-Η «δημοκρατική» ενημέρωσε εγκαίρως για το λάθος που έγινε κι έτσι αποκαταστάθηκε η ηρεμία στο νησί
-Το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ με ανακοίνωσή του δικαιώνει απολύτως την εφημερίδα μας
-Η διοίκηση του Νοσοκομείου Ρόδου με ανακοίνωσή της, βάζει τα πράγματα στην σωστή τους βάση
Ενα λάθος που έγινε κατά την διαδικασία ενημέρωσης των αρμοδίων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου από το Ινστιτούτο ΠΑΣΤΕΡ, σχετικά με την ταυτότητα ενός θετικού από τα 14 συνολικά δείγματα που εξετάστηκαν από την Ρόδο, την 31η Μαρτίου 2020 και η ταυτοποίησή του με αυτό που ελήφθη από σμηνίτη που υπηρετεί στη Ρόδο, έγινε αφορμή, μετά από δημοσίευμα της «δημοκρατικής», για πικρόχολα σχόλια μέχρι και αναπαραγωγή της ειδήσεως διαστρεβλωμένης…
Πιο συγκεκριμένα, όπως έγραψε η «δημοκρατική», σμηνίτης, που υπηρετεί στη Ρόδο και παρέμεινε σε καθεστώς απομόνωσης στην μονάδα του (καραντίνα), ελέγχθηκε για κορωνοϊό και αργά προχθές το απόγευμα, έγινε λανθασμένη ενημέρωση ότι ήταν θετικός στον ιό.
Ενημερώθηκε ο Διοικητής του αρμοδίως, ο ΕΟΔΥ, η πολιτική προστασία και κινήθηκε άμεσα η διαδικασία, κατόπιν συνεννόησης, για την μεταφορά του με το ΕΚΑΒ από τη μονάδα του σε θάλαμο αρνητικής πίεσης του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου.
Ακολούθως ο Διοικητής Ρόδου βρισκόταν σε επικοινωνία με επιτελείς του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου προκειμένου να καταλήξουν, λόγω και της ιδιότητας του σμηνίτη για την μεταφορά του ή μη με πτητικό μέσο (έγινε συζήτηση για C-130) στο στρατιωτικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας.
Ενώ ακολούθησε εύλογη αναστάτωση το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, ενημερώθηκε ότι δεν ήταν τελικώς θετικός ο σμηνίτης, που έχει νοσήσει με πνευμονία, αλλά άλλος μεταξύ των 13 δειγμάτων.
Ακολούθως αφού έγινε η ταυτοποίηση προέκυψε ότι το θετικό δείγμα ανήκει σε μια υπήκοο Μεγάλης Βρετανίας έγγαμης με ημεδαπό, που επέστρεψε πρόσφατα από την Αγγλία και παρέμεινε σε καθεστώς καραντίνας (14ήμερης) με την οικογένειά της σε κατοικία σε δημοτική κοινότητα της δυτικής πλευράς του νησιού. Προ τριημέρου παρουσίασε συγκεκριμένα πυρετό, μετέβη στο νοσοκομείο και ακολουθήθηκε το πρωτόκολλο ενώ, όπως και πριν, εξακολουθεί να βρίσκεται σε καραντίνα.
Ταυτόχρονα κινήθηκε η διαδικασία ιχνηλάτησης από την πολιτική προστασία.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ εξέδωσε χθες την ακόλουθη ανακοίνωση:
«Αναφορικά με δημοσίευμα της εφημερίδας “Δημοκρατική της Ρόδου” το ΕΙΠ ανακοινώνει τα ακόλουθα:
Την 31η Μαρτίου ελέγχθηκε αριθμός δειγμάτων προερχομένων από το Νοσοκομείο της Ρόδου. Στις 20:17 της ίδιας ημέρας, απεστάλη ηλεκτρονικό μήνυμα με τα αποτελέσματα του ελέγχου στο νοσοκομείο. Στον ποιοτικό έλεγχο των αποτελεσμάτων που ακολουθεί πάντα κάθε σειρά εξετάσεων, διαπιστώθηκε ότι εκ παραδρομής αναφέρθηκε ένα δείγμα ως θετικό. Αμέσως μόλις αυτό έγινε αντιληπτό, ενημερώθηκε (στις 22:30) ο υπεύθυνος ιατρός του νοσοκομείου (όνομα στη διάθεση του Ε.Ι.Παστέρ). Σημειώνουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν υπήρξε σύγχυση ως προς την ταυτότητα του θετικού δείγματος μετά την ενημέρωση. Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ θέλει να εκφράσει τη λύπη του για την αναστάτωση που προκλήθηκε στο Νοσοκομείο Ρόδου και στον ασθενή του οποίου το δείγμα εξετάσθηκε.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ εξετάζει μεγάλο αριθμό δειγμάτων για τον νέο κορωνοϊό από όλη την Ελληνική Επικράτεια, παραμένοντας πιστό στην αποστολή του ως Δημόσιου φορέα που έχει σκοπό μεταξύ άλλων τη διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας και εφαρμόζοντας διαπιστευμένο σύστημα διασφάλισης ποιότητας σύμφωνα με τα πλέον αυστηρά διεθνή πρότυπα»
Από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου εκδόθηκε εξάλλου η ακόλουθη ανακοίνωση:
«Ανακοίνωση του ΓΝΡ σχετικά με τα κρούσματα Covid-19 στη Ρόδο και τους ελέγχους του Ινστιτούτου Παστέρ
Σας ενημερώνουμε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν από το Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου, στο πλαίσιο των καθοριζομένων από το ΕΟΔΥ διαδικασιών, ανιχνεύσεις RNA για το Covid-19 σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα θετικοί διαπιστώθηκαν ένα βρέφος την 26/03/2020 και ένα ενήλικο άτομο την 31/03/2020.
Έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς και έχουν ληφθεί όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα.
Επιπροσθέτως επισημαίνονται τα παρακάτω:
α. το Ινστιτούτο Παστέρ είναι ιδιωτικός φορέας με τον οποίο συνεργάζεται το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ, αποτελεί δε από τους πλέον αξιόπιστους φορείς στο συγκεκριμένο αντικείμενο.
β. Κατά τον έλεγχο κάθε ύποπτου δείγματος πραγματοποιείται ένας αρχικός έλεγχος ο οποίος στη συνέχεια επαναλαμβάνεται, ώστε να εξασφαλιστεί η πλήρης αξιοπιστία της διαδικασίας. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί την ένδειξη για τις περαιτέρω ενέργειες.
Επισημαίνεται ότι οι μόνες αξιόπιστες πληροφορίες προέρχονται από τις έγγραφες ανακοινώσεις του Διοικητή και τα Δελτία Τύπου του Γ.Ν. Ρόδου.
Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
ΡΟΥΜΑΝΗΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ».
Πολλά κόλπα, όλα να αποσιωπηθούν κρούσματα. Κάποιοι νομίζουν πως έτσι θα προστατευθεί ο τουρισμός της Ρόδου. Έτσι το παρόν άρθρον δίνει την εντύπωσιν πως δεν υπάρχει δεύτερον κρούσμα, ενώ εάν το διαβάσει ο αναγνώστης προσεκτικά (κάτι που λίγοι αναγνώστες κάνουν), διαπιστώνει πως η… διάψευσις απλώς αφορά την ταυτότητα του κρούσματος, όχι την ύπαρξίν του. Δηλαδή δεύτερο κρούσμα υπάρχει στην Ρόδον, απλώς δεν είναι σμηνίτης, αλλά Αγγλίδα αφιχθείσα προσφάτως.
Για να μην αναφερθώ στην περίπτωσιν του πρώτου κρούσματος, όπου βρέφος εις διαμέρισμα 8 ατόμων βρέθηκε θετικόν, αλλά… ω του θαύματος «δεύτερο επιβεβαιωμένο κρούσμα» δεν υπήρξεν εκεί, διότι απλούστατα ουδείς άλλος έκανε τεστ.
Τι μου θυμίζουν αυτές οι πρακτικές, τι μου θυμίζουν…
Τέλος πάντων να ευχηθώ μόνο να μην την πάθουμε όπως οι Τούρκοι, όπου οι κουτοπονηριές μέχρι τις 10 Μαρτίου εξέθεσαν την Τουρκία ως αναξιόπιστη και εν δυνάμει λίαν επικίνδυνη για μετάδοσιν του κορωνοϊού και βοήθησαν στην ταχείαν εξάπλωσίν του..