Σε κλειστό κέντρο που θα δημιουργηθεί στο στρατόπεδο Βασιλειάδη, στις Σέρρες, θα μεταφερθούν οι μετανάστες που μπήκαν στην Ελλάδα μετά την 1η Μαρτίου 2020, από την ημερομηνία δηλαδή που εφαρμόζεται με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η αναστολή του δικαιώματος ασύλου.
Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, σε αποψινή τηλεοπτική του συνέντευξη, το κλειστό κέντρο στις Σέρρες θα αφορά «αποκλειστικά αυτούς που έχουν μπει παράνομα στη χώρα από την 1η Μαρτίου» και θα λειτουργήσει προσωρινά, καθώς «στόχος μας είναι να επιστρέψουν στις χώρες τους, να απελαθούν όλοι όσοι έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες».
Σχετικά με τα κλειστά κέντρα στα νησιά ο υπουργός ανέφερε ότι «περιμένουμε τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών» και εκτίμησε ότι «από βδομάδα θα μπορούμε να ξεκινήσουμε πάλι τη συζήτηση».
Τέλος, επισήμανε ότι σε τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή θα προβλέπεται ότι όσοι έχουν πάρει ήδη άσυλο δεν θα έχουν δικαίωμα παραμονής στις ανοιχτές δομές, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση των δομών, των ξενοδοχείων και των διαμερισμάτων. Επίσης, το υπουργείο θα προχωρήσει τις επόμενες ημέρες στη μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα όσων μπήκαν στη χώρα πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Αντιδρούν στο δήμο Σιντικής στη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών
Την αντίθεσή του στη δημιουργία κλειστής δομής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στο στρατόπεδο «Βασιλειάδη» της κοινότητας Ροδόπολης εξέφρασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής, στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής του που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι.
Μετά την αρχική ενημέρωση που έγινε από τον δήμαρχο Σιντικής Φώτη Δομουχτσίδη στη συνεδρίαση πήραν το λόγο τόσο ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Σιδηροκάστρου Μακάριος όσο και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εκφράστηκε η αντίθεση στο ενδεχόμενο μετατροπής του παλιού στρατοπέδου σε κλειστή δομή φιλοξενίας προσφύγων/ μεταναστών, ενώ αναφέρθηκε ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επικοινώνησαν με το δήμαρχο και τον μητροπολίτη και τους ενημέρωσαν για το σχεδιασμό που υπάρχει.
Στο τέλος της συνεδρίασης εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα στο οποίο καταγράφονται οι προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (2015, 2016 και 2019) με τις οποίες εκφράστηκε η βούληση για τη μη λειτουργία των στρατοπέδων του Δήμου και ειδικότερα του στρατοπέδου «Βασιλειάδη» στη Ροδόπολη ως δομή εξυπηρέτησης προσφύγων/ μεταναστών καθώς και ότι ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού και γι αυτό το λόγο είχε απορριφθεί στην 1η προσφυγική κρίση το 2015.
“Ήδη” καταλήγει το ψήφισμα, “φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο στο Σιδηρόκαστρο 144 άτομα και άλλα 1.500 άτομα φιλοξενούνται στις δομές των Σερρών και επομένως τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας καλύπτεται η αναλογία 1% της κατανομής του προσφυγικού/ μεταναστευτικού πληθυσμού”.