Απαγόρευση εισόδου στη χώρα σε πολίτες χωρών εκτός Ε.Ε., με την εξαίρεση πολύ ειδικών περιπτώσεων που αφορούν σε επείγουσα εργασία ή οικογενειακούς λόγους, αποφάσισε η κυβέρνηση ως ένα επιπλέον μέτρο περιορισμού της διασποράς του νέου κορωνοϊού. Για Ελληνες πολίτες ή για πολίτες της Ε.Ε. που εισέρχονται στη χώρα, ισχύουν οι οδηγίες περιορισμού στον χώρο διαμονής τους για 14 ημέρες. Οι εισερχόμενοι θα πρέπει να δηλώνουν με το που φτάνουν, πού θα μείνουν και θα ελέγχονται από τις Αρχές κατά πόσο τηρούν την «καραντίνα». Η αναστολή της διενέργειας τακτικών χειρουργείων που ισχύει για το ΕΣΥ επεκτείνεται και στις ιδιωτικές κλινικές. Την ίδια στιγμή οι Αρχές κάνουν έκκληση σε άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες κινδύνου, να αποφύγουν τις μετακινήσεις στη νησιωτική χώρα, με δεδομένη τη δυσκολία διακομιδής τους σε μονάδες υγείας της ηπειρωτικής χώρας σε περίπτωση που νοσήσουν.
«Να επιδείξουμε ευθύνη»
Τα νέα μέτρα ανακοίνωσαν χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, που έκαναν έκκληση για άλλη μια φορά στους πολίτες να πειθαρχούν στις συστάσεις των ειδικών, προκειμένου να κερδίσει η χώρα τη μάχη με τον νέο κορωνοϊό. «Οι επόμενες ημέρες και εβδομάδες είναι κρίσιμες και πρέπει όλοι να επιδείξουμε ατομική και συλλογική ευθύνη», δήλωσε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος επισκέφθηκε το νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το φυλάκιο στις Καστανιές.
Χθες καταγράφηκαν στη χώρα 35 νέα επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 387. Σε 60 περιπτώσεις η πηγή μετάδοσης είναι απροσδιόριστη. Εβδομήντα ασθενείς νοσηλεύονται, οι 11 διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 69 έτη, ενώ όλοι λαμβάνουν ειδική αντιιική θεραπεία. Χθες καταγράφηκε ο πέμπτος θάνατος ασθενούς που είχε προσβληθεί από τον κορωνοϊό. Ολοι όσοι έχουν καταλήξει από τη νόσο είναι άνδρες, ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 68 έτη, ενώ όλοι έπασχαν από χρόνια νοσήματα. Στον αντίποδα 14 ασθενείς έχουν ήδη λάβει εξιτήριο, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, υπάρχουν και ασθενείς των οποίων η κατάσταση της υγείας είναι σοβαρή αλλά παρουσιάζει βελτίωση.
Συνολικά έχουν ελεγχθεί εργαστηριακά περισσότερα από 4.900 δείγματα από ασθενείς, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο έλεγχος γίνεται με επιδημιολογικά κριτήρια και δεν αφορά σε όλους. Υπενθυμίζεται ότι η στρατηγική του υπουργείου παραμένει ότι ο εργαστηριακός έλεγχος γίνεται σε ασθενείς με σοβαρή λοίμωξη του αναπνευστικού, ασθενείς με συμπτώματα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που παρουσιάζει συμπτώματα COVID-19. Με αφορμή τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τον μαζικό εργαστηριακό έλεγχο, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι αυτός εάν δεν γίνεται υπό πολύ ειδικές συνθήκες, ενέχει τον κίνδυνο διασποράς ή έκθεσης στον ιό. Πρόσθεσε ότι γίνεται ειδικός σχεδιασμός ενός συστήματος καταγραφής των περιστατικών στην κοινότητα με δειγματοληψία ακόμα κατ’ οίκον, ενώ καταγράφονται και οι έλεγχοι που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια.
Ελλειψη αντιδραστηρίων
Προβλήματα στην επαρκή τροφοδοσία των μικροβιολογικών εργαστηρίων με αντιδραστήρια που απαιτούνται στην ανίχνευση του νέου κορωνοϊού –κυρίως για τα προκαταρκτικά στάδια του ελέγχου– καταγράφονται στα εργαστήρια της χώρας. Η παραγωγή της πρώτης ύλης γίνεται στην Κίνα, η οποία την αποστέλλει σε εργοστάσια προμηθευτών στη Γερμανία. Τα εργαστήρια της χώρας μας αγοράζουν τα αντιδραστήρια από τους προμηθευτές, ωστόσο οι ποσότητες που διατίθενται είναι πολύ μικρές λόγω μεγάλης ζήτησης. Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με προμηθευτές σε μία προσπάθεια για την ομαλοποίηση της κατάστασης.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες το εργαστήριο του ΕΚΠΑ κατάφερε να εξασφαλίσει 1.500 αντιδραστήρια που θα καλύψουν τις ανάγκες των επόμενων ημερών.