Σε αχαρτογράφητα νερά βαδίζει και το εμπόριο, την πρώτη οικονομική δραστηριότητα που επλήγη από τον πανδημία του κορωνοϊού και η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι κορυφώνεται καθημερινά, αφού κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι πραγματικά θα συμβεί την επόμενη μέρα.
Ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Σπανός, κάνει λόγο για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, για τρίτη μάλιστα φορά μέσα στην δεκαετία και με δηλώσεις του στη «δ», μιλά για πρωτόγνωρες καταστάσεις, χωρίς διεθνή εμπειρία στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.
«Το Εμπόριο ξανά σε κατάσταση έκτακτου ανάγκης. Για τρίτη φορά μέσα στη δεκαετία η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Κυβέρνηση, μπροστά στην πανδημία του CoVid-19, πήρε, σωστά, μια απόφαση που έχει όμως βαρύτατες συνέπειες στην οικονομία. Και λέμε σωστά γιατί μπροστά στην λαίλαπα της επιδημίας, προτεραιότητα έχουν οι ανθρώπινες ζωές, ιδιαίτερα αυτές των ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας. Όλοι κατανοούμε ότι η επιλογή όλων μας δεν είναι άλλη από την, δίχως δισταγμό, στοίχιση και στήριξη της απόφασης αυτής. Δύσκολη απόφαση και επιλογή γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε οι άνθρωποι του εμπορίου, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αυτοαπασχολούμενων, χρειάζεται να εργάζονται για να βιοποριστούν. Δυστυχώς, διαχρονικά, τις κρίσεις τις πληρώνουν κυρίως πρώτοι, οι του κόσμου της αγοράς, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, καθώς και όσοι εξαρτώνται από αυτούς. Το ίδιο φαίνεται ότι θα ισχύσει και αυτή τη φορά. Το να βλέπουμε όμως την οικονομία να μπαίνει ξανά σε ύφεση, με απροσδιόριστο ορίζοντα, μετά από μια δύσκολη δεκαετία, είναι δύσκολο, απογοητευτικό και εξαντλητικό για πολλούς».
Σχολιάζοντας τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, ο κ. Κ. Σπανός επισημαίνει ότι το εύρος τους πρέπει να επεκταθεί ώστε να καλύψει κι άλλους θιγόμενους τομείς: «Ορθώς επίσης λαμβάνονται και τα μέτρα που σαν στόχο έχουν την, κατ΄ αρχήν, άμβλυνση των επιπτώσεων του σοκ που προκαλούν και θα προκαλέσουν τα μέτρα στον παραγωγικό ιστό. Οι κλάδοι των οποίων η δραστηριότητα κατέρρευσε άμεσα λόγω των μέτρων, πρέπει να στηριχθούν μαζί με τις θέσεις εργασίας.
Τα έως τώρα μέτρα αφορούν βασικά σε μετατόπιση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, καθώς και κάποιο εφάπαξ επίδομα. Γίνεται μεγάλη συζήτηση για το αν τα μέτρα είναι αρκετά, για τις κατηγορίες που περιλαμβάνει αυτή η πρώτη φάση, καθώς και για το ό,τι η στόχευση των μέτρων αφήνει έξω αρκετές κατηγορίες επιχειρήσεων, εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών που θίγονται.
Η κύρια συζήτηση όμως δεν θα πρέπει να είναι αυτή. Η συζήτηση θα πρέπει να εστιαστεί στην αναγνώριση των πραγματικά, άμεσα και έμμεσα, θιγόμενων έτσι ώστε το εύρος των μέτρων και η επέκτασή τους να καλύψει κι άλλους θιγόμενους τομείς. Επίσης η φύση των μέτρων είναι κάτι που επίσης οφείλει να συζητηθεί εφαρμόζοντας τον κανόνα του προφανούς: τα μέτρα προκαλούν κατάρρευση της αγοράς και όλοι ανεξαιρέτως οι τομείς που θίγονται από τα μέτρα αυτά, πρέπει να βοηθηθούν».
Ως προς το διακύβευμα της επόμενης ημέρας, ο γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου τονίζει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή στο τιμόνι, καθώς η φουρτούνα είναι μπροστά μας:
«Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Χωρίς διεθνή εμπειρία στην αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων. Τα νερά είναι πράγματι αχαρτογράφητα, η ορατότητα περιορισμένη και η φουρτούνα μπροστά μας και χρειάζεται προσοχή στο τιμόνι! Όπως και να έχει, με την πίστη μας στην επιστήμη, την κοινωνία, με τη δική μας στήριξη και αμέριστη βοήθεια, θα ξεπεράσουμε και αυτή η κρίση.
Θα ανασκουμπωθούμε, θα ανασυνταχθούμε, και θα κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα. Να δουλέψουμε και θα δημιουργήσουμε ξανά στον νέο κόσμο που μας περιμένει την επόμενη μέρα! Και ίσως το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, τώρα που έχουμε τον χρόνο, είναι να εστιάσουμε την προσοχή μας εκεί και να καταστρώσουμε τα σχέδια δράσης της επόμενης μέρας».