Για κατοχή εκρηκτικού μηχανισμού με σκοπό να τον χρησιμοποιήσουν για να προξενήσουν κοινό κίνδυνο σε ξένα πράγματα κατηγορούνται 4 κάτοικοι Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ηλικίας 28, 26, 29 και 32 ετών, που φέρονται να σκόπευαν να κάψουν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Ρόδο με την χρήση «μολότοφ».
Οι κατηγορούμενοι έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως κατά πλειοψηφία (3-2) για την ως άνω πράξη, ενώ το ΜΟΔ Ρόδου έκρινε επίσης ένοχο κατασκευής εκρηκτικού μηχανισμού τον δεύτερο κατηγορούμενο, ενώ έπαυσε την δίωξη σε βάρος του πρώτου και του δεύτερου για το αδίκημα της απείθειας.
Επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 3 ετών στον πρώτο, στον τρίτο και στον τέταρτο και ποινή φυλάκισης 4 ετών στον δεύτερο. Όλες οι ποινές ανεστάλησαν επί τριετία και οι κατηγορούμενοι δια των συνηγόρων τους κ.κ. Μ. Χατζηάμαλου, Κ. Σαρή και Ακη Δημητριάδη, άσκησαν εφέσεις.
Η έφεσή τους προσδιορίστηκε από την Εισαγγελία Εφετών Δωδεκανήσου για την 1η Ιουνίου 2020.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Υπαρχιφύλακας της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου την 13.02.2012 και για το χρονικό διάστημα από 22.00′ έως 06.00′ εκτελούσε υπηρεσία επιτήρησης ευπαθών στόχων στην περιοχή Σαν Φραγκίσκο και ειδικότερα πλησίον των γραφείων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που βρίσκονται στην οδό Αγ. Αναργύρων.
Στον ως άνω τόπο και περί ώρα 05.00′ αντιλήφθηκε δύο άτομα να κινούνται πεζά προς τα γραφεία ΠΑ.ΣΟ.Κ. και αποφάσισε να τα ελέγξει. Μόλις τα άτομα αυτά αντιλήφθηκαν τον αστυνομικό έκαναν αναστροφή στην πορεία τους και άρχισαν να ανηφορίζουν προς την οδό Κομνηνών. Ο αστυνομικός τους ακολούθησε και διαπίστωσε ότι εκεί τα ως άνω δύο άτομα συναντήθηκαν με άλλα δύο και τότε ο αστυνομικός τους έκανε σήμα να σταματήσουν, γνωστοποιώντας ταυτόχρονα την ιδιότητά του και την πρόθεση του να τους ελέγξει.
Τα ως άνω τέσσερα άτομα ήταν οι κατηγορούμενοι, την στιγμή δε που ο αστυνομικός έλεγχε τον πρώτο εξ’αυτών, ο πρώτος και ο δεύτερος άρχισαν να τρέχουν.
Ο αστυνομικός τους καταδίωξε και εκείνοι εισήλθαν σε παρακείμενο συνοικισμό εργατικών κατοικιών. Κατά την διάρκεια της καταδίωξης ο δεύτερος φέρεται να πέταξε στο έδαφος ένα γυάλινο μπουκάλι μπύρας, το οποίο έσπασε και αμέσως διαχύθηκε έντονη οσμή βενζίνης.
Από περαιτέρω έρευνα διαπιστώθηκε ότι στο μπουκάλι, υπήρχε εφαρμοσμένο στο στόμιο ένα κομμάτι πετσέτας.
Επίσης κάτοικος της ως άνω περιοχής κατέθεσε ότι την 08.00′ της ίδιας ημέρας βγαίνοντας από την οικία του είδε στην πίσω ρόδα σταθμευμένου αυτοκινήτου ένα πράσινο μπουκάλι με στουπί, το οποίο, όπως διαπιστώθηκε, περιείχε βενζίνη και στο στόμιο του ήταν εφαρμοσμένο τεμάχιο πετσέτας όμοιο με αυτό που βρέθηκε στην κατοχή του δεύτερου.
Οι κατηγορούμενοι, που δήλωσαν μέλη αριστερής φοιτητικής παράταξης αρνήθηκαν τα όσα τους αποδίδονται.
Ο πρώτος υποστήριξε συγκεκριμένα ότι είχε πέσει θύμα αστυνομικής βίας κατά την διάρκεια διαδήλωσης για τον θάνατο του Γρηγορόπουλου το 2008 στη Ρόδο και ότι συμμετείχε την επίμαχη περίοδο στις διαδηλώσεις που έκαναν οι «αγανακτισμένοι» στη Ρόδο για την ψήφιση του δεύτερου μνημονίου.
Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης είχε ακουστεί, ότι επρόκειτο να ακολουθήσει διαδήλωση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, που όμως δεν πραγματοποιήθηκε και ότι τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας δέχτηκε τηλεφώνημα από τον δεύτερο κατηγορούμενο, ο οποίος του ζήτησε να τον συναντήσει σε χώρο συνάθροισης μελών της παράταξης τους κοντά στο πανεπιστήμιο, όπως και έκανε, κι ότι δεν εγνώριζε ότι είχε κατασκευάσει «μολότοφ». Ο δεύτερος ομολόγησε ότι όντας αγανακτισµένος από την υφιστάµενη κατάσταση της χώρας και τα οικονομικά προβλήματα της οικογένειας του την ηµέρα που εψηφίζετο η σύµβαση του µνηµονίου και παρακολουθώντας την τηλεόραση και την κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα, σε συνάρτηση µε τις εικόνες που πρόβαλαν τα κανάλια, αποφάσισε σε ένδειξη διαµαρτυρίας να ρίξει δύο µολότοφ έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ εφόσον δεν θα υπήρχαν άνθρωποι γύρω.
Δεν είχε προσχεδιάσει την επίθεση και τόνισε ότι οι µολότοφ ήταν µε λίγη βενζίνη, αφού δεν είχε χρήµατα για να γεµίσει τα δύο µπουκάλια.
Επεσήµανε ότι οι υπόλοιποι δεν εγνώριζαν τις προθέσεις του και ότι όταν πληροφορήθηκε ότι υπήρχαν άνθρωποι έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ και συνειδητοποίησε ότι ενείχε κινδύνους τυχόν επίθεσή του, το µετάνιωσε και αποφάσισαν όλοι να γυρίσουν στα σπίτια τους.
Ενώ είχαν ήδη αποχωρήσει τούς σταµάτησαν οι αστυνοµικοί. Δήλωσε ότι έχει µετανιώσει για την πράξη του αλλά δυστυχώς την απόφαση την έλαβε εν θερµώ, λόγω της οικονοµικής κατάστασης στην οποία είχε περιέλθει ο πατέρας του, ο οποίος µε ένα µικρό µισθό καλείται να συντηρήσει το σπίτι τους στο Αγρίνιο και να σπουδάσει δύο παιδιά σε διαφορετικά πανεπιστήµια.
Οι άλλοι δύο αρνήθηκαν οποιαδήποτε σχέση, τόνισαν ότι συνάντησαν τυχαία τους πρώτους και ότι όταν είδαν τις «μολότοφ» όχι μόνο δεν δέχτηκαν να ακολουθήσουν τον δεύτερο αλλά και τον απέτρεψαν να τις χρησιμοποιήσει πράγμα που και ο ίδιος κατάλαβε.
https://www.dimokratiki.gr/10-04-2020/sto-edolio-toy-efeteioy-tessera-atoma-poy-epecheirisan-na-kapsoyn-me-molotof-ta-grafeia-toy-pa-so-k/
Σχολιασμός Άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.
Σχολιασμός άρθρου
Υπενθύμιση:
Για την μερική αναπαραγωγή της είδησης από άλλες ιστοσελίδες είναι απαραίτητη η χρήση του παρακάτω παρεχόμενου συνδέσμου παραπομπής προς το άρθρο της Δημοκρατικής.