Η πόλη του Άμστερνταμ πριν λίγο αποφάσισε επισήμως να εφαρμόσει αυτό που αποκαλείται ως «το μοντέλο των ντόνατς». Όχι κάποια συνταγή για την περίοδο καραντίνας στα σπίτια μας, αλλά ένα αειφόρο αναπτυξιακό πλαίσιο που δημιουργήθηκε από την οικονομολόγο Κέιτ Ράουορθ.
Έτσι ελπίζει η πόλη να βγει από την μάχη με τον Covid-19, έχοντας ταυτόχρονα και έναν νέο στόχο.
Νομίζω πως είναι η στιγμή να υιοθετήσουμε και εμείς κάτι ανάλογο.
Ένα εκσυγχρονισμένο μοντέλο ανάπτυξης που να προσπαθεί να εξισορροπήσει τις ανάγκες μας, χωρίς να βλάπτει ούτε το περιβάλλον αλλά ούτε και εμάς τους ίδιους.
Είναι η ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε επαρκώς τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, υιοθετώντας νέους τρόπους για την εξεύρεση λύσεων.
Βέβαια μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο ανάπτυξης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε τόπου και ταυτόχρονα να μην χάνεται το μέτρο της “Ανθρώπινης” υπόστασης.
Με άλλα λόγια, οι ιδέες και οι αξίες της Αειφορίας να είναι ενσωματωμένες σε κάθε πτυχή της ζωής μας: στην διοίκηση, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στις πόλεις, στις μετακινήσεις, στα κτίρια, στις σχέσεις μας, παντού.
Οι νέες τεχνολογίες, η ψηφιακή πολιτική και ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά μέσα σε αυτό το πλαίσιο ανάπτυξης, με στόχο την βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας.
Η αρχή ήδη έγινε με την επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης της τεχνολογίας σε πολλαπλά επίπεδα: στην επικοινωνία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ιατροφαρμακευτική στήριξη, στην μετακίνηση, στην αναψυχή.
Με δεδομένο λοιπόν τον αναμενόμενο μετασχηματισμό της εμπειρία μας στο νέο κόσμο που σε λίγο γεννιέται μετά την πανδημία, αλλάζουμε πρακτικές δίχως να λησμονούμε ότι είμαστε Άνθρωποι τώρα που e-φτασε η στιγμή.
Γιώργος Σάββενας
Αρχιτέκτονας μηχανικός