Τα πρώτα προβλήματα από την «επέλαση» του ιού έκαναν την εμφάνισή τους με την ακύρωση των μεγάλων καρναβαλικών εκδηλώσεων. Πόλεις όπως η Πάτρα, το Ρέθυμνο και η Ξάνθη ανέμεναν πως και πως το περασμένο τριήμερο, αλλά η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας έβαλε «φρένο» στις προετοιμασίες και εν τέλει περιόρισε σε σημαντικό βαθμό τα έσοδα.
«Πάγωσαν» οι προκρατήσεις
Μιλώντας στο Reporter, ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ), Παναγιώτης Τοκούζης τονίζει ότι μπορεί «οι ακυρώσεις των κρατήσεων να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη, αλλά έχουν “παγώσει” οι προκρατήσεις, που αποτελούν βαρόμετρο σε μία τουριστική περίοδο». Ωστόσο, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι «η κατάσταση δε θα επιδεινωθεί και όσο βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες, οι τελικές επιπτώσεις θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα».
Όπως εξηγεί ο κ. Τοκούζης, «θα υπάρξουν προβλήματα με τους Κινέζους τουρίστες που υπό κανονικές συνθήκες θα επισκέπτονταν τη χώρα μας, αλλά το θετικό σε αυτήν την κατάσταση είναι πως η κινεζική και γενικότερα η ασιατική αγορά δεν επηρεάζει σε τόσο μεγάλο βαθμό τον ελληνικό τουρισμό».
Επαφές Θεοχάρη στο Βερολίνο
Παρά την ακύρωση της μεγάλης Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ), ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης μετέβη στη γερμανική πρωτεύουσα, στέλνοντας μήνυμα εμπιστοσύνης στη γερμανική αγορά και διατήρησης της δυναμικής πορείας του ελληνικού τουρισμού. Σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, σήμερα, ο κ. Θεοχάρης επεσήμανε πως παρατηρήθηκαν κάποιες μειώσεις σε κρατήσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά τα νησιά δεν έχουν επηρεαστεί ακόμα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εξέλιξη της κατάστασης και υπογράμμισε ότι ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος.
Τι προτείνει ο ΣΕΤΕ
Στην ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο τον περιορισμό των επιπτώσεων από την επιδημία του κορονοϊού προχώρησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Αναλυτικότερα, ο ΣΕΤΕ πρότεινε ως πρώτο βήμα «μία πιο ευέλικτη πολιτική ακυρώσεων από τα τουριστικά καταλύματα, σε συνεργασία και με τα τουριστικά γραφεία, όπου αυτό είναι απαραίτητο. Συγκεκριμένα, για κρατήσεις που αφορούν διαμονές έως 31 Μαΐου 2020, προτείνεται η τροποποίηση της πολιτικής ακυρώσεων τόσο των μεμονωμένων, όσο και των ομαδικών κρατήσεων, ως εξής:
- Εποχικά τουριστικά καταλύματα / resort: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 7 ημέρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.
- Τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας σε αστικά κέντρα: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 24 ώρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί.
- Τουριστικά καταλύματα συνεχούς λειτουργίας σε ορεινές-ημιορεινές περιοχές: Δικαίωμα δωρεάν ακύρωσης 48 ώρες πριν την άφιξη. Στην περίπτωση αυτή, θα επιστρέφεται η προκαταβολή που έχει καταβληθεί».
Σχολιάζοντας την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΕΤΕ, ο κ. Τοκούζης υπογραμμίζει ότι: «Φυσικά το εν λόγω σχέδιο είναι ένα πολύ θετικό βήμα. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην πολιτική που θα ακολουθηθεί για τις κρατήσεις και όλοι μαζί να βοηθήσουμε για να λειανθούν οι επιπτώσεις για τους επισκέπτες και τους ντόπιους».
«Καμπανάκι» από τα τουριστικά γραφεία
H Πανευρωπαϊκή Ένωση Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων (ECTAA) παρατηρώντας μία «μη συντονισμένη επικοινωνία» μεταξύ των αρμοδίων, ζήτησε την υιοθέτηση ανάλογων και βασισμένων σε επιστημονικά δεδομένα μέτρων για την προστασία της υγείας των ταξιδιωτών και του προσωπικού του τουριστικού τομέα, προκειμένου να ελεγχθεί η εξάπλωση του ιού. Η ECTAA κάλεσε τις αρχές σε όλα τα επίπεδα να συνεργαστούν μεταξύ τους και με τον τουριστικό κλάδο για την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη ελαχιστοποίηση των ζημιών στα ταξίδια και στον τουρισμό.
«Πληγές» μετρά η παγκόσμια βιομηχανία
Σύμφωνα με το Global Business Travel Association, ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει ζημιές περίπου 47 δισ. δολαρίων ανά μήνα στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορών να προβλέπει ότι σχεδόν 30 δισ. δολάρια θα είναι οι απώλειες λόγω των ακυρώσεων των πτήσεων.
Παράλληλα, ο ευρωπαϊκός τουριστικός τομέας έχασε δύο εκατομμύρια διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία από τον Ιανουάριο, λόγω της επιδημίας, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς, Τιερί Μπρετόν, ο οποίος εκτίμησε ότι οι απώλειες για τη βιομηχανία ανέρχονται «τουλάχιστον στο ένα δισ. ευρώ ανά μήνα».
Γιώργος Γεωργίου
Πηγή: Reporter.gr