Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων που θα πληγούν από κοροναϊό εξετάζει η κυβέρνηση, τόσο με την μορφή επιδομάτων όσο και σε επίπεδο παροχής ρευστότητας συνολικά στην οικονομία. Όπως εξηγεί ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, στο στο Capital TV και τον Στέλιο Κράλογλου, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Τουρισμού σχεδιάζουν το πακέτο σε δυο επίπεδα:
• Σε επίπεδο προετοιμασίας, όπου, εφόσον απαιτηθεί, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στήριξης επιχειρήσεων και συγκεκριμένα των εργαζόμενων. Τα μετρά μπορεί να εφαρμοστούν, είτε σε επίπεδο επιχειρήσεων, είτε σε επίπεδο κλάδου είτε και σε επίπεδο γεωγραφικών περιοχών, ανάλογα δηλαδή με τις διαστάσεις που θα λάβει το πρόβλημα κοροναϊού.
• Σε επίπεδο απολογισμού, μετά την λήξη του προβλήματος, τότε δηλαδή που θα γίνει η αποτίμηση των συνολικών επιπτώσεων στην οικονομία. Εκεί, τα μέτρα ενδέχεται να λάβουν την μορφή ρευστότητας προκειμένου οι επιχειρήσεις να ξεπεράσουν συνολικά την κρίση που προκάλεσε ο ιός.
Ο κ. Θεοχάρης τονίζει ότι η χρονιά ξεκίνησε με θετικούς οιωνούς για τον τουρισμό καθώς η ζήτηση αυξήθηκε ακόμα και με διψήφια ποσοστά σε αρκετούς προορισμούς. Με την όξυνση του προβλήματος του κοροναϊού όμως εμφανίστηκε μια πρώτη κάμψη στις προ-κρατήσεις.
Ο υπουργός Τουρισμού τονίζει επίσης πως στόχος της κυβέρνησης είναι να βελτιώσει τα εμπορικά και επιχειρηματικά πλεονεκτήματα της χώρας ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον των εξωγενών προκλήσεων. Σημειώνει όμως πως τα προβλήματα “δεν μπορούν να λυθούν δια μαγείας” και επισημαίνει, με νόημα, πως οι ίδιες οι τοπικές κοινωνίες θέλουν να προχωρήσουν οι επενδύσεις, πολλές φόρες, περισσότερο από όσο το θέλουν οι τοπικοί άρχοντες.
Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται και οι νομοθετικές πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση (όπως για παράδειγμα η τροπολογία που ξεμπλοκάρει την επένδυση στην Κασσιόπη), όπως το νομοσχέδιο για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις καθώς και άλλες παρεμβάσεις που θα δρομολογηθούν μέσα στο προσεχές διάστημα.
Στόχος σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να μεταβληθεί το θεσμικό πλαίσιο ώστε να διευκολύνονται συνολικά οι επενδύσεις και να μην χρειάζεται η κυβέρνηση να “τρέχει” να ξεμπλοκάρει την κάθε μια ξεχωριστά.
Σχετικά με την εξάπλωση του “φαινόμενου” των βραχυχρόνιων μισθώσεων (τύπου AirBnB), ο κ. Θεοχάρης τονίζει πως σύντομα θα παρουσιαστεί πακέτο ρυθμίσεων που θα κινείται στην κατεύθυνση του “δίκαιου ανταγωνισμού” κλείνοντας τα παράθυρα στην νομοθεσία που εκμεταλλεύονται οι επιτήδειοι της φοροδιαφυγής.
“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ασάφειες στον νόμο καθώς δεν είναι ξεκάθαρο για τον κάθε τύπο βραχυχρόνιας μίσθωσης που πρέπει να δηλωθεί και από ποιόν φορέα ελέγχεται”, επισημαίνει ο υπουργός Τουρισμού, συμπληρώνοντας ότι στο αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο θα υπάρχει και πρόβλεψη για επιβολή εκτάκτων περιοριστικών μέτρων όταν παρουσιάζονται κοινωνικά προβλήματα από τα AirBnB.