Στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία υποβολής δεσμευτικής προσφοράς για την εκμετάλλευση της έκτασης των 1.800 στρεμμάτων στην περιοχή Αφάντου Ρόδου στον τρίτο κατά σειρά διαγωνισμό του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), αφού οι δύο πρώτοι κηρύχθηκαν άγονοι.
Παρά το σοβαρό αρχικό ενδιαφέρον που είχε εκδηλωθεί στο αρχικό στάδιο του πρώτου διαγωνισμού στο τέλος το ΤΑΙΠΕΔ ξέμεινε από υποψηφίους εξαιτίας αντιρρήσεων που είχαν οι τελευταίοι στις χρήσεις γης.
Στο δεύτερο διαγωνισμό το Ταμείο προχώρησε στις απαιτούμενες αλλαγές ώστε να επιτρέπεται κυρίως η κατασκευή ξενοδοχείων και δευτερευόντως η κατασκευή παραθεριστικών κατοικιών, χωρίς κανένας να εμφανιστεί!
Ενας από τους σημαντικότερους λόγους είναι το γεγονός πως η Ρόδος χαρακτηρίζεται από τουρισμό χαμηλού κόστους. Ετσι είναι δύσκολο να καταστεί βιώσιμη μια επένδυση για τουρισμό πολυτελείας σε έναν προορισμό χαμηλού κόστους όπου ακόμα και τα λεγόμενα πεντάστερα ξενοδοχεία φιλοξενούν επισκέπτες με χαμηλή ημερήσια χρέωση.
Με βάση τη νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τα προς αξιοποίηση ακίνητα συνίστανται στο ακίνητο Γκόλφ Αφάντου, έκτασης 1.540.000 τ.μ. και στο ακίνητο Νότιο Αφάντου, έκτασης 257.000 τ.μ..
Ο διαγωνισμός για κάθε ακίνητο θα διεξαχθεί σε μία φάση, ενώ οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλλουν χωριστές προσφορές για κάθε έκταση ή και μία μόνο προσφορά για ένα από τα δύο ακίνητα.
Οπως προβλέπονταν από το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, οι τυχόν ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα αποκτήσουν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου εταιρείας ή εταιρειών που θα ιδρύσει το Ταμείο και στις οποίες θα έχει εισφέρει τα εμπράγματα δικαιώματα για τα ακίνητα.
Η διαδικασία έγκρισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ) είναι ήδη σε προχωρημένη φάση.
Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που θα συνοδεύει το ΕΣΧΑΔΑ έχει προωθηθεί προς έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ. Σημειωτέον ότι ο διαγωνισμός απαιτεί από τους ενδιαφερομένους να αποδείξουν χρηματοοικονομική επάρκεια 10 εκατ. ευρώ.
Στον πρώτο διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ είχαν εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον γνωστά ονόματα της ελληνικής και διεθνούς τουριστικής αγοράς όπως οι εταιρείες Ατλάντικα Ελλάς (όμιλος TUI), η θυγατρική του ομίλου Λάτση Lamda Development, η Minoan Group (γνωστή από την σχεδιαζόμενη τουριστική επένδυση στο Κάβο Σίδερο της Κρήτης), NCH Capital (κέρδισε διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για ακίνητο στην Κέρκυρα), London & Regional Properties (γνωστή από το ενδιαφέρον της για το Ελληνικό από το οποίο αποχώρησε) και Τ.Ε.ΜΕΣ του ομίλου Κωνσταντακόπουλου και φορέας ανάπτυξης της τουριστικής επένδυσης Costa Navarino στη Μεσσηνία.
Η αξιοποίηση της Αφάντου εξαγγέλλεται από την περίοδο της Χούντας οπότε και είχε ξεκινήσει τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή με το γήπεδο γκολφ, κ.λπ.
Πηγή: euro2day.gr