Για να ξεκινήσουμε με τον όρο “πανδημία” είναι αυτός που προσδιορίζει μια νόσο που εξαπλώνεται σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Στην προκειμένη περίπτωση είναι ο Covid-19.
Ο ΠΟΥ “συγκρατήθηκε” πολύ, αλλά τελικά την Τετάρτη έκανε τη σχετική ανακοίνωση, με τον γενικό διευθυντή του, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς, να αναφέρει τους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση: «Στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, ο αριθμός των περιστατικών εκτός Κίνας έχουν αυξηθεί 13 φορές και ο αριθμός των χωρών με κρούσματα έχει τριπλασιασθεί», είπε.
Το ότι κήρυξε τον κορωνοϊό πανδημία αναμένεται να έχει τέραστιες πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις και θα μπορούσε να κλονίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη εύθραυστες αγορές, οδηγώντας σε ακόμη πιο αυστηρούς περιορισμούς σε ταξίδια και εμπόριο. Ήδη αυτό φάνηκε στη συνεδρίαση της Wall Street την Τετάρτη και αναμένεται να υπάρξει ανάλογη πτώση στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου στις επόμενες συνεδριάσεις.
Η απόφαση αυτή αναγκάζει φυσικά και τις κυβερνήσεις στις χώρες που υπάρχουν κρούσματα να δράσουν ακόμη πιο γρήγορα και με αποφασιστικότητα, με την Ελλάδα βέβαια να μην αποτελεί εξαίρεση. Άλλωστε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του για τον κορονοϊό στην Ελλάδα έκανε αναφορά στο ότι ο ΠΟΥ τον χαρακτήρισε ως πανδημία.
Τι σημαίνει η κήρυξη πανδημίας
Ας ξαναθυμηθούμε μερικές απλές, αλλά πολύτιμες συμβουλές, που πρέπει να καθιερωθούν στη ζωή μας, ακριβώς για να την προστατέψουν. Όλοι, να κάνουμε από σήμερα καθημερινό αυτοματισμό την προσωπική μας υγιεινή: Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Μένουμε σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα ίωσης. Δεν πηγαίνουμε, επίσης, σε συγκεντρώσεις σε κλειστούς χώρους. Και, δεν ανταποκρινόμαστε στις χειραψίες και πολλές επαφές. Δεν θα φανούμε αγενείς, αλλά υπεύθυνοι.
Πάνω από όλα, όμως, προφυλάσσουμε τους μεγαλύτερους ανθρώπους και τους σοβαρά ασθενείς, που απειλούνται πιο πολύ. Δεν τους επισκεπτόμαστε συχνά. Και οι ίδιοι, ας περιορίσουν τις δραστηριότητες τους. Θα είναι για το καλό το δικό τους και των γύρω τους.
Τα παραπάνω δεν αποτελούν αμφισβήτηση ατομικών δικαιωμάτων. Αλλά κοινωνικό καθήκον και μήνυμα συνειδητού αυτοπεριορισμού που αφορά κυρίως τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους υπόλοιπους πολίτες όταν έχουν συμπτώματα. Δεν θέλουμε να βλάψουμε τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε”, τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρωθυπουργός.
Ολα τα παραπάνω είναι σημαντικά για να μη ζήσουμε και στην Ελλάδα τις δραματικές στιγμές που βιώνει η Ιταλία, που μετράει δεκάδες χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες νεκρούς.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Πηγή: Reporter.gr