Σε ενημέρωση «εφ όλης της ύλης» προέβη χτες ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης, Πολιτισμού & Διεθνών Σχέσεων κ. Κώστας Ταρασλιάς. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, σχετικά με την πορεία του κορωνοϊού και των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση, ο κ. Ταρασλιάς τόνισε:
«Η κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο όλων των σχολείων στην χώρα και των φροντιστηρίων. Είναι γεγονός πως πρέπει συντονισμένα, σε όλη την χώρα, να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτό που υπάρχει ώστε να μην εξελιχθεί σε μια πανδημία –όπως ακριβώς βλέπουμε να έχει ξεφύγει σε χώρες, οι οποίες δεν το περιμέναμε. Πάρα πολύ σωστά, σε αυτό το πλαίσιο της λήψης μέτρων, συμμετέχει και η χώρα μας με μια σειρά από προληπτικές κινήσεις. Είναι γεγονός, πως ο δήμαρχος κ. Αντώνης Καμπουράκης, με συνεχόμενες συναντήσεις και συσκέψεις, προσπάθησε να έχει την καλύτερη ενημέρωση από την κεντρική εξουσία και κατ’ επέκταση να ενημερώσει σε τοπικό επίπεδο τις αρμόδιες υπηρεσίες για τα μέτρα που θα ληφθούν. Πρέπει να γνωρίζετε ότι εκτός από τα σχολεία τα οποία έχουν κλείσει στην περιοχή μας, έχει γίνει μια πολύ μεγάλη καμπάνια από την Διεύθυνση Υγείας για ενημέρωση του κόσμου, ενώ παράλληλα, βρισκόμαστε σε ετοιμότητα μαζί με αρμόδιες υπηρεσίες –εάν χρεαστεί- να προχωρήσουμε σε απολυμάνσεις χώρων όπου μας ζητηθεί και όπου κριθεί απαραίτητο. Επίσης, συνεχίζονται οι επαφές ενώ βρισκόμαστε σε ετοιμότητα. Αυτό που θέλω να τονίσω προς τους πολίτες μας είναι πως δεν πρέπει να μας πιάνει πανικός. Όλα γίνονται προληπτικά. Μέχρι σήμερα δεν σημειώθηκε κανένα κρούσμα κορωνοϊού στο νησί ενώ ο καθένας πρέπει να φέρει την ατομική ευθύνη απέναντι στον εαυτό του και στην κοινωνία, να προφυλάσσεται για να μην εξαπλωθεί ο ιός κ.λπ.
Οφείλουμε να έχουμε μεγάλη ψυχραιμία διότι η περιοχή μας εξαρτάται από τον Τουρισμό και έχουμε πει επανειλημμένως ότι η οικονομία μας, στηρίζεται από αυτόν. Δεν είναι μόνον τα ξενοδοχεία αλλά μια σειρά από επιχειρήσεις, προμηθευτές και γενικότερα μια μεγάλη αλυσίδα που εξαρτάται από τον Τουρισμό. Εάν όλοι μας, δείξουμε την απαραίτητη ψυχραιμία και –κυρίως- δεν αναπαράγουμε διαδικτυακά ειδήσεις ψευδείς όπως με μεγάλη ευκολία κάνουν κάποιοι, θα είναι προς όφελος της χώρας μας. Πάρα πολλούς, τους φοβίζει το γεγονός πως κάποιες χώρες όπως η Τουρκία δεν ανακοινώνουν τα κρούσματα που έχουν. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι, όταν θα ‘σκάσει’ στα χέρια τους η βόμβα με τα απανωτά κρούσματα, σε καμία περίπτωση δεν θα είναι προς το συμφέρον τους. Κι επίσης, όταν μετά από λίγο καιρό όλη αυτή η ιστορία θα έχει τελειώσει, να ξέρετε, ότι η μεγάλη ανάγκη που έχουν οι βορειο-ευρωπαίοι να κάνουν διακοπές (που αποτελεί κομμάτι της ζωής τους και όχι κάτι που εμείς το βλέπουμε ως πολυτέλεια) να είστε σίγουροι ότι θα έρθουν στην Ρόδο».
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ
Ο κ. Ταρασλιάς, ξεκαθάρισε μετ’ επιτάσεως ότι «Μέχρι αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν ακυρώσεις, όπως δεν υπάρχουν εκ νέου συμβόλαια. Είναι το πιο σημαντικό απ όλα, καθώς επίσης δεν υπάρχει καμία ακύρωση πτήσης στην περιοχή μας» συστήνοντας ψυχραιμία.
Ο αντιδήμαρχος, είπε ακόμη ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα στοιχεία της καμπάνιας που βρίσκεται σε εξέλιξη, ώστε μόλις ολοκληρωθεί η κρίση, να είναι έτοιμος ο Δήμος Ρόδου για να προωθηθεί και να διαφημιστεί το τουριστικό προϊόν: «Δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα. Θα είμαστε σε αναμονή αλλά θα έχουμε ακόμη καλύτερη χρήση των αποτελεσμάτων, αργότερα» και μίλησε για την εταιρεία που ανέλαβε την διαφημιστική καμπάνια (σχετικά έγραψε η «δ»).
ΑΚΥΡΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΣΕ ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Με αφορμή τον κορωνοϊό, ο Δήμος Ρόδου αναγκάστηκε να προβεί σε ακύρωση συμμετοχών σε μεγάλες τουριστικές εκθέσεις –καθώς ήδη ακυρώθηκαν διοργανώσεις στο Βερολίνο και στο Παρίσι: «Από μόνοι μας δεν συμμετέχουμε στην Έκθεση της Μόσχας, διότι θεωρούμε ότι δεν θα προσφέρει κάτι στην συγκεκριμένη περίοδο στην Ρόδο. Θα επιμείνουμε στην καμπάνια μας μετά το πέρας της κρίσης» όπως είπε.
Κληθείς να σχολιάσει το ‘άνοιγμα’ της τουριστικής σεζόν, ο κ. Ταρασλιάς δήλωσε: «Είναι γεγονός πως όλα είναι ακόμη ‘παγωμένα’. Δεν ξέρω τι θα συμβεί και δεν θέλω να κρύψω την πραγματικότητα. Τα συνέδρια τα οποία εμείς γνωρίζουμε ότι θα γίνουν στο νησί μας, είναι για μετά τον Μάιο και δεν υπάρχουν ακυρώσεις μέχρι στιγμής. Είχαμε μια αναβολή του μεγάλου συνεδρίου των Γάμων (1-4 Απριλίου 2020) το οποίο μετατίθεται για τον Νοέμβριο.
Η εκτίμηση που υπάρχει πανελλαδικά, είναι πως μετά από δύο μήνες δεν θα υπάρχει πρόβλημα.
ΟΙ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ Λ.ΜΕΝΔΩΝΗ
Ερωτηθείς σχετικά με τα αποτελέσματα των συναντήσεων που έγιναν στην Ρόδο με την παρουσία της υπουργού Πολιτισμού και των συναρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων για μια σειρά από σοβαρά θέματα του νησιού, ο κ. Ταρασλιάς δήλωσε:
«Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στον Δήμο Ρόδου σχετικά με την Προγραμματική Σύμβαση της Μεσαιωνικής Πόλης. Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σε αυτή την συνάντηση κατατέθηκε μια λίστα με μια σειρά έργων τα οποία προτάσσουμε (κυρίως μελέτες) ενώ δόθηκε και μία δεύτερη λίστα με έργα που θα ακολουθήσουν. Ο δήμαρχος Ρόδου τόνισε γι ακόμη μια φορά ότι αυτό το οποίο τον ενδιαφέρει είναι η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης, θεωρώντας πως πρέπει να εξευρεθούν λύσεις στην κατεύθυνση της ‘πράσινης οικονομίας’ (να βρούμε τρόπους για τα σκουπίδια και την αξιοποίηση της ενέργειας στην Μ.Πόλη)».
Ο αντιδήμαρχος επικαλέστηκε και την συμφωνία που έγινε ανάμεσα στην ΔΕΣ ΡΟΔΑ και τον Δήμο Ρόδου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων της Μ.Πόλης –που συζητήθηκε στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο.
«Από την κα Μενδώνη υπήρξε μια πραγματικά ικανοποιητική για εμάς αποδοχή για όσα της θέσαμε. Η ίδια, θεωρεί ότι σε δύο μήνες από την ημέρα που πραγματοποιήθηκε η σύσκεψή μας να έρθουμε και να υπογράψουμε μια ‘γενναία’ Προγραμματική Σύμβαση που θα αφορά συντήρηση κτηρίων αλλά, κυρίως, θα πρέπει εκεί να περιγραφεί ένα master plan για το πώς θέλουμε να διαχειριστούμε αυτό το κομμάτι. Η Μ.Πόλη δεν είναι απλά ένας αρχαιολογικός χώρος. Όπως πιστεύει και ο δήμαρχός μας, είναι οργανικό κομμάτι της πόλης –το κομμάτι της… καρδιάς μας. Θέλουμε να είναι ζωντανή και σαφέστατα μέσα σε αυτήν θέλουμε να δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις και να λειτουργήσει ο Πολιτισμός».
Όπως είπε, θα γίνουν επικαιροποιήσεις των κανονιστικών διατάξεων που ισχύουν στην Μ.Πόλη για όψεις, προσόψεις, κοινόχρηστους χώρους κ.λπ. ενώ ζητήθηκε από τις δικές μας υπηρεσίες μια εκπόνηση προσχεδίου για την Προγραμματική Σύμβαση –με περιθώριο ενός μηνός. «Αν όλα εξελιχθούν σωστά, θα μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε σε δύο μήνες. Είναι κάτι που μας χαροποιεί. Το κλίμα ήταν πολύ θετικό και δεν σας κρύβω ότι αισθάνθηκα ιδιαίτερα συγκινημένος από τις εξελίξεις. Θα είναι έργο πνοής με λογική 20ετίας διότι πολύ σύντομα θα κληθούμε να απαντήσουμε και στην ΟΥΝΕΣΚΟ ότι είμαστε συνεπείς για να διατηρούμε τον τίτλο του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρνονομιάς» ανέφερε.
ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ
Αναφερόμενος σε μερικά από τα σημεία της Προγραμματικής Σύμβασης ο κ. Ταρασλιάς είπε: «Η πρώτη ομάδα έργων που έχει κατατεθεί έχει να κάνει με επικαιροποιήσεις μελετών όπως: για τα υπόγεια δίκτυα ύδρευσης – αποχέτευσης, υπογείων δικτύων φωτισμού, υπογείων δικτύων και αποκαταστάσεις οδοστρωμάτων, διαμόρφωση πλατειών, αναθεώρηση κανονιστικών διατάξεων του μνημείου, διαχείριση κυκλοφορίας, έλεγχος νομιμότητας κ.λπ. Είναι μια σειρά από έργα, σε πρώτη φάση προϋπολογισμού 5,7εκ. ευρώ και σε δεύτερη φάση (με πιο απαιτητικές εργασίες) προϋπολογισμού 31εκ. ευρώ περίπου –μαζί με την αρχική».
Εν κατακλείδι ο αντιδήμαρχος μίλησε και για τα ακίνητα του ΤΑΠΑ λέγοντας πως «Σε σύνολο πάνω από 300 ακινήτων του δημοσίου που υπάρχουν στην Μ.Πόλη θα πρέπει να δούμε ποια μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για ποιους λόγους. Είναι ένα θέμα που θίχτηκε ενώ απαιτούνται και έσοδα για να μπορέσει η Μ.Πόλη να μην έχει ανάγκη συνεχώς να ψάχνει επιχορηγήσεις. Σκεφτόμαστε για ένα μεγάλο αριθμό κτηρίων, είτε είναι δημόσια, είτε δώσουμε κίνητρα σε ιδιώτες να τα επισκευάσουν, να τα αξιοποιήσουν ώστε να αποδίδουν έσοδα σ’ εμάς».