Η ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, ολοένα και αυξάνεται. Αυτή η ανησυχία αποτυπώνεται και στις τουριστικές κρατήσεις, οι οποίες έχουν «παγώσει» σύμφωνα με όσα δηλώνουν εκπρόσωποι των τουριστικών φορέων. Στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι ελάχιστα ενώ το ευτύχημα είναι ότι στη Ρόδο και στα Δωδεκάνησα γενικώς δεν έχει εκδηλωθεί κανένα απολύτως κρούσμα με αποτέλεσμα να επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της νέας σεζόν που ανοίγει σε λίγες ημέρες.
«Διακρίνεται κάποια μείωση της τουριστικής διάθεσης των Ευρωπαίων, που αντικατοπτρίζεται σε υστέρηση κρατήσεων τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Ο αριθμός των ακυρώσεων είναι μικρός και δεν γνωρίζουμε εάν αυτές οι μεμονωμένες περιπτώσεις σχετίζονται απόλυτα με τον ιό. Παρατηρούμε την εξέλιξη του φαινομένου και παραμένουμε σε εγρήγορση… Άλλωστε μπορούμε να κάνουμε πολλά. Απλά καλούμαστε να διαχειριστούμε τα ζητήματα που προκύπτουν ή που τυχόν θα προκύψουν», δηλώνει στη «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Μανώλης Μαρκόπουλος, επισημαίνοντας ότι δεν απαιτούνται κίνητρα, όπως εκπτώσεις επί των τιμών προκειμένου να βελτιωθεί η διάθεση των Ευρωπαίων απέναντι στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις.
«Δεν νομίζω ότι με εκπτώσεις τιμών ή με προωθητικές ενέργειες μπορούμε να αλλάξουμε τη διάθεση των Ευρωπαίων. Σίγουρα τον Απρίλιο και Μάιο θα υπάρχει κάποιος αντίκτυπος στις πληρότητες. Μπορούμε να θεωρήσουμε δεδομένη τη μείωση των αφίξεων κατά τους δύο πρώτους μήνες της σεζόν, τον Απρίλιο και το Μάιο. Το πλήγμα Απριλίου-Μαΐου που είναι πιθανότατα οι δύο πιο δύσκολοι μήνες της σεζόν θα δημιουργήσει κάποια ζημιά. Για καλή μας τύχη δεν υπάρχει κανένα κρούσμα στην περιοχή μας και γενικότερα τα κρούσματα στη χώρα είναι περιορισμένα και εξηγούνται από την ιχνηλασιμότητα, καθώς πρόκειται συνήθως για συγγενείς ατόμων που έχουν νοσήσει. Να τονίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο κρατικός μηχανισμός δείχνει να διαχειρίζεται επαρκώς το φαινόμενο, γεγονός που εδραιώνει το αίσθημα ασφαλείας», είπε ο κ. Μαρκόπουλος.
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω, αντιπρόεδρος της ΠΟΞ & πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), Ντίνα Σβύνου, επιβεβαιώνει από την πλευρά της το «πάγωμα» των τουριστικών κρατήσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Στο νησί της Κω δεν καταγράφεται κάποιο αξιοσημείωτο ποσοστό ακυρώσεων. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, υπάρχει πάγωμα στις κρατήσεις αυτή την περίοδο. Σε πανελλαδικό επίπεδο, τα ξενοδοχεία που έχουν πληγεί είναι αυτά που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και ιδιαίτερα όσα βρίσκονται σε αστικές περιοχές, γεγονός που οφείλεται εν πολλοίς στις ακυρώσεις μαζικών εκδηλώσεων. Σε προορισμούς που λειτουργούν εποχιακά δεν έχει καταγραφεί σημαντικός αριθμός ακυρώσεων».
Στο μεταξύ, το ΙΤΕΠ έχει ξεκινήσει και θα πραγματοποιεί κυλιόμενες έρευνες κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός προκειμένου να καταγραφούν με ακρίβεια οι επιπτώσεις στις κρατήσεις και στους τζίρους, καθώς επίσης τυχόν μεταβολές συμβολαίων και ακυρώσεις κρατήσεων. Αυτά τα στοιχεία θα επικαιροποιούνται κάθε εβδομάδα έτσι ώστε να αποτυπώνονται κάθε φορά οι όποιες μεταβολές.
«Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του ΙΤΕΠ έπειτα από αίτημα του ΞΕΕ με σκοπό να καταγράψουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια αριθμούς σε επίπεδο ακυρώσεων, τζίρων, κρατήσεων και μεταβολής συμβολαίων. Σύντομα πρόκειται να έχουμε τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Την έρευνα θα την επαναλαμβάνουμε κάθε εβδομάδα. Προκειμένου να έχουμε ένα σαφέστερο αποτέλεσμα, θα πρέπει δύο και τρεις φορές το μήνα να καταγράφουμε τις μεταβολές της ζήτησης τις ακυρώσεις κλπ. Στην ουσία, το ΙΤΕΠ στήνει ένα παρατηρητήριο της ζήτησης και μεταβολής κρατήσεων στα ξενοδοχεία που λειτουργούν σε εποχιακή και 12μηνη βάση. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι θα πρέπει να εξακολουθούμε να αισιοδοξούμε όσο πιο γρήγορα κλείσει το κεφάλαιο, τόσο πιο γρήγορα θα επιστρέψουμε στους κανονικούς Ρυθμούς. Ο πανικός δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος», είπε η κα Σβύνου.
Γρηγόρης Τάσιος
«Ρευστή η κατάσταση»
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος δηλώνει στη «δ» ότι ο αριθμός των ακυρώσεων είναι μικρός, σημειώσει ωστόσο ότι παρατηρείται επιβράδυνση κρατήσεων πανελλαδικά. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής: «Η κατάσταση παραμένει ρευστή λόγω κορωνοϊού και όλα εξελίσσονται μέρα με την ημέρα. Τις τελευταίες περίπου δύο εβδομάδες εντοπίσαμε αρκετές (περισσότερες) ακυρώσεις στην Αττική και αυτή η εικόνα ίσως επεκταθεί αργότερα και στην επαρχιακή αγορά που περιμένει να κινηθεί κυρίως κατά τις ημέρες των αργιών της 25ης Μαρτίου και του Πάσχα. Από το Μάιο και έπειτα, υπάρχει μικρός αριθμός ακυρώσεων, κυρίως μεμονωμένων. Είναι αξιοσημείωτο ωστόσο, ότι έχουμε πανελλαδικά επιβράδυνση του ρυθμού νέων κρατήσεων».