Με προσλήψεις επικουρικού προσωπικού μπήκε στην μάχη της πρόληψης κατά του κορωνοϊού το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες της δύσκολης περιόδου που διανύουμε.
Με ταχύτατες διαδικασίες μέσω του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, το Κέντρο Πρόνοιας, ενισχύθηκε με έναν γιατρό, οκτώ νοσηλευτές, επτά βοηθούς υγειονομικού, τρεις βοηθούς προσωπικού εστίασης, δύο βοηθούς παιδαγωγών και μία βοηθό βρεφοκόμων, που έπιασαν ήδη δουλειά από την 1η Απριλίου, ενισχύοντας το έργο του υπάρχοντος προσωπικού που έχει επιφορτιστεί με τεράστιο όγκο εργασίας.
Όπως δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου κ. Παύλος Μπακίρης, έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τους φιλοξενούμενους, τους νοσηλευόμενους καθώς και για το προσωπικό, με βάση τις κυβερνητικές οδηγίες για την πρόληψη διασποράς του κορωνοϊού.
«Στους χώρους φιλοξενίας χρονίως πασχόντων όπως και στις δομές κοινωνικής πρόνοιας, φιλοξενούνται και νοσηλεύονται ηλικιωμένοι ασθενείς καθώς και άτομα οποιασδήποτε ηλικίας με χρόνια υποκείμενα νοσήματα όπως π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά και χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για εμφάνιση σοβαρής νόσου και επιπλοκών από λοίμωξη Covid-19.
Οι χώροι παροχής υπηρεσιών υγείας χρονίως πασχόντων, αποτελούν χώρους με υψηλό κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς λοίμωξης από τον νέο κορωνοϊό Covid-19 και κατά συνέπεια ήταν αναγκαία η άμεση συστηματική εφαρμογή προφυλάξεων που αποσκοπούν στην έγκαιρη ανίχνευση και αποτροπή διασποράς όχι μόνο του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2 αλλά και άλλων αναπνευστικών παθογόνων συμπεριλαμβανομένου του ιού της γρίπης.
Τα μέτρα αυτά αφορούν όχι μόνο στους φιλοξενούμενους και νοσηλευόμενους στους χώρους αυτούς αλλά και στους επισκέπτες και στους εργαζόμενους. Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία άμεσα και έγκαιρα κίνησε τις διαδικασίες για την κάλυψη των αναγκών μας σε προσωπικό, ενισχύοντας το ήδη υπάρχον το οποίο έχει επωμιστεί έναν τεράστιο φόρτο εργασίας. Η κοινωνική πρόνοια είναι υπόθεση όλων μας. Σε τόσο κρίσιμες ώρες, ο κάθε ένας μας πρέπει να υπερβαίνει το “εγώ” και την ατομικότητά του. Στόχος μας πρέπει να γίνει το “εμείς” και το σύνολο. Μέσα από αυτή την απλότητα της προσφοράς στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας γίνεται συνειδητή κι η αξία της ανθρώπινης ευτυχίας», δήλωσε ο κ. Π. Μπακίρης.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των Προνοιακών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όλο το προσωπικό υπηρεσιών υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση για πιθανή εμφάνιση συμπτωμάτων συμβατών με λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος και μετρά καθημερινά τη θερμοκρασία του, πριν την έναρξη της βάρδιάς του. Το μέτρο αφορά τόσο στο ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό όσο και τους περιθαλπόμενους. Το προσωπικό φορά χειρουργική μάσκα καθ΄όλη τη διάρκεια παραμονής του στη νοσηλευτική μονάδα ή στη μονάδα φιλοξενίας.
Ως προς το επισκεπτήριο, πρέπει να σημειωθεί ότι έχει απαγορευθεί και επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, οι συγγενείς του φιλοξενούμενου ή του νοσηλευόμενου, ενημερώνονται για την πορεία της υγείας του μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού μηνύματος, sms κλπ.
«Στα ιδρύματα γίνεται καθημερινή ενεργητική επιτήρηση των ασθενών ή φιλοξενούμενων, για τυχόν εκδήλωση συμπτωματολογίας συμβατής με τον νέο κορωνοϊό Covid-19 δύο φορές την ημέρα. Σε περίπτωση που ασθενής ή φιλοξενούμενος εμφανίσει συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού, τότε θα εφαρμοστούν μια σειρά από μέτρα τα οποία έχουν ήδη καθοριστεί όπως:
-απομόνωση σε μονόκλινο θάλαμο με ατομική τουαλέτα
-αυστηρός περιορισμός μετακινήσεων στις απόλυτα αναγκαίες με την εφαρμογή χειρουργικής μάσκας
-ορθή χρήση του εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό που φροντίζει τον ασθενή.
Στην περίπτωση που ασθενής με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη COVID-19 χρειάζεται να μεταφερθεί σε άλλο χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας, ενημερώνεται άμεσα το ΕΚΑΒ, ο ΕΟΔΥ και ο χώρος υποδοχής ώστε να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και ελέγχου διασποράς της λοίμωξης. Γενικότερα, έχουν τηρηθεί όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες πρόληψης και οδηγίες που έχουν εκδοθεί από τον ΕΟΔΥ, όσον αφορά στα ιδρύματα χρονίως πασχόντων και στις μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων», λέει ο κ. Π. Μπακίρης.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σε αυτή τη συγκυρία το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κλήθηκε και ανταποκρίθηκε επιτυχώς να κινηθεί γρήγορα για να διασφαλίσει πως οι φορείς που εποπτεύει και το προσωπικό που εργάζεται σε αυτούς, θα επιβαρυνθούν όσο το δυνατόν λιγότερο από την πανδημία: «Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και ειδικότερα σε ό,τι αφορά στους φορείς πρόνοιας υπό την εποπτεία της αρμόδιας υφυπουργού κ. Δόμνας Μιχαηλίδου, κατάφερε να σχεδιάσει και να υλοποιήσει άμεσα μια δέσμη μέτρων για τη διαφύλαξη του υπέρτατου αγαθού της δημόσιας υγείας, της προστασίας των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας καθώς και του σεβασμού της προσπάθειας όλου του προσωπικού.
Με άξονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, όλοι μαζί θα καταφέρουμε να περάσουμε αυτή τη δοκιμασία με την ευχή πολύ σύντομα να επιστρέψουμε στους γνώριμους ρυθμούς της καθημερινότητάς μας, με τις λιγότερες δυνατές απώλειες».