Γράφει ο
Εμμανουήλ Μοράρης
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη, την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και έχει πολλές ιδιότητες και οφέλη. Τώρα είναι πολύ σημαντική για τις δύσκολες μέρες που περνάμε.
Αποτελεί ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιεί το σώμα για να παραμένει δυνατό και υγιές. Υποστηρίζει τη λειτουργία των οστών, των μυών και των αιμοφόρων αγγείων. Επίσης, βοηθά στη δημιουργία του κολλαγόνου και την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.
Καλές πηγές βιταμίνης C είναι τα φρέσκα φρούτα κυρίως εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ) και τα πράσινα λαχανικά.
Τα 10 πιο πλούσια σε βιταμίνη C ευρέως διαθέσιμα φρούτα στην Ελλάδα είναι:
• Ακτινίδιο
• Πορτοκάλι
• Φράουλες
• Ανανάς
• Γκρέιπφρουτ
• Μανταρίνι
• Πεπόνι
• Αβοκάντο
• Μούρα
• Αχλάδι
Τα 10 πιο πλούσια σε βιταμίνη C ευρέως διαθέσιμα λαχανικά στην Ελλάδα είναι:
• Πιπεριές
• Μπρόκολο
• Λάχανο
• Γογγύλια
• Μπρόκολο
• Κουνουπίδι
• Πατάτες, με το δέρμα
• Γλυκοπατάτα, με το δέρμα
• Μαϊντανός
• Ντομάτα
Προσοχή μένουμε σπίτι!!!