“Το hashtag #TravelTomorrow ενσαρκώνει αυτό το μήνυμα αλληλεγγύης και ελπίδας, μέσω του οποίου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO) καλεί για κοινή ευθύνη ταξιδιώτες και τον τουριστικό τομέα σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση του COVID- 19 .
Το #TravelTomorrow έχει γίνει το κοινό νήμα που διέρχεται από την απάντηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού στην τρέχουσα κρίση, υπογραμμίζοντας τις διαχρονικές αξίες του τουρισμού.
Αυτή η σε απευθείας σύνδεση εκστρατεία είχε τεράστιο αντίκτυπο στα κοινωνικά δίκτυα και αγκαλιάζεται από έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών, προορισμών και εταιρειών που συνδέονται με τον τουρισμό, τις πόλεις, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άτομα από όλο τον κόσμο.
Χώρες όπως η Γερμανία, το Μαρόκο, η Μογγολία, το Ομάν και η Ουρουγουάη, καθώς και πόλεις όπως η Μπογκοτά ή η Βιέννη έχουν ήδη εγκρίνει το hashtag #TravelTomorrow, ενισχύοντας έτσι τη φωνή του τουρισμού, η οποία είναι ενωμένη ενόψει αυτής της πρωτοφανούς παγκόσμιας πρόκλησης.
Μια πλατφόρμα ψηφιακών πόρων δημιουργήθηκε για να προσφέρει σε κάθε άτομο, επιχειρηματικό ή θεσμικό χρήστη διαφορετικές επιλογές για να συμμετάσχει σε αυτή την πρωτοβουλία, προσφέροντας στοιχεία όπως εικόνες για κοινωνικά προφίλ, ηλεκτρονικές υπογραφές, καθώς και σχετικό οπτικοακουστικό περιεχόμενο για τον τουρισμό και το COVID- 19.
“Ιστορικά, ο τουρισμός έχει αποδειχθεί ο βασικός μοχλός της διεθνούς ανάκαμψης και ήδη από τώρα πρέπει να αρχίσουμε να προετοιμάζουμε για να οικοδομήσουμε τα θεμέλια της μελλοντικής ανθεκτικότητας του τουρισμού”, δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Ζουράμπ Πολολικασβίλι .
Επιτροπή για την αντιμετώπιση κρίσεων
Η Επιτροπή Παγκόσμιας Κρίσης του Τουρισμού, υπό την προεδρία του UNWTO, υποστήριξε επίσης αυτή την πρωτοβουλία στο πλαίσιο των συστάσεων που έχει αναπτύξει για την αντιμετώπιση της. “Η αντίδρασή μας πρέπει να είναι γρήγορη, συνεκτική και ενωμένη ώστε να μπορέσουμε όλοι να ταξιδέψουμε ξανά σύντομα και να το κάνουμε με τον ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο και πιο σεβασμό τρόπο, μαθαίνοντας από τα διδάγματα της τρέχουσας κρίσης”, κατέληξε ο Πολολικασβίλι.
Μεταξύ των συστάσεων που προωθεί η Επιτροπή είναι η ανάγκη οικονομικής και πολιτικής στήριξης των μέτρων ανάκαμψης που αποσκοπούν στον τουριστικό τομέα, σε συντονισμό με τους διεθνείς αναπτυξιακούς οργανισμούς, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις του COVID-19 στην απασχόληση, να προστατευθούν τα πλέον ευάλωτα τμήματα κοινωνία και να επιταχύνει την ανάκαμψη.
Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό οι πολιτικές και οι δράσεις να διασφαλίσουν την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με την εντολή του UNWTO, ιδίως στην αρχή της δεκαετίας δράσης – δέκα χρόνια για την επίτευξη των 17 στόχων της αειφόρου ανάπτυξης που απορρέουν από την ατζέντα του 2030.