Ειδήσεις

Νίκος Χρυσόγελος: Σχεδόν 2 μήνες μετά, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτηματικά για τις συνθήκες της τραγωδίας στο Φαρμακονήσι

Από το γραφείο του ευρωβουλευτή των Πρασίνων κ. Νίκου Χρυσόγελου, εκδόθηκε το ακόλουθο δελτίο τύπου:

Αμέσως μετά το τραγικό συμβάν στο Φαρμακονήσι τον Ιανουάριο 2014, με ερώτησή του προς την Κομισιόν, ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, ζήτησε να διερευνηθούν οι συνθήκες της τραγωδίας, τυχόν ευθύνες των ελληνικών αρχών, καθώς και να εντοπιστούν και να αντιμετωπιστούν τα κενά πολιτικής και νομοθεσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στη γενικόλογη απάντηση που έλαβε από την Κομισιόν στις 10 Μαρτίου 2014, η ευθύνη διερεύνησης των συνθηκών και παροχής διευκρινήσεων εναπόκειται αποκλειστικά στις ελληνικές αρχές.

“Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη να διερευνήσουν τις συνθήκες του συγκεκριμένου περιστατικού. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να παράσχουν σχετικές διευκρινίσεις μετά το πέρας των ερευνών τους” αναφέρει στην απάντησή της η Επίτροπος Malmström. Και αναφέρει ότι : “Η Κομισιόν δεσμεύεται να παρέμβει, εφόσον προκύψουν αποδεικτικά ενοχοποιητικά στοιχεία για παραβίαση της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά στο ζήτημα των καταγγελιών για εικαζόμενες πρακτικές επαναπροώθησης και κακομεταχείρισης των μεταναστών”, που έθιξε ο Νίκος Χρυσόγελος.

«Δύο μήνες πάντως μετά το τραγικό ναυάγιο, οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμα την έρευνα και δεν έχουν δώσει διευκρινήσεις για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνέβη και δεν έχουν απολογηθεί για την “ατυχή κατάληξη της επιχείρησης”, ούτε κάποιος έχει αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες. Είτε η τραγωδία είναι αποτέλεσμα αποτυχημένης προσπάθειας διάσωσης, είτε εγκληματικής προσπάθειας επαναπροώθησης κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, θα πρέπει να οδηγήσει σε αναθεώρηση πρακτικών που έχουν ως αποτέλεσμα απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Είναι θετικό ότι έχει παραχωρηθεί αναβολή απομάκρυνσής των διασωθέντων για ένα εξάμηνο αλλά αυτό δεν είναι παρά ασπιρίνη σε όσα συνέβησαν», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα έχει επανειλημμένως ασκήσει πίεση για διαλεύκανση της υπόθεσης μέσω ερωτήσεων προς την Κομισιόν, εκδηλώσεων και παρεμβάσεων στα ΜΜΕ.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης και της απάντησης

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-000634/2014
προς την Επιτροπή

Θέμα: Τραγωδία στο Φαρμακονήσι κατά τη διάρκεια ρυμούλκησης από σκάφος του λιμενικού και πνιγμός ατόμων που πιθανόν δικαιούνταν προστασίας
Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Αλιευτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν 28 άτομα (25 Αφγανοί και 3 Σύριοι), μεταξύ των οποίων πολλά γυναικόπαιδα, ανατράπηκε και βυθίστηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας 20 Ιανουαρίου 2014, στη θαλάσσια περιοχή του Φαρμακονησίου.

Δεκαέξι από τους επιβαίνοντες περισυνελέγησαν από το Λιμενικό Σώμα. Μια γυναίκα και ένα παιδί 5 ετών εντοπίστηκαν νεκροί κοντά στις τουρκικές ακτές, ενώ δέκα ακόμη άτομα (2 γυναίκες, 8 βρέφη και μικρά παιδιά) αγνοούνται.

Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων στην Ύπατη Αρμοστεία, το σκάφος του Λιμενικού που ρυμουλκούσε το πλοιάριό τους κατευθυνόταν με μεγάλη ταχύτητα προς τις τουρκικές ακτές, όταν συνέβη το τραγικό συμβάν εν μέσω θαλασσοταραχής. Οι ίδιες μαρτυρίες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι φώναζαν για βοήθεια, δεδομένου ότι στο πλοιάριο υπήρχε μεγάλος αριθμός παιδιών. Παρόλο ότι το Λιμενικό διαψεύδει ότι το σκάφος του επιχειρούσε επαναπροώθηση προς την Τουρκία, στο παρελθόν έχουν αποδειχθεί παρόμοια περιστατικά.

Με δεδομένο ότι
– στην Μεσόγειο έχουν χάσει τη ζωή του δεκάδες χιλιάδες άτομα στην προσπάθεια τους να περάσουν στην Ευρώπη και τόσο το Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και το Ευρωκοινοβούλιο, έχουν ζητήσει την λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις ώστε να μην χάνονται τόσες ανθρώπινες ζωές στη Μεσόγειο,

– στο σκάφος επέβαιναν άτομα από Συρία και Αφγανιστάν που είναι πιθανόν ότι έπρεπε να τύχουν προστασίας, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στις δύο χώρες.

Ερωτάται η Επιτροπή:
1. Γνωρίζει και προτίθεται να διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έλαβε χώρα το περιστατικό και το πώς ανθρώπινες ζωές χάθηκαν σε πλοιάριο υπό ρυμούλκηση, ιδιαίτερα μάλιστα από τη στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες των διασωθέντων ότι το πλοίο βυθίστηκε ενώ επιχειρούνταν παράνομη επαναπροώθηση των προσφύγων στη Τουρκία;
2. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο, τι μέτρα διατίθεται να λάβει για να συμμορφωθούν τα κράτη μέλη και ιδιαίτερα η Ελλάδα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία που απαγορεύει τέτοιες πρακτικές;

Η απάντηση της Κομισιόν
E-000634/2014 Απάντηση της κας Malmström εξ ονόματος της Επιτροπής (10.3.2014)

1. Η Επιτροπή γνωρίζει το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται o κ. βουλευτής. Οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη να διερευνήσουν τις συνθήκες του συγκεκριμένου περιστατικού. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να παράσχουν σχετικές διευκρινίσεις μετά το πέρας των ερευνών τους.

2. Η Επιτροπή γνωρίζει τις καταγγελίες για εικαζόμενες πρακτικές επαναπροώθησης από την Ελλάδα στην Τουρκία καθώς και τους ισχυρισμούς για κακή μεταχείριση των μεταναστών. Η Επιτροπή είναι σε επαφή με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις εν λόγω καταγγελίες. Ως θεματοφύλακας των Συνθηκών, η Επιτροπή δεν θα διστάσει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, εφόσον υπάρξουν αποδεικτικά στοιχεία ότι ένα κράτος μέλος έχει παραβιάσει τη νομοθεσία της ΕΕ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου