Η «καραντίνα» και ο κορωνοϊός, φαίνεται ότι βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση με τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας στη Ρόδο.
Όπως αποκάλυψε με δηλώσεις του στην «δημοκρατική» ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Προσχολικής Αγωγής, Οικολογίας, Ισότητας & Μετανάστευσης κ. Στράτος Καρίκης αν και δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα περιπτώσεις με επεισόδια που χρειάστηκε να παρέμβει ο εισαγγελέας ή να οδηγηθούν στην αστυνομία, καταγράφεται με αυξητική τάση, το ενδιαφέρον αρκετών γυναικών που απευθύνονται στην δομή, την οποία διαθέτει ο Δήμος Ρόδου.
«Όπως είναι γνωστό, ο Δήμος Ρόδου διαθέτει δύο πολύ σημαντικές δομές, που έχουν βραβευτεί, το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης και τον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών. Όσον αφορά στο πρώτο κομμάτι, πράγματι το τελευταίο διάστημα, καταγράφεται μια μικρή αύξηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών για παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε θέματα βίας. Ωστόσο, δεν έχει απαιτηθεί κάποια περαιτέρω ενέργεια (περιστατικό καταγεγραμμένο, υποβολή μήνυσης κ.λπ.). Και ο Ξενώνας δεν είχε κάποιο αίτημα για να φιλοξενήσει νέα πρόσωπα. Εντούτοις, το γεγονός πως καταγράφεται μια αύξηση στα τηλεφωνήματα γυναικών που απευθύνονται στις δομές μας για να ζητήσουν συμβουλές, είναι σημαντικό και ενδεχομένως να δείχνει κάτι», τόνισε ο αντιδήμαρχος.
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΔΟΜΗ ΣΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
Απαντώντας σε ερώτηση σχετική για την άτυπη δομή φιλοξενίας παράνομων προσφύγων και μεταναστών στα παλαιά σφαγεία, ο κ. Καρίκης, ήταν κατηγορηματικός:
«Μετά τα πρόσφατα γεγονότα η δημοτική αρχή εκφράζει την έντονη ανησυχία της για το όλο θέμα, όπως διαμορφώνεται. Υπάρχει αφενός μια αυξητική τάση και αφετέρου, καταγράφονται διάφορα επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες που μένουν εκεί. Θεωρούμε ότι αυτή η άτυπη δομή, πολύ σύντομα δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει την κατάσταση. Οπότε πρέπει να υπάρξει μέριμνα για να μεταφερθούν κάπου εκτός Ρόδου (εκτός νησιού). Ο Δήμος Ρόδου, ατύπως, με όλους τους φορείς, πέρα από το θέμα του φαγητού, της ένδυσης και κάποιας στοιχειώδους συνδρομής, δεν μπορεί να ελέγξει τέτοια φαινόμενα. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τέτοια φαινόμενα με συνεχή επεισόδια. Εκφράζουμε την αγωνία μας, τις ευχαριστίες μας προς την ΕΛΑΣ που παρεμβαίνει πάντα –είμαστε σε άμεση συνεργασία με τον δ/ντή κ. Καληωράκη και τον υποδ/ντή κ. Τσακιράκη- αλλά όλοι μας εκφράζουμε την αγωνία μας, για την αυξητική τάση των ατόμων αυτών που έρχονται στον χώρο. Πρόκειται για μια άτυπη δομή και δεν μπορεί ούτε να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτό τον τρόπο ούτε και να ελεγχθεί. Η θέση του Δήμου Ρόδου είναι ότι το κεντρικό κράτος οφείλει να έρθει και να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει. Εμείς δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια σε αυτό. Πρέπει να κλείσει και όλοι να μεταφερθούν σε κάποια άλλη δομή. Στη Ρόδο, όπως όλοι γνωρίζουμε, δεν προβλέπεται να γίνει κλειστή δομή –ούτε κι εμείς το θέλουμε αυτό. Ας μην εθελοτυφλούμε. Άλλωστε κι αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν τις παροχές που θα είχαν εάν φιλοξενούνταν σε άλλες ολοκληρωμένες δομές».
Ο κ. Καρίκης δήλωσε πως επειδή η δομή αυτή λειτουργεί άτυπα (ως κατάληψη χώρου) όλα γίνονται και με άτυπο τρόπο –σίτιση, ιατρικές εξετάσεις κ.λπ. και φιλοξενεί αυτή την περίοδο περίπου 130 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.
Τα πρόσφατα επεισόδια έδωσαν το έναυσμα για να πει και η δημοτική αρχή Ρόδου ότι ‘δεν πάει άλλο’, η άτυπη αυτή δομή στα παλαιά σφαγεία πρέπει να κλείσει οριστικά και όσοι φιλοξενούνται εκεί, να μεταφερθούν εκτός νησιού.