Ειδήσεις

Ρευστοποιούν οι ξένοι, καθώς φοβούνται επιπτώσεις στον τουρισμό

Αυξάνονται οι ανησυχίες γύρω από τις επιπτώσεις που θα έχει η εξάπλωση του κορωνοϊού στον κλάδο του τουρισμού, ο οποίος και αποτελεί σημαντικό στήριγμα της ανάπτυξης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, οδηγώντας τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις των θέσεών τους στα ελληνικά assets, κάτι που εξηγεί σε μεγάλο βαθμό και τους ισχυρούς τριγμούς που βίωσαν ελληνικό Χρηματιστήριο και ομόλογα την τελευταία εβδομάδα.

Ο μεγάλος άγνωστος, που είναι ο αντίκτυπος ο οποίος θα έχει στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα η ταχύτατη εξάπλωση που παρουσιάζει ο κορωνοϊός εκτός των συνόρων της Κίνας και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, έχει οδηγήσει σε αλλαγή τη στρατηγικής πολλών μεγάλων χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται στις διεθνείς αγορές. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, εκτός του ότι οι αγορές ομολόγων και μετοχών είναι ρηχές και άρα ευάλωτες στα εξωτερικά σοκ, οι προοπτικές για τον τουρισμό μετά την εξάπλωση του ιού τόσο διεθνώς όσο και εντός των τειχών της χώρας, αποτελεί για τους αναλυτές τον βασικό λόγο της φυγής των κεφαλαίων που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες, αφαιρώντας περίπου 5 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. και εκτοξεύοντας τις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων στο 1,17%.

Οπως σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, ένα από τα αίτια του sell-off στο Χρηματιστήριο σχετίζεται με τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, που συνεχίζει να έχει αυξημένη εξάρτηση από τον τουρισμό, για τη φετινή πορεία του οποίου υπάρχει αυξημένος βαθμός αβεβαιότητας.

Η Capital Economics επεσήμανε πως, όσο πιο πολύ ο ιός εξαπλώνεται τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις και οι αλλαγές στον τρόπο που κινούνται οι πολίτες, καθώς ο κόσμος θα αρχίσει να αποφεύγει τους δημόσιους χώρους, τα καταστήματα, τους κινηματογράφους, τα εστιατόρια αλλά και τα ταξίδια. Σε περίπτωση πανδημίας, οι χειρότερα πληγείσες οικονομίες θα είναι εκείνες που εξαρτώνται περισσότερο από τον τουρισμό, καθώς και οι αναδυόμενες αγορές, τόνισε. Η Ελλάδα «ανήκει» και στις δύο αυτές κατηγορίες… Και κατά το Bloomberg, οι επενδυτές που πραγματοποίησαν «τρελά» κέρδη από το ελληνικό Χρηματιστήριο το 2019 συνωστίζονται στην έξοδο εν μέσω των ανησυχιών ότι η εξάπλωση του ιού θα γονατίσει την τουριστική βιομηχανία της χώρας. Σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council, ο τουρισμός και οι τουριστικές εισπράξεις συμβάλλουν στο ένα πέμπτο της οικονομικής παραγωγής της Ελλάδας.

Διεθνώς υπάρχει η αίσθηση ότι ο κόσμος δεν θέλει να ταξιδέψει στην τρέχουσα συγκυρία και ακόμα είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζει κανείς πόσο θα κρατήσει η παγκόσμια ανησυχία και ποιες θα είναι οι ακριβείς επιπτώσεις της, επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές. Ο αντίκτυπος στον ελληνικό τουρισμό είναι ένας μεγάλος άγνωστος αυτή τη στιγμή, υπογραμμίζουν. Αξίζει να σημειώσουμε πως οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων για ανάπτυξη άνω του 2% της ελληνικής οικονομίας φέτος, βασίζονται στις πολύ ισχυρές επιδόσεις και στα ρεκόρ του τουρισμού. Οπως πρόσφατα σχολίασε η Citi –η οποία και ανέβασε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της Ελλάδας φέτος στο 2,6% από 2,1% πριν– οι ισχυρές εξαγωγικές επιδόσεις, οδηγούμενες κυρίως από τον τουρισμό, είναι αυτές που κυρίως στηρίζουν την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ.

πηγή kathimerini.gr

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΟΥΡΤΑΛΗ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου