Tην άποψη ότι η Ροδιακή Επαυλη έχει περιέλθει αυτοδίκαια στην ιδιοκτησία του Δήμου Ρόδου εκφράζει με γνωμοδότησή του στο δήμαρχο Ρόδου κ. Στάθη Κουσουρνά, ο προϊστάμενος της νομικής υπηρεσίας κ. Θ. Παπαγεωργίου, εισηγούμενος προσφυγή στη δικαιοσύνη με διεκδικητική αγωγή, στα πρότυπα άλλης, που είχε ασκηθεί και είχε θετικό αποτέλεσμα, για το πάρκο του «Θέρμαι».
Ο κ. Παπαγεωργίου τονίζει συγκεκριμένα ότι οι κτηματομερίδες που κτηματολογικά φέρονται να ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, ως διάδοχο του Ιταλικού Δημοσίου, σύμφωνα με την Συνθήκη Ειρήνης του 1947, και που συγκροτούν την όλη έκταση του πάρκου της Ροδιακής Έπαυλης είναι οι εξής:
1) ΙΙ-535, 2) ΙΙ-538, 3) ΙΙ-532, 4) ΙΙ-534Α, 5) ΙΙ-535 Α, 6) ΙΙ-537, 7) ΙΙ-530, 8) ΙΙ-473 οικοδομών Ρόδου.
Όσες από τις παρακάτω κτηματομερίδες είναι κοινόχρηστοι χώροι, ως δενδροστοιχίες, ανθόκηποι, άλση κ.λ.π. είτε από το εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλεως Ρόδου (Β.Δ. της 20-1-1956 ΦΕΚ 36/21-1-1956, όπως σήμερα ισχύει) είτε από τον τρόπο διάθεσης και χρησιμοποίησης αυτών (δενδροστοιχίες, ανθόκηποι, άλση κ.λ.π., εξαιρούνται δηλαδή οι κτηματομερίδες που είναι τα κτίσματα), αυτοδίκαια έχουν περιέλθει στο Δήμο Ρόδου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του Ν. 2100/1952.
Ο κ. Παπαγεωργίου προτείνει για τον παραπάνω λόγο και με σκοπό – όπως έγινε για το πάρκο του ξενοδοχείου «Θέρμαι» – έκδοσης μεταγραπτέας στο Κτηματολόγιο Ρόδου διαπιστωτικής πράξης του δημάρχου Ρόδου περί της αυτοδίκαιης περιέλευσης της κυριότητας των ως άνω κτηματομερίδων (τις οποίες αβάσιμα η «Ε.Τ.Α.Δ. Α.Ε.» θεωρεί ως ιδιοκτησία του Δημοσίου) στο όνομα του Δήμου Ρόδου, θα πρέπει με επιμέλεια του Τμήματος Αξιοποίησης – Διαχειριστικής Ακίνητης Περιουσίας και Κτηματολογίου Ρόδου:
– Να εκδοθεί από τη Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Ρόδου, θεωρημένο απόσπασμα της οικείας πινακίδας του ρυμοτομικού σχεδίου της πόλεως Ρόδου, σύμφωνα με το οποίο οι ως άνω περικλειόμενες κτηματομερίδες ορίζονται ως χώροι πρασίνου, με σχετική επί του παραπάνω αποσπάσματος βεβαίωση της Προϊσταμένης της παραπάνω Διεύθυνσης.
– Διαφορετικά, εφόσον δηλαδή δεν περικλείονται σε πινακίδα του παραπάνω ρυμοτομικού σχεδίου πόλεως Ρόδου, ως χώροι πρασίνου, λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη ότι αποτελεί ΠΑΣΙΔΗΛΟ γεγονός ότι από τον τρόπο διάθεσης και χρησιμοποίησης αυτών είναι κοινόχρηστοι χώροι δενδροστοιχιών, ανθόκηπου και άλσους, που συγκροτούν το πάρκο (κοινόχρηστο χώρο) της Ροδιακής Έπαυλης, να εκδοθεί σχετική πράξη – βεβαίωση από τη Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Δήμου Ρόδου.