Διπλό αραβικό χτύπημα φαίνεται ότι είναι έτοιμο να δεχτεί το ελληνικό real estate σε δύο περιοχές οι οποίες προσφέρονται για υψηλού επιπέδου τουρισμό.
Από τη μια ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θάνι, μετά την εξαγορά της Οξυάς είναι έτοιμος να δαπανήσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ προκειμένου να εξαγοράσει άλλα πέντε νησιά τα οποία βρίσκονται στην ίδια περιοχή του Ιονίου Πελάγους.
Ομως, δεν είναι μόνο αυτό. Το κρατικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διαπραγματεύεται στη Μύκονο την εξαγορά δύο μεγάλων εκτάσεων στις οποίες πρόκειται να δημιουργήσει δύο ξενοδοχεία 100 κλινών για τουρίστες πολύ υψηλού οικονομικού επιπέδου. Επιπρόσθετα, το ίδιο fund βρίσκεται σε συζητήσεις με δύο ελληνικές τράπεζες για τη σύσταση Ταμείου το οποίο θα προικοδοτηθεί με 500-700 εκατ. ευρώ για τη χρηματοδότηση ελληνικών επιχειρήσεων.
Η νέα δυναμική είσοδος των Αράβων, που έχει ως στόχο τον τουρισμό και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, φαίνεται ότι δεν είναι ξεκομμένη από το γενικότερο κλίμα που υπάρχει σήμερα για την Ελλάδα ειδικά από funds του εξωτερικού. Επιπρόσθετα, η εξαγορά του «Αστέρα» της Βουλιαγμένης από fund αραβικών συμφερόντων, το AGC Equity Partners, που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ με γραφεία στη Μέση Ανατολή και στο Λονδίνο, αλλά και η επικείμενη ιδιωτικοποίηση της Eurobank είναι ένα ισχυρό μήνυμα από τα κεφάλαια της Μέσης Ανατολής για περαιτέρω επέκταση στην Ελλάδα.
Ο σεΐχης του Κατάρ πέρυσι αποφάσισε να αγοράσει την Οξυά, ένα νησί των Εχινάδων, αντί 5,6 εκατ. ευρώ. Το νησί το χάρισε στην κόρη του Μαγιάσα, η οποία είναι πρόεδρος των μουσείων του Κατάρ.
Οπως έλεγαν τότε οι πληροφορίες, ο σεΐχης ενέδωσε στις πιέσεις τόσο της Μαγιάσα όσο και της δεύτερης γυναίκας του, Σεϊχά Μοζά, οι οποίες τον προέτρεψαν να προβεί στην αγορά ενός ελληνικού νησιού έπειτα από τις διακοπές της οικογένειάς τους στο Ιόνιο το καλοκαίρι του 2011, όπου είχαν έρθει με το υπερπολυτελές γιοτ τους. Μάλιστα εκείνη την εποχή ο Αραβας κροίσος αναγκάστηκε να έρθει αντιμέτωπος με τυπικές γραφειοκρατικές διαδικασίες, γεγονός που τον οδήγησε στο να μιλήσει αρνητικά για την Ελλάδα.
«Στην Ελλάδα δεν ψάχνετε για επενδυτές αλλά για μαζοχιστές», ήταν τα λόγια του εμίρη, όπως τα μετέφερε απεσταλμένος του στον δήμαρχο της Ιθάκης κ. Ιωάννη Κασσιανό.
Τότε κινητοποιήθηκε αμέσως το υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο μέσα σε χρόνο-ρεκόρ μείωσε πολλές από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, με αποτέλεσμα το νησί να περάσει στα χέρια του εμίρη.
Υστερα από αυτή την απόφαση ο εμίρης αποφάσισε να αγοράσει άλλα πέντε νησιά. Πρόκειται για το Προβάτι, το Μόδι, την Καρδιώτισσα, τον Αγιο Ιωάννη Ζακύνθου και την Κιτριανή. Το ποσό της επένδυσης συνολικά αναμένεται να υπερβεί τα 20 εκατ. ευρώ. Προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαριστεί ο λόγος της επένδυσης, αλλά εικάζεται ότι ο εμίρης θέλει να δημιουργήσει πρότυπες ξενοδοχειακές μονάδες σε ολόκληρο το σύμπλεγμα των νησιών.
Βέβαια, το ποσό των 20 εκατ. ευρώ δεν προσεγγίζει ούτε κατ’ ελάχιστον το εκπληκτικό ποσό των 250 εκατ. δολαρίων που είχε ξοδέψει η κόρη του εμίρη προκειμένου να αγοράσει τους «Χαρτοπαίκτες», πίνακα του Πολ Σεζάν που ανήκε επί χρόνια στον εφοπλιστή κ. Γιώργο Εμπειρίκο.
Οι επενδυτικές αναζητήσεις των χωρών του Κόλπου δεν σταματούν εδώ. Πληροφορίες του «business stories» αναφέρουν ότι το κρατικό fund των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ετοιμάζεται να προβεί σε δύο κινήσεις στην Ελλάδα:
■ Να συστήσει ένα fund στο οποίο θα τοποθετήσει έως 500 εκατ. ευρώ, με την προϋπόθεση όμως να δώσουν αντίστοιχο ποσό και κάποιες εκ των ελληνικών τραπεζών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μία εξ αυτών έχει δώσει ήδη το πράσινο φως να τοποθετήσει κεφάλαια έως 100 εκατ. ευρώ.
■ Να εξαγοράσει δύο όμορες εκτάσεις στη Μύκονο για την ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου 100 κλινών, οι οποίες βρίσκονται στο Καλό Λιβάδι.
ΠΗΓΗ: newmoney.gr