Ρεπορτάζ

Αναζητείται λύση για τον αρχαιολογικό χώρο στην Ιαλυσό

Σε αναζήτηση λύσης, βρίσκεται (σύμφωνα με πληροφορίες) η δημοτική αρχή Ρόδου για τον τρόπο αξιοποίησης του αρχαιολογικού χώρου που βρίσκεται εντελώς εγκαταλελειμμένος στην Πλατεία Αποστολίδη εδώ και δεκαετίες.
Αν και το 2017, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου είχε αποφασίσει να προχωρήσει στην κατάχωση των αρχιτεκτονικών λειψάνων που έχουν βρεθεί στην πλατεία Αποστολίδη στην Ιαλυσό και το θέμα είχε συζητηθεί στο τότε δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε.
Θυμίζουμε πως η σχετική απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου, αφορούσε στην κατάχωση των αρχιτεκτονικών λειψάνων που έχουν βρεθεί στην πλατεία Αποστολίδη στην Ιαλυσό, τα οποία χρονολογούνται από την Μέση Εποχή του Χαλκού.
Μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν από τον τότε αντιπρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου και πρώην δήμαρχο Ιαλυσού κ. Σάκη Στάγκα (επί δημαρχίας κ. Φώτη Χατζηδιάκου), τελικώς το θέμα έμεινε σε εκκρεμότητα.
«Είναι ανεπίτρεπτο να μην αναδειχθεί ο αρχαιολογικός αυτός χώρος, που αποδεικνύει ότι η Ιαλυσός είναι αρχαιότερη πόλη ακόμη και από αυτή της Ρόδου.
Οι ανασκαφές έχουν αποδείξει ότι για 4.000 χρόνια ήταν συνεχώς κατοικήσιμη ενώ ο συγκεκριμένος χώρος είναι 600 τ.μ. με πλάτος 20 μέτρων και βάθος 3 μέτρων. Η απόφαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου μιλάει για επιχωμάτωση με χαλίκι και χώμα, πράγμα που είναι απαράδεκτο για έναν τόσο μεγάλο χώρο, ενώ τα αρχαία απομακρύνθηκαν και φυλάσσονται στα υπόγεια του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου.
Ο πρώην Δήμος Ιαλυσού, είχε συντάξει μια προμελέτη με στόχο την ανάδειξη του χώρου συνολικά. Τα αρχαία ευρήματα φυλάσσονται εδώ και χρόνια και αναμένουμε να αναδειχθεί ο αρχαιολογικός χώρος. Απαιτείται η εκπόνηση μελέτης από τον Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με την αρχαιολογία για να προχωρήσουν σε εργασίες» δήλωσε στην «δ» ο κ. Στέργος Στάγκας.
Μάλιστα, υπήρχε και μια πρόταση να αναλάβει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τόσο την εκπόνηση της μελέτης (καθ υπόδειξιν της Αρχαιολογίας) όσο και την χρηματοδότηση και εκτέλεση του έργου.
«Τα ευρήματα που εντοπίστηκαν είναι μοναδικά στο Αιγαίο και αφορούν στην Μέση Εποχή του Χαλκού –του 2.000π.Χ. Αυτά τα ευρήματα παρουσιάστηκαν τα Χριστούγεννα του 2009 στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης. Δυστυχώς με την εφαρμογή του ‘Καλλικράτη’ δεν προχωρήσαμε στην προμελέτη που είχε ετοιμάσει ο πρώην Δήμος Ιαλυσού σε συνεργασία με την Αρχαιολογία και το Υπουργείο Πολιτισμού για να γίνουν οι αντίστοιχες εργασίες και η ανάδειξή του. Σε αυτό το σημείο βρέθηκε ένα ιερό με 70 περίπου κεραμικά κανάτια, με δύο υδροροές καθώς και 70 μεγάλα δόντια αγριόχοιρου καλυμμένα με χρυσό, χαλκό και ασημένια καρφάκια.
Πιθανολογείται πως είναι η αρχαία πόλη Κίρβη με τους πρώτους κατοίκους και τους Τελχίνες που ανέδειξαν την μεταλλουργία και άλλες επιστήμες του καιρού τους.
Δυστυχώς, αυτά τα ευρήματα αντί να αναδειχθούν, όπως πρέπει, δόθηκε έγγραφη εντολή στην Τοπική Κοινότητα Ιαλυσού να μεταφερθούν και να σκεπαστεί η επιφάνεια. Τελικά ποια θα είναι η χρήση αυτού του χώρου; Η Πλατεία Αποστολίδη είναι 18 στρέμματα και ο χώρος δεν θα αναδειχθεί τελικά. Να υπενθυμίσω πως σε παρακείμενη ανασκαφή, έχει βρεθεί το αρχαιότερο πολύθυρο πύλης ανακτόρων σε όλο το Αιγαίο, με αντίστοιχες σπάνιες γραφές και ευρήματα μοναδικά γι αυτό τον τόπο.
Μία ιστορία 4.000 ετών δεν μπορεί να…. καταχωθεί αλλά μόνον να αναδειχθεί», ανέφερε ο κ. Στάγκας.
Το θέμα αναμένεται να επανεξεταστεί από την νέα δημοτική αρχή για να δοθεί επιτέλους λύση.
Το ενδεχόμενο της αξιοποίησης των αρχαιολογικών ευρημάτων και της επίστρωσης με χαλίκι και χώμα του συγκεκριμένου χώρου που επί πολλές δεκαετίες, αποτελεί μια εξαιρετικά δυσάρεστη εικόνα για την Πλατεία Αποστολίδη στην Ιαλυσό, δεν βρήκε αρνητικούς του κατοίκους.
Ο εν λόγω χώρος ήταν πλέον πολύ επικίνδυνος, χωρίς επαρκή περίφραξη, χωρίς να υπάρχουν μέτρα ασφαλείας ενώ έχει μετατραπεί σε σκουπιδότοπο και τον χειμώνα γεμίζει νερά από τις βροχές και μετατρέπεται σε ‘έλος’.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου