Οι πληγές που άνοιξε η άρον – άρον εφαρμογή του «Καλλικράτη» συνεχίζουν να αιμορραγούν μέχρι σήμερα και το ελληνικό κράτος θα κληθεί να πληρώσει, για μια ακόμη φορά, τις προχειρότητές του, πάνω στις οποίες επενδύουν διάφοροι επιτήδειοι που προσπαθούν να πλουτίσουν «ξεζουμίζοντας» το Ελληνικό Δημόσιο.
Αυτό δείχνει μια υπόθεση που έφθασε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από ένα ζευγάρι που έχει γραφείο μελετών και ανέλαβε στην προ “Καλλικράτη” εποχή την εκπόνηση μελετών από δύο δήμους που ενσωματώθηκαν στον Δήμο Βόλβης και τώρα το Ελληνικό Δημόσιο κινδυνεύει να πληρώσει αποζημίωση – πρόστιμο της τάξης των 60 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Αυγής» το εν λόγω τεχνικό γραφείο είχε αναλάβει διάφορες μελέτες σε μικρούς δήμους, ανάμεσα στους οποίους και οι δήμοι Εγνατίας και Αρέθουσας, που το 2001 και το 2002 του ανέθεσαν την επέκταση του σχεδίου πόλεως. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι δύο αυτοί δήμοι έκαναν τροποποιητικές συμβάσεις το 2008 και το 2009, αλλά στη συνέχεια τα «έσπασαν» με το μελετητικό γραφείο για το ύψος της αμοιβής, που τους φάνηκε υπέρογκο σε σχέση με το έργο που θα εκπονούσε.
Τους φακέλους αυτών των συμβάσεων παρακολουθούσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολεοδομίας, που ανήκε στην νομαρχία. Με την εφαρμογή του “Καλλικράτη” οι υπηρεσίες αυτές πέρασαν στον κεντρικό Δήμο Θεσσαλονίκης αποδεκατισμένες από προσωπικό, αφού πολλοί μηχανικοί επέλεξαν να πάνε σε άλλες θέσεις, ωστόσο ο δήμος όφειλε να παρέχει για δύο χρόνια την διοικητική υποστήριξη σε όσους δήμους δεν είχαν πολεοδομικές υπηρεσίες. Ένας εξ αυτών ήταν ο δήμος Βόλβης, που κληρονόμησε και τις επίμαχες μελέτες, μαζί με τις αντιδικίες τους.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης πριν από περίπου έναν χρόνο με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισε ότι δεν μπορεί να παρέχει τις «διοικητικές του υπηρεσίες» σε άλλους δήμους σε ζητήματα πολεοδομίας και κάλεσε τους δήμους Πυλαίας – Χορτιάτη και Βόλβης να παραλάβουν όλους τους φακέλους υποθέσεων πολεοδομικής φύσης και πολεοδομικού χαρακτήρα που ανήκουν στην αρμοδιότητά τους.
Την απόφαση αυτή δεν ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, ωστόσο ο δήμος δεν την αναίρεσε τυπικά ποτέ και, όπως λένε υπάλληλοι των τεχνικών υπηρεσιών του, είχαν σαφή εντολή να μην ασχολούνται με πολεοδομικές υποθέσεις άλλων δήμων. Παράλληλα διάφορα στελέχη υπηρεσιών που γνώριζαν τις υποθέσει μετακινήθηκαν, άγνωστο γιατί, σε άλλες θέσεις με αποτέλεσμα να μην παρακολουθούνται αυτές οι υποθέσεις, τουλάχιστον με την αρμόζουσα προσοχή.
Αυτό το «μπάχαλο» που δημιουργήθηκε με τον “Καλλικράτη” εκμεταλλεύτηκε το συγκεκριμένο τεχνικό γραφείο και προσέφυγε στην ελληνική δικαιοσύνη και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο ζητώντας επί της ουσίας να αποζημιωθεί για την καθυστέρηση ολοκλήρωσης πολεοδομικών μελετών – επεκτάσεων σχεδίων πόλεων, χωρίς ουδείς να γνωρίζει το αν υπάρχουν υπερτιμολογήσεις στο έργο ή το πόσο νομίμως κινήθηκε. Σύμφωνα με πηγές του Δήμου Θεσσαλονίκης το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη επιβάλει πρόστιμο 35 εκατ. ευρώ στο ελληνικό κράτος, το οποίο καθημερινά προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ και ήδη κυμαίνεται περίπου στα 60 εκατ. ευρώ.
Συναγερμός στον Δήμο Θεσσαλονίκης, ενημέρωση ζητά ο Τρ. Μηταφίδης
Το ποσό αυτό, εφόσον δεν ανακληθούν οι συμβατικές αμοιβές, θα καταλογιστεί στην Ελλάδα και γι’ αυτό πριν από λίγες ημέρες στο υπουργείο Εσωτερικών σήμανε συναγερμός. Υψηλόβαθμο στέλεχός του επικοινώνησε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ο Γ. Μπουτάρης έδωσε εντολή στις τεχνικές υπηρεσίες να κάνουν ό,τι χρειάζεται, ώστε να μη ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα ουδείς γνωρίζει, ενώ θολό παραμένει το που βρίσκονται οι φάκελοι των συγκεκριμένων έργων.
Κάποιοι στον Δήμο Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι βρίσκονται στην Περιφέρεια ή την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αφού εκεί πήγαν οι μηχανικοί της παλιάς Πολεοδομίας που είχαν την επίβλεψη των συγκεκριμένων έργων. Άλλοι υποστηρίζουν ότι οι φάκελοι βρίσκονται στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπως και οι δύο μηχανικοί που τους είχαν χρεωθεί. Το βέβαιο είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης όταν ψήφισε την απόφαση να σταματήσει ο κεντρικός δήμος να παρέχει τη διοικητική υποστήριξή του για πολεοδομικά θέματα σε άλλους δήμους, δεν είχε πλήρη εικόνα για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης.
Σε επικοινωνία που είχε η «Αυγή» για αυτήν την «σκοτεινή» υπόθεση με τον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης και δημοτικό σύμβουλο Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ο τελευταίος είπε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα ζητήσει να γίνει πλήρης ενημέρωση για αυτό το ζήτημα, καθώς και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αποφευχθεί τυχόν ζημιά στο Ελληνικό Δημόσιο.
Πηγή: Αυγή