Τα σοβαρά προβλήματα που θα αντιμετωπίσει ο τουριστικός κλάδος αυτό το καλοκαίρι περιγράφει η γερμανική τράπεζα σε έκθεσή της. Τα θολά σημεία και οι έξυπνες κινήσεις που μπορεί να προσελκύσουν το ενδιαφέρον επισκεπτών.
Εάν τα lockdowns παραμείνουν σε ισχύ τους καλοκαιρινούς μήνες, οι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί, για παράδειγμα στη Μεσόγειο, θα υποστούν σημαντικές οικονομικές ζημίες.
Η περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού είναι εξαιρετικά ασαφής και για αυτό κανείς δεν μπορεί να πει πότε και σε ποιο βαθμό οι τρέχοντες ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Ε.Ε. μπορεί να χαλαρώσουν ή να αρθούν πλήρως. Ένα πράγμα όμως είναι βέβαιο: η κύρια περίοδος διακοπών στο βόρειο ημισφαίριο θα ξεκινήσει σε περίπου τρεις μήνες.
Ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού παράγει σημαντικό μερίδιο του συνολικού ΑΕΠ σε πολλές μεσογειακές χώρες. Στην Ιταλία και την Ισπανία, το μερίδιο αυτό ανήλθε στο 13% (μέσος όρος σε εθνικό επίπεδο) και στο 14,6%, αντίστοιχα, το 2018. Στην Ελλάδα, όμως, το μερίδιο των μεταφορών και του τουρισμού ανέρχεται στο 20,6% του συνολικού ΑΕΠ, υπερθεματίζει η γερμανική τράπεζα. Συνεπώς η υψηλή εξάρτηση από τον τουρισμό είναι σημαντικό θέμα.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, το κλείσιμο των ξενοδοχείων και οι ακυρώσεις πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκθέσεων και διασκέψεων έχουν ήδη οδηγήσει σε αμετάκλητες απώλειες εσόδων σε όλους τους τομείς που πλήττονται (ταξιδιωτικοί πράκτορες, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και εστιατορίων, διοργανωτές εμπορικών εκθέσεων, εταιρείες μεταφορών κ.λπ.), που ήδη ροκανίζουν τους πόρους πολλών επιχειρήσεων, συνεχίζει η Deutsche Bank, η οποία επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι αθέτησης πληρωμών έχουν διογκωθεί.
Παρ’ όλα αυτά, μεγάλο μέρος των συνολικών τουριστικών εσόδων δημιουργείται κατά τη διάρκεια της κύριας περιόδου διακοπών, όταν τόσο οι τιμές όσο και η χρησιμοποίηση της παραγωγικής ικανότητας των εταιρειών είναι σημαντικά υψηλότερες από τον ετήσιο μέσο όρο.
Εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί παραμείνουν σε ισχύ τους καλοκαιρινούς μήνες, οι τοπικές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι στον τομέα του τουρισμού, ακόμη και οι εθνικές οικονομίες των πληγεισών χωρών ενδέχεται να έχουν τεράστια προβλήματα, εξηγεί η DB.
Επίσης είναι πιθανό να αυξηθούν οι κοινωνικές εντάσεις στις χώρες καταγωγής των τουριστών (όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες ή οι σκανδιναβικές χώρες), εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί συνεχίσουν το καλοκαίρι, ιδίως ενόψει του γεγονότος ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να ταξιδέψουν το Πάσχα (μια άλλη παραδοσιακή περίοδος διακοπών) και τα πράγματα είναι απίθανο να επανέλθουν στο φυσιολογικό μέχρι τον Μάιο.
Μια μεγάλη πλειοψηφία εξακολουθεί να αποδέχεται τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Ωστόσο, αυτό είναι πιθανό να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Συνεπώς, υπάρχουν σημαντικοί οικονομικοί και κοινωνικοί λόγοι για να προσπαθήσουμε και να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την εξάπλωση του κορωνοϊού κατά τις προσεχείς εβδομάδες.
Τι θα μπορούσε να μετριάσει το πρόβλημα
Υπάρχουν σίγουρα πιο σημαντικά πράγματα από τα ταξίδια διακοπών αυτή τη στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, οι εταιρείες στον τουριστικό τομέα και οι τοπικές διοικήσεις σε τουριστικούς προορισμούς μπορούν ήδη να λάβουν μέτρα για να βοηθήσουν τους παραθεριστές να ταξιδεύουν με αποδεκτούς κίνδυνους, όταν η «καμπύλη έχει πεπλατυσθεί».
Ένας από αυτούς είναι να ακυρωθούν οι μαζικές εκδηλώσεις. Μια συναυλία με ακροατήριο χιλιάδων ανθρώπων μεταφέρει υψηλότερους κινδύνους από μια οικογένεια που πηγαίνει σε ορεινή πεζοπορία ή ποδηλασία.
Επιπλέον, οι τουριστικές εγκαταστάσεις μπορούν να απολυμαίνουν όλους τους χώρους και να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν επαρκή απόσταση μεταξύ των επισκεπτών τους. Ο περιορισμός της πρόσβασης σε ορισμένα τουριστικά αξιοθέατα θα βοηθούσε στη μείωση του πλήθους. Η κάλυψη του αριθμού των επισκεπτών από τη ρύθμιση της χωρητικότητας μπορεί να είναι χρήσιμη.
Με την παραδοχή ότι ο αριθμός των περιπτώσεων συνεχίζει να μειώνεται στους προορισμούς διακοπών, αυτές οι προετοιμασίες θα αυξήσουν σίγουρα την προθυμία των παραθεριστών να επισκεφθούν περιοχές που επί του παρόντος πλήττονται σκληρά από τον ιό.
Παράλληλα, οι παραθεριστές ενδέχεται να κληθούν να παρουσιάσουν ειδικά ιατρικά πιστοποιητικά ή πιστοποιητικά υγείας για να επιβεβαιώσουν ότι δεν αυξάνουν τον κίνδυνο επανεμφάνισης εστίας στους προορισμούς. Φυσικά, αυτό θα απαιτήσει δοκιμές.
Για πολλούς, οι διακοπές είναι η «καλύτερη εποχή του χρόνου». Ωστόσο, τα ταξίδια διακοπών διαδραματίζουν επίσης σημαντικό οικονομικό ρόλο. Το καλοκαίρι του 2020, οι κυβερνήσεις (ως ρυθμιστικές αρχές), οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι παραθεριστές θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ των κινδύνων για την υγεία, αφενός, και του μετριασμού των οικονομικών ζημιών και της επαναφόρτισης των «μπαταριών» μας, από την άλλη, καταλήγει η γερμανική τράπεζα.