Ειδήσεις

Στο Δήμο Κέρκυρας περιήλθε μεγάλο ακίνητο στη Ρόδο!

Στην ιδιοκτησία του Δήμου Κέρκυρας περιήλθε δια χρησικτησίας, με απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου, ένα ακίνητο στη Ρόδο.

Ο Δήμος Κέρκυρας προσέφυγε ενώπιον του αστικού δικαστηρίου κατά δύο κατοίκων της Ρόδου, που ερημοδικάστηκαν.

Στην αγωγή του εξέθεσε ότι στην κτηματική περιφέρεια γαιών Ιξιάς βρίσκεται ένα ακίνητο, νομικής φύσης μουλκ, αρχικής εκτάσεως 8277 τμ (και μετά από διόρθωση δυνάμει διατάγματος, εκτάσεως 4361 τμ). Το ακίνητο αυτό δυνάμει της υπ’ αριθμ. 136/1927 διατάξεως του Προέδρου της επί των καταγραφών επιτροπής ήταν εγγεγραμμένο από τη θεμελιώδη καταγραφή στο όνομα δύο κατοίκων του νησιού ανά ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου.

Το ακίνητο αυτό περιήλθε σε κληρονόμους τους και το 1979 κρίθηκε δικαστικά ότι ένας Ροδίτης από το έτος 1960 μέχρι και το θάνατό του, το έτος 2001, κατείχε και ενέμετο με διάνοια κυρίου, σύμφωνα με τη φύση και τον προορισμό του, τμήμα εκτάσεως 2.026 τ.μ., και δη διέμενε σε έναν οικίσκο που ανοικοδόμησε στο τμήμα αυτό του ακινήτου, καλλιεργούσε δε την υπόλοιπη ακάλυπτη έκταση με οπωροκηπευτικά, φυτεύοντας οπωροφόρα δέντρα (πορτοκαλιές, λεμονιές, συκιές κλπ) και συλλέγοντας τους καρπούς τους, χωρίς κατά το ως άνω χρονικό διάστημα να αμφισβητήσει κανείς ή να εναντιωθεί στην καλόπιστη ιδίω ονόματι και με διάνοια κυρίου νομή και κατοχή του.

Ο Ροδίτης απεβίωσε την 9η Ιουλίου 2001 και κατέλιπε την από 14-4-1978 δημόσια διαθήκη του με την οποία εγκατέστησε κληρονόμους του μια κάτοικο της Ρόδου και την (τότε) Κοινότητα Αγίου Προκοπίου Κέρκυρας, η οποία ακολούθως αποτέλεσε δημοτικό διαμέρισμα του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ» που έδρευε στη θέση Πούντη Κέρκυρας, καθολικός δε διάδοχος του τελευταίου είναι ο Δήμος Κέρκυρας.

Το Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «ΔΗΜΟΣ ΑΧΙΛΛΕΙΩΝ» με την ιδιότητά του ως εκ διαθήκης κληρονόμος της ψιλής κυριότητας της ακίνητης περιουσίας του αποβιώσαντος υπέβαλε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου την από 04-10-2005 αίτησή του για χορήγηση κληρονομητηρίου επί της οποίας απόφαση του Δικαστηρίου και του χορηγήθηκε κληρονομητήριο, με το οποίο πιστοποιείται ότι ο αποβιώσας το εγκατέστησε κληρονόμο της ψιλής κυριότητας όλης της ακίνητης περιουσίας του.

Την 27 Ιουνίου 1982 απεβίωσε στη Ρόδο η κατά ποσοστό 1/2 εξ αδιαιρέτου τιτλούχος του ακινήτου και κατέλιπε πλησιέστερους συγγενείς και μόνους εξ αδιαθέτου κληρονόμους τον σύζυγό της (μεταποβιώσαντα) κατά ποσοστό 2/8 και τα τέκνα της, ανά ποσοστό 3/8.

Ακολούθησαν κι άλλες μεταβιβάσεις της κυριότητας του ακινήτου και τελικώς ο Δήμος Κέρκυρας ζήτησε να αναγνωρισθεί ότι συμπληρώθηκε στο πρόσωπο του δικαιοπαρόχου του και σε βάρος του δικαιοπαρόχου των εναγομένων ο νόμιμος χρόνος κτητικής παραγραφής του άρθρου 63 του Κτηματολογικού Κανονισμού προς κτήση της πλήρους κυριότητας του ακινήτου.

Η αγωγή του έγινε δεκτή.
Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Αικ. Κούρου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Cod di Corfu    17.03.2014 01:10

    ,εδώ αφήνουν να ριμάζουν τόσα αριστουργήματα στην Κέρκυρα,τώρα είπαν να πάρουν στον λαιμό τους και άλλο τόπo τι φταίει η Ρόδος

Σχολιασμός άρθρου