Συνεντεύξεις

Aντώνης Kαμπουράκης, δήμαρχος Pόδου: «Μένουμε σπίτι και μένουμε ενωμένοι»

«Μένουμε σπίτι και μένουμε ενωμένοι! Δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας, δεν παραιτούμαστε από την προσδοκία του καλύτερου αύριο». Αυτό είναι το μήνυμα του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, που στέλλει, μέσω της «δημοκρατικής» προς τον ροδιακό λαό, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και προσθέτει: «Θα δώσουμε υπεύθυνα τη μάχη μας, και θα βγούμε νικητές. Εμάς τους Ροδίτες δεν μας τρομάζουν τα δύσκολα. Εχουμε περάσει πολλά, μέσα από την ιστορία μας, και πάντα δείξαμε πως μπορούμε να τα ξεπερνάμε, έχοντας ο ένας τον άλλον».

• Κύριε δήμαρχε, μετά το δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στο νησί μας, πώς βλέπετε να εξελίσσεται η κατάσταση;
Όπως βλέπετε ολόκληρος ο πλανήτης δίνει μάχη με τον αόρατο εχθρό. Το ίδιο και η πατρίδα μας. Χάρη στις άμεσες και συντονισμένες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, για την ώρα τουλάχιστον, βρισκόμαστε στο καλό σενάριο εξάπλωσης της νόσου. Βεβαίως, έχουμε εξάπλωση έστω και με χαμηλότερους ρυθμούς και έτσι στον χάρτη του κορωνοϊού είναι και η Ρόδος, με δύο κρούσματα. Αυτό δεν πρέπει να είναι αιτία πανικού.
Με υπευθυνότητα και αλληλεγγύη, με εμπιστοσύνη στους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό μας, και πάνω απ’ όλα με την αυστηρή τήρηση του “Μένουμε Σπίτι”, θα καταφέρουμε να βγούμε από αυτή τη δυσάρεστη περιπέτεια. Η νίκη επί του κορωνοϊού είναι στα δικά μας χέρια μας. Αρκεί όλοι να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα και τις προφυλάξεις που συνιστούν οι ειδικοί. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Γιατί αυτό συνιστά αντικοινωνική συμπεριφορά και εκθέτει συνανθρώπους μας σε κίνδυνο. Αυτή η μάχη, είναι η μάχη της ευθύνης, και θα την κερδίσουν οι υπεύθυνοι πολίτες.
Σε σχέση με το πρώτο κρούσμα, το βρέφος που βρέθηκε θετικό στον ιό, ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά στα κοινωνικά δίκτυα, και κατά κάποιο τρόπο στροχοποιήθηκαν οι γονείς του, αλλά και η συγκεκριμένη περιοχή, ο Αρχάγγελος. Ποια είναι η δική σας θέση;
Ούτε τα πικρόχολα σχόλια, ούτε οι … “λοιμωξιολόγοι” του facebook, προσφέρουν καλές υπηρεσίες, στον τόπο μας. Βρέθηκα από την πρώτη στιγμή στον Αρχάγγελο, με τον χωρικό αντιδήμαρχο Γιώργο Πατσάη, τον πρόεδρο της κοινότητας Νίκο Διμέλη και μέλη του τοπικού συμβουλίου και έγιναν, απ’ όλη την δημοτική αρχή, με σοβαρότητα, όλα όσα προβλέπονται, γι’ αυτές τις περιστάσεις. Να μην σπέρνουμε “ζιζάνια” και να μην πριμοδοτούμε διχαστικές αντιπαραθέσεις, αλλά να βοηθάμε όλοι με τη στάση μας και με τη συμπεριφορά μας, για να υπερβούμε, αυτή τη στενάχωρη για όλους κατάσταση. Αυτή είναι η θέση μου.
Ο Δήμος Ρόδου πού επικεντρώνει τις προσπάθειές του, για την αντιμετώπιση της πανδημίας;
Έχουμε κινητοποιήσει όλο το δυναμικό του Δήμου μας και θέλω με την ευκαιρία που μου δίνετε, να ευχαριστήσω και από εδώ τους εργαζόμενούς μας, που δίνουν καθημερινά τον καλύτερο εαυτό τους. Τέσσερις είναι οι βασικές κατευθύνσεις της δράσης μας, σε αυτή τη φάση. Πρώτα απ’ όλα φροντίζουμε σχολαστικά την καθαριότητα, από τη μια άκρη του νησιού, έως την άλλη. Δεύτερον, κάνουμε γενικευμένες απολυμάνσεις, σε δημόσιους χώρους. Τρίτον, διευρύνουμε τις δυνατότητες, ώστε οι συναλλαγές με τον Δήμο, να μην χρειάζονται αυτοπρόσωπη παρουσία, των δημοτών σε υπηρεσίες. Τέταρτον, βελτιώνουμε συνεχώς τη φροντίδα μας, για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Από κει κι έπειτα, είμαστε συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τον ΕΟΔΥ και τα συναρμόδια υπουργεία, και όπου ο Δήμος μπορεί να έχει χρήσιμη και θετική συμβολή, το κάνει.

Την ίδια στιγμή κύριε δήμαρχε εντείνεται το άγχος και η αγωνία, για την τοπική οικονομία, καθώς το πλήγμα αναμένεται να είναι μεγάλο. Τι βλέπετε εσείς;
Αυτή τη στιγμή, το υπέρτατο αγαθό είναι οι ανθρώπινες ζωές. Οι δουλειές ξαναγίνονται, οι άνθρωποι δεν ξαναγίνονται. Ο τουρισμός, που είναι το οξυγόνο της τοπικής οικονομίας μας, είναι και το μεγάλο θύμα, αυτής της πανδημίας. Οι άνθρωποι δεν ταξιδεύουν και είναι άγνωστο, το πότε η παγκόσμια κατάσταση, θα επιτρέψει ξανά κάτι τέτοιο. Είναι εύλογο λοιπόν το άγχος, και απόλυτα δικαιολογημένη η αγωνία. Εδώ, δυο πράγματα έχουν σημασία: Πρώτον, να κάνουμε αυτό που περνάει από το χέρι μας, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση, κι αυτό σημαίνει να παραμείνουμε σπίτι. Όσο πιο σύντομα σταματήσουμε την εξάπλωση, τόσο πιο κοντά θα φέρουμε τη στιγμή, της επιστροφής στην κανονικότητα. Το δεύτερο, είναι μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, να βάλουμε όλοι πλάτη, για να βάλουμε μπροστά τις μηχανές του τουρισμού. Αυτό δεν είναι έργο ενός, ή δύο. Όλοι μαζί θα το πετύχουμε.
Αυτό ακριβώς είναι και το μήνυμα, που εκπέμπει η υπογραφή, μεσούσης της πανδημίας, της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας, μεταξύ της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου. Των εκφραστών δηλαδή, του ενενήντα (90%) τοις εκατό της τοπικής οικονομίας. Της τοπικής εργασίας και κοινωνίας. Η θετική προοπτική, είναι στο “μαζί”. Κι αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε, ώστε να καταφέρουμε να υπερβούμε και αυτή τη μεγάλη δυσκολία.
• Πώς κρίνετε τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων; Είναι επαρκή, κατά τη γνώμη σας;
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να αποκτήσουμε την πραγματική αίσθηση, αυτού που μας συμβαίνει. Είναι σαν να τρέχει ένα αυτοκίνητο με 250 χιλιόμετρα, και ξαφνικά να σηκώνεται το χειρόφρενο. Αυτή τη στιγμή, ολόκληρη η παγκόσμια οικονομία είναι στον αέρα, και κάνει σβούρες. Καμία ακριβής πρόβλεψη δεν μπορεί να υπάρξει, και μόνον σενάρια εξετάζονται.
Μέσα σε αυτές τις πρωτόγνωρες, για την παγκόσμια κοινότητα συνθήκες, ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση, με την ίδια αμεσότητα και υπευθυνότητα που έλαβαν μέτρα, για την προστασία της δημόσιας υγείας, έλαβαν και μέτρα για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Ώστε να δώσουν έναν “αναπνευστήρα” στην οικονομία. Βλέπετε επίσης πως τα μέτρα για την οικονομία, διαρκώς διευρύνονται και επικαιροποιούνται, για να μην αφήσουν σχεδόν κανέναν, χωρίς μέριμνα και βοήθεια. Αυτό είναι το σημαντικό, αυτή την ώρα.
Από κει κι έπειτα είναι σαφές πως η ελληνική οικονομία, εξασθενημένη από τη δεκάχρονη κρίση που προηγήθηκε, θα χρειαστεί ευρωπαϊκή στήριξη για να σταθεί στα πόδια της. Όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα την χρειαστούν. Ας μη γελιόμαστε. Γι’ αυτό πιστεύω, πως εάν η Ευρώπη θέλει να μείνει ενωμένη, και να συνεχίσει να έχει ρόλο παγκόσμιας δύναμης, θα αναθεωρήσει ριζικά τους περιορισμούς, που μέχρι και σήμερα θέτει, στις οικονομίες της.
Η πρωτοβουλία για το ευρωομόλογο, στην οποία συμμετέχει ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνει τον μόνο σίγουρο και ασφαλή δρόμο, για την επόμενη μέρα.

Κλείνοντας κύριε δήμαρχε, ποιο είναι το μήνυμά σας προς τους Ροδίτες, σε αυτές τις δύσκολες στιγμές;
Μένουμε σπίτι, και μένουμε ενωμένοι! Δεν χάνουμε την αισιοδοξία μας, δεν παραιτούμαστε από την προσδοκία του καλύτερου αύριο. Θα δώσουμε υπεύθυνα τη μάχη μας, και θα βγούμε νικητές. Εμάς τους Ροδίτες δεν μας τρομάζουν τα δύσκολα. Έχουμε περάσει πολλά, μέσα στην ιστορία μας, και πάντα δείξαμε πως μπορούμε να τα ξεπερνάμε, έχοντας ο ένας τον άλλο. Αυτό κάνουμε και σήμερα. Όλοι μαζί, στην ίδια γραμμή, με τον ίδιο στόχο. Με θυσίες μεν, με σοβαρότητα και βεβαιότητα, δε.
Υγιείς και δυνατοί, να ξαναχαρούμε τον τόπο μας, να ξαναγκαλιάσουμε τους φίλους μας και τους συγγενείς μας, τους επισκέπτες και τους πιστούς «θαυμαστές» μας, και να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τη Ρόδο, που ονειρευόμαστε και που αξίζουμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου