα στοιχεία σχετικά με τη διαχείριση των σκουπιδιών δεν είναι ενθαρρυντικά, πράγμα που οφείλεται στην έλλειψη ενημέρωσης των πολιτών. Διακρίνοντας αυτό το κενό ενημέρωσης, ο δήμος Ρόδου, πρόκειται να καταρτίσει πλάνο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος, Κώστας Ταρασλιάς, δήλωσε ότι η ανάδειξη της «Πράσινης Ρόδου» θα πρέπει να στηριχθεί στη βάση της καθαριότητας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στην ανάδειξη των μονοπατιών πεζοπορίας, των πράσινων πρακτικών.
Τέλος, ο περιφερειακός σύμβλουλος τουρισμού, Κώστας Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η ΠΝΑΙ πρόκειται να εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο πλάνο διαχείρισης ορά αποβλήτων και απορριμμάτων.