Ανατροπές στον προϋπολογισμό αλλά και στις φοροελαφρύνσεις του 2020 (ΕΝΦΙΑ και εισφορά αλληλεγγύης) ενδεχομένως να φέρει ο κορωνοϊός. Η κυβέρνηση φαίνεται να θέτει στην παρούσα φάση σε δεύτερο πλάνο τις εξαγγελίες της για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ αλλά και τη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, εξαιτίας των επιπτώσεων που δημιουργεί και θα δημιουργήσει στην οικονομία ο ιός.
Το πλεόνασμα
Στο οικονομικό επιτελείο σχεδιάζουν την επόμενη μέρα και, όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα ζητήσει την προσαρμογή των δημοσιονομικών στόχων σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά την εξαίρεση των δαπανών για το μεταναστευτικό και τον κορωνοϊό που καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ ταυτόχρονα η Ελλάδα θα διεκδικήσει τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, που έχει καθοριστεί στο 3,5% του ΑΕΠ. Ο υφυπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι χρειάζεται κυκλική προσαρμογή για το πρωτογενές πλεόνασμα και εξαίρεση των δαπανών που συνδέονται με τον κορωνοϊό από τις μετρήσεις των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων. «Δεν λέμε ότι δεν θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, ζητάμε όμως να αντιμετωπιστούμε όπως οι άλλες χώρες, το 3,5% ακατέβατο πρέπει να προσαρμοστεί, οι πιθανότητες είναι πολύ μεγάλες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός.
Αναφορικά με τα σχέδια μείωσης φόρων που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι πρέπει πρώτα να περάσουμε την κρίση, τώρα μας έρχεται ένας μετεωρίτης, θα πρέπει πρώτα να βρούμε την έκταση του φαινομένου και «αν δεν βλέπουμε το φως της εξόδου, δεν μπορούμε να μετρήσουμε το κόστος».
• ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει για το 2020 τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% μεσοσταθμικά, μέτρο το οποίο δεν περιλαμβάνεται στον ψηφισθέντα προϋπολογισμό για το τρέχον έτος. Σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση, η μείωση στον ΕΝΦΙΑ θα είναι αποτέλεσμα του δημοσιονομικού χώρου που θα προκύψει και θα κοστίσει στον προϋπολογισμό περί τα 200-250 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υπολογιστεί το μέγεθος των συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στην οικονομία. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να αναστείλει και την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για ένα εξάμηνο, αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, και να τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2021.
• Εισφορά αλληλεγγύης. Σχετικά με την εισφορά αλληλεγγύης, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μείωση, με στόχο να καταργηθεί το 2021. Μάλιστα, για φέτος η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, με το κόστος να προσεγγίζει τα 250-300 εκατ. ευρώ. Και η εξαγγελία αυτή ενδεχομένως να ανατραπεί.
• Ηλεκτρονικές συναλλαγές. Δεν αποκλείεται, πάντως, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροποποιήσεις που σχετίζονται με φορολογικά μέτρα που έχουν ήδη ψηφισθεί και ισχύουν από τις αρχές του έτους. Η μείωση της κατανάλωσης είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, στη μείωση του ποσοστού των συναλλαγών με κάρτα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από 1/1/2020 οι φορολογούμενοι υποχρεούνται να συγκεντρώνουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών αποδείξεις που ανέρχονται στο 30% του εισοδήματός τους. Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρουν, η εφορία θα επιβάλει πρόστιμο με συντελεστή 22%, στη διαφορά δηλαδή μεταξύ των απαιτούμενων e-αποδείξεων και αυτών που θα εμφανίσει ο φορολογούμενος.
• Εισφορές. Ενα ακόμη μέτρο το οποίο τίθεται εν αμφιβόλω αφορά την ταχύτερη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Στόχος της κυβέρνησης είναι το 2020 να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, από 0,9 μονάδες που προβλέπει ο προϋπολογισμός.