Νεότερα επιστημονικά δεδομένα σύμφωνα με τα οποία τα παιδιά που προσβάλλονται από τον κορωνοϊό, αν και εμφανίζουν ήπια έως καθόλου συμπτωματολογία, «κρατούν» πολύ μεγάλο ιικό φορτίο και λόγω αυτού συμμετέχουν ενεργά στη μετάδοση της νόσου, ήταν αυτά που φαίνεται ότι έγειραν την «πλάστιγγα» υπέρ του κλεισίματος των σχολείων της χώρας για δύο εβδομάδες. Η σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει από το περασμένο Σάββατο, με τους ειδικούς να τηρούν τις σχετικές επιφυλάξεις λόγω του μεγάλου κοινωνικού και οικονομικού κόστους που έχει μία τέτοια απόφαση.
Ωστόσο, μετά νέες δημοσιεύσεις των τελευταίων 24ώρων που παρέχουν ενδείξεις για τη συμμετοχή των παιδιών στη μετάδοση της νόσου, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας έφτασαν στη συγκεκριμένη απόφαση με το σκεπτικό ότι εάν το μέτρο έχει κάποια αποτελεσματικότητα στην επιβράδυνση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, τότε θα πρέπει να ληφθεί τώρα. Οπως τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας Βασ. Κικίλιας, ο στόχος του μέτρου είναι η μείωση της διασποράς της νόσου, ενώ κάλεσε τους γονείς να περιορίσουν τα παιδιά στο σπίτι, ζητώντας για άλλη μία φορά από τους πολίτες να επιδείξουν υπευθυνότητα.
Προς το παρόν, για τη χώρα μας δεν υπάρχουν ενδείξεις μεγάλης επέκτασης στην κοινότητα της νόσου, η οποία σύμφωνα με τους ειδικούς συμπεριφέρεται με πολύ περίεργο τρόπο: Mπορεί να μεταδοθεί από άτομα με ήπια συμπτώματα, «χτυπάει» ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, ενώ οι επιπλοκές εμφανίζονται μετά 5-6 ημέρες ήπιας νόσησης. Χθες, ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπ. Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, Σωτ. Τσιόδρας, ανακοίνωσε πέντε νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των περιστατικών που έχουν καταγραφεί σε 89. Από τα πέντε νέα περιστατικά, τα τέσσερα αφορούν σε στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και το ένα αφορά σε άτομο που επέστρεψε πρόσφατα από το Λονδίνο. Εως και χθες η πλειονότητα των ασθενών είχε ήπια συμπτώματα. Ωστόσο, η κατάσταση της υγείας 66χρονου που νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου, είχε επιβαρυνθεί σημαντικά και χαρακτηριζόταν από τους θεράποντες ιατρούς κρίσιμη.
Επανεμφάνιση
Με βάση τα δεδομένα της Κίνας και τις εκτιμήσεις των εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων για τη χώρα μας, αναμένεται στην Ελλάδα έξαρση της νόσου σε περίπου 3 με 4 εβδομάδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, «είναι πιθανόν σε κάποια φάση να κολλήσουμε όλοι. Το θέμα είναι να μην κολλήσουμε όλοι μαζί». Συνήθως οι ιοί υποχωρούν όταν συναντούν τείχος ανοσίας από το 60% του πληθυσμού που έχει ήδη νοσήσει. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις ότι ο νέος κορωνοϊός «πεθαίνει» σε θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών Κελσίου, αναμένεται υποχώρηση της νόσου τον Μάιο, με πιθανή επανεμφάνιση ενός 2ου επιδημικού κατά τον Οκτώβριο. Οι ειδικοί ελπίζουν ότι έως τότε είτε θα υπάρχει εμβόλιο, είτε θα έχει βρεθεί αποτελεσματική φαρμακευτική «απάντηση» έναντι του ιού.
Στο μεσοδιάστημα έως την έξαρση της νόσου, το υγειονομικό σύστημα έχει τη δυνατότητα να προετοιμαστεί. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο υπ. Υγείας οριστικοποιήθηκε το πλάνο για τις μονάδες εντατικής θεραπείας που προβλέπει, τον ορισμό και χρήση ολόκληρων μονάδων νοσοκομείων του ΕΣΥ μόνο για περιστατικά COVID-19, καθώς και την αξιοποίηση των κλινών εντατικής του ιδιωτικού τομέα για τη νοσηλεία σοβαρών περιστατικών άσχετων με τον κορωνοϊό, που θα μεταφερθούν από τα δημόσια νοσοκομεία. Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι στην έξαρση του κορωνοϊού το «φορτίο» για τις ΜΕΘ θα είναι ανάλογο με αυτό της γρίπης. Σημειώνεται ότι στην έξαρση της γρίπης το ένα πέμπτο των κλινών ΜΕΘ καλύπτεται από ασθενείς με επιπλοκές της νόσου.
Εν τω μεταξύ, με τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου για τη δημόσια υγεία, το υπ. Υγείας ορίζει τις διαδικασίες για προμήθειες, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, ειδικού νοσοκομειακού εξοπλισμού για ΜΕΘ και ΜΑΦ, ενώ επιλύει ζητήματα αποζημίωσης υπερωριών στο προσωπικό του ΕΟΔΥ για την περίοδο της κρίσης με τον κορωνοϊό.
Πηγή: Καθημερινή