Το ανθρώπινό του πρόσωπο δείχνει ο Δήμος της Ρόδου, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της απομόνωσης λόγω του κορωνοϊού, στους ηλικιωμένους, στους άρρωστους, σε εκείνους που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν μόνοι τους και σε όσους δεν έχουν συγγενείς ή φίλους, μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Οι εργαζόμενοι της δομής του Δήμου Ρόδου ενισχύθηκαν με επιπλέον έκτακτο προσωπικό και αριθμούν πλέον τους 35, ενώ διατέθηκαν και δύο επιπλέον οχήματα προκειμένου να μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, όχι μόνο στην πόλη της Ρόδου αλλά και στα απομακρυσμένα και ορεινά χωριά όπου η μετακίνηση δεν είναι εύκολη.
Για το λόγο αυτό έχει στηθεί ένα «επιχειρησιακό κέντρο» στη Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου το οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν καθημερινά, και σαββατοκύριακα, από τις 8 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να ενημερώνουν για τις ανάγκες τους ώστε να εξυπηρετηθούν άμεσα.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα 22410 44744, 22410 44755 και 22410 44742 ή να ενημερώνουν τους προέδρους των χωριών για τις ανάγκες τους. Τα αιτήματα συγκεντρώνονται στο επιχειρησιακό κέντρο και αξιολογούνται κατά προτεραιότητα, καθώς οι ανάγκες έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που απορρέουν από την απαγόρευση κυκλοφορίας, στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αποτροπή διασποράς του κορωνοϊού.
Η διαδικασία τελεί υπό την εποπτεία του αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Γιώργου Τριάντου, ο οποίος μαζί με τους εργαζόμενους της δομής υπερβάλλουν εαυτούς, προκειμένου κανείς συμπολίτης μας να μην αισθανθεί μόνος και αβοήθητος, ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.
Αυξημένες ανάγκες
Οι εργαζόμενοι της δομής, αναλαμβάνουν συνταγογραφήσεις φαρμάκων, εφοδιασμό με είδη πρώτης ανάγκης (ψώνια από το σούπερ μάρκετ ή φάρμακα), έκδοση πιστοποιητικών ή βεβαιώσεων από τα ΚΕΠ και κάθε είδους βοήθεια που μπορεί να ζητηθεί στο πλαίσιο της αρμοδιότητας του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».
Μέχρι σήμερα από τη δομή εξυπηρετούνται 540 άτομα σε όλο το νησί της Ρόδου και διανέμονται 332 γεύματα καθημερινώς, με τις ανάγκες όμως να αυξάνονται μέρα με την ημέρα, όπως δήλωσε στη «δ» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Γιώργος Τριάντος λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών, διαβεβαιώνοντας ότι ο Δήμος Ρόδου καταβάλλει προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δημοτών που έχουν ανάγκη.
Ψυχολογική υποστήριξη
Αξίζει να σημειωθεί πως καθημερινά από τις 09.00 έως τις 14.00 παρέχεται δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη και συμβουλευτική για την αντιμετώπιση των ανατροπών και δυσάρεστων συναισθημάτων που προκύπτουν από την αλλαγή του τρόπου ζωής και της καθημερινότητας, εξαιτίας της επιβολής των περιοριστικών μέτρων. Οι συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης μπορούν να καλούν στο τηλέφωνο 22410 44743.
Το πρόγραμμα
“Βοήθεια στο Σπίτι”
Είναι ένα πρόγραμμα κοινωνικής προστασίας που έχει ως στόχο την παροχή οργανωμένης και συστηματικής φροντίδας σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, δηλαδή άτομα με αισθησιοκινητικές αναπηρίες, ψυχική νόσο, νοητική υστέρηση.
Εξασφαλίζει την αξιοπρεπή και αυτόνομη διαβίωση, την παραμονή στο φυσικό οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής τους. Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στο σπίτι των πολιτών.
Ποιες υπηρεσίες προσφέρει
Παρέχει, συμβουλευτική και ψυχοσυναισθηματική στήριξη, νοσηλευτική μέριμνα, φροντίδα του νοικοκυριού, συντροφιά, μικρο-αγορές, πληρωμή λογαριασμών, βοήθεια στην ατομική υγιεινή και άλλες υπηρεσίες που κρίνονται αναγκαίες. Οι υπηρεσίες παρέχονται με περιοδικές επισκέψεις του προσωπικού στο σπίτι των εξυπηρετουμένων ανάλογα με τις ανάγκες και ιδιαιτερότητές τους.
Σε ποιους απευθύνεται
Το πρόγραμμα απευθύνεται κυρίως σε ηλικιωμένους και άτομα με αναπηρίες, με προτεραιότητα σ’ αυτούς που:
• δεν εξυπηρετούνται πλήρως,
• χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα,
• διαβιούν μοναχικά ή είναι εγκαταλελειμμένοι και
• δεν έχουν επαρκείς οικονομικούς πόρους. Στόχος των υπηρεσιών είναι να παραμείνουν μέσα στο κοινωνικό τους περιβάλλον και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους.
Ποιοι το στελεχώνουν
Το πρόγραμμα στελεχώνεται από καταρτισμένα στελέχη και ειδικούς επιστήμονες, όπως κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές και οικιακούς βοηθούς. Μέσω του προγράμματος εξασφαλίζεται στενή συνεργασία με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς, το ιατρικό προσωπικό, το νοσοκομείο και τις άλλες υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.