Tης Νεκταρίας Μπίλλη
Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού μπροστά στον τρόμο της μάστιγας που επήλθε και απειλεί τον πλανήτη, απέβαλε την όποια δοξασία και με απόλυτο ορθολογισμό ασπάζεται τις εξηγήσεις και τις εκκλήσεις των επιστημόνων, εφαρμόζοντας και τηρώντας ευλαβικά τα μέτρα που λαμβάνονται, όσο αυστηρά κι αν είναι αυτά.
Μέσα στο κλίμα φόβου και ρευστότητας που επικρατεί καταρρέει η όποια ψεκασμένη ιδεοληψία και θεώρηση που δημιουργεί κινήματα αμφισβήτησης των επιτευγμάτων της ιατρικής επιστήμης και της επιστήμης γενικότερα. Παγκοσμίως τα ερευνητικά κέντρα εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να ανακαλύψουν το εμβόλιο ή τη θεραπεία για την αντιμετώπιση του αόρατου αυτού εχθρού, του COVID 19, της πανδημίας που προκαλεί τεκτονικές αλλαγές και ανατρέπει τα δεδομένα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ιός αυτός δεν θα μας σκοτώσει, δεν θα του το επιτρέψουμε.
Τα γραπτά του Θουκυδίδη, του Ιπποκράτη, τα κείμενα της Παλαιάς Διαθήκης μαρτυρούν ανά τους αιώνες της ανθρώπινης ιστορίας την ύπαρξη μεταδοτικών νοσημάτων και την απομόνωση από τον κοινωνικό ιστό αυτών που έφεραν μεταδοτικά νοσήματα. Επιπλέον είναι γεμάτα από υποδείξεις που συνιστούν την αποφυγή όσων παρουσιάζουν ύποπτα συμπτώματα. Η επιβολή καραντίνας είναι το δεύτερο στάδιο στην αντιμετώπιση των επιδημιών και των πανδημιών που έγκειται στην απομόνωση των κρουσμάτων προκειμένου να ανιχνευτούν τα αίτια που ευθύνονται για την εξάπλωση της ασθένειας. Η λέξη καραντίνα προέρχεται από το ενετικό (quaranta giorni) σαράντα ημέρες Αυτή ήταν η υποχρεωτική περίοδος απομόνωσης των πληρωμάτων που προσέγγιζαν τη Βενετία την εποχή της πανώλης. Η επιβολή σκληρών και αυταρχικών μέτρων είναι το τρίτο στάδιο αντιμετώπισης των πανδημιών που έλαβε η Κίνα και τα οποία δεν έχουν προηγούμενο στην Ιστορία.
Ο πολιτισμός της Κεντρικής Αμερικής τον 16ο αιώνα τελείωσε όχι από τα όπλα των Ισπανών τα οποία οι ιθαγενείς φοβούνταν αλλά από δύο ιούς, της ευλογιάς αρχικά και στη συνέχεια της ιλαράς που τους αποτελείωσε. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός της ιλαράς υπήρξε ο μεταδοτικότερος της ιστορίας και μαζί με την ευλογιά αποδεκάτισαν μεγάλο αριθμό πληθυσμού στον πλανήτη. Ο κοκίτης μια νόσος με το όνομα «ο βήχας των δέκα ημερών» και η διφθερίτιδα έκαναν κατά καιρούς μεγάλες επιδημίες με τεράστια θνητότητα κυρίως στα μικρά παιδιά. Επίσης ο τέτανος ήταν γνωστός από την αρχαιότητα λόγω της φοβερής επίπτωσης της ασθένειας στους τραυματίες, στις λεχώνες και στα νεογνά. Μαρτυρίες σώζονται μέχρι σήμερα από Έλληνες και Αιγυπτίους ιατρούς.
Ο Ιπποκράτης περιγράφει με σαφήνεια και λεπτομερώς τη νόσο, η οποία σε μια εβδομάδα οδηγεί στο θάνατο. Τον 2ο π.Χ αι. ο Αρεταίος αναφέρει «Στο νόσημα αυτό ο ιατρός δεν μπορεί να κάνει τίποτα» Έως και πρόσφατα η θνητότητα του τετάνου ήταν πάνω από 10%. Η στάση του πολεμιστή στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη μαρτυρά θάνατο από τέτανο.
Ο σύγχρονος κορονοϊός που έχει θνητότητα γύρω στο 1% και απειλεί ως επί το πλείστον τους ηλικιωμένους ήλθε για να σημάνει συναγερμό, να μας αφυπνίσει και να μας διδάξει πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς εμβόλια.
Έχουμε όμως όλοι μεγάλη ευθύνη να προστατεύσουμε και να διαφυλάξουμε σεβόμενοι την υγεία των ηλικιωμένων. Διότι αυτοί είναι οι γονείς μας και οι παππούδες μας είναι αυτοί που μας δίδαξαν αξίες, γνώσεις, μας δίδαξαν την επιστήμη, είναι η γενιά που μας αγκάλιασε που κλάψαμε και χαρήκαμε στην αγκαλιά της, μας χάιδεψε το κεφάλι, μας κράτησε το χέρι και μας οδήγησε πρώτη μέρα στο σχολείο, μας υποδέχτηκε στην εργασία μας, είναι αυτοί που αγωνίστηκαν μέσα σε δύσκολες συνθήκες, σε πόλεμο και εμφύλιο να κρατήσουν ψηλά τα ιδανικά και την πατρίδα και να δώσουν ένα κόσμο καλύτερο στα παιδιά τους. Αυτές τις ευαίσθητες λοιπόν ομάδες οφείλουμε και έχουμε ηθική υποχρέωση να προστατέψουμε με απλό τρόπο, μένοντας στη θαλπωρή του σπιτιού μας και στην ζεστή αγκαλιά του καναπέ μας.
ΥΓ: Αμμες ποκ ήμες άλκιμοι νεανίαι «εμείς ήμασταν κάποτε ρωμαλέοι νέοι» Έτσι ξεκινούσε ο χορός των γερόντων στις γιορτές στην Αρχαία Σπάρτη. (Πλούταρχος Λυκουργος 21)