Συνέντευξη στην Σοφία Λιάκου για την εφημερίδα “KΟΝΤRΑ NEWS” του Μάνου Κόνσολα
- Ο τουρισμός έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα από τον κορωνοϊό. Πώς θα περιγράφατε σήμερα την κατάσταση;
Είμαστε μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει ποτέ ο τουρισμός, κυρία Λιάκου. Αυτή τη στιγμή, στις χώρες από τις οποίες προέρχεται το 80% του τουριστικού ρεύματος στη χώρα μας, το τελευταίο που σκέφτονται οι άνθρωποι είναι τα ταξίδια και τις διακοπές τους. Ο φόβος θα συνεχίσει να υπάρχει και είναι ο χειρότερος εχθρός για τον τουρισμό μας μαζί με την ύφεση στην οποία έχουν μπει οι ευρωπαϊκές οικονομίες.
Το 2020 θα καταγράψουμε απώλειες, το μέγεθος των οποίων κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αυτή τη στιγμή. Για την εθνική μας οικονομία θα υπάρχουν μεγάλες και παράπλευρες απώλειες λόγω του υψηλού βαθμού εξάρτησής της από τον τουρισμό.
- Με ποιο τρόπο μπορεί να στηριχθεί ο τουρισμός μας σε αυτή τη δύσκολη στιγμή; Ποια είναι η επόμενη μέρα;
Αυτή τη στιγμή, κυρία Λιάκου, έχουμε δύο προτεραιότητες. Η πρώτη είναι να στηρίξουμε επιχειρήσεις και εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού. Έχουν ήδη ληφθεί τα πρώτα μέτρα και θα ακολουθήσουν και άλλα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους με εποχική λειτουργία και δραστηριότητα.
Η δεύτερη προτεραιότητά μας είναι η ενίσχυση με νέα και δυναμικά στοιχεία της τουριστικής μας ταυτότητας για να είμαστε έτοιμοι το 2021 να κάνουμε μια ολική επαναφορά στον τουρισμό μας. Η νέα ταυτότητα του τουρισμού μας θα είναι συνδεδεμένη με μια ασφαλή χώρα, μια χώρα που θα είναι θωρακισμένη υγειονομικά, θα έχει ενισχύσει τις δομές υγείας της, γιατί οι επισκέπτες θα δίνουν μεγάλη σημασία στην υγειονομική ασφάλεια.
Οι υπηρεσίες προς τους επισκέπτες, αλλά και η λειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων πρέπει να ενταχθούν στους κανόνες της ψηφιακής οικονομίας. Η προώθηση και η προβολή, πλέον, θα στηρίζεται στο ψηφιακό marketing και όχι σε συμβατικούς τρόπους. Παράλληλα, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας επιβάλλει μείωση των επιβαρύνσεων στο τουριστικό προϊόν. Έχουμε τον υψηλότερο συντελεστή ΦΠΑ στις μεταφορές σε όλη την Ευρώπη, 24%. Πρέπει να επιδιώξουμε μείωση του ΦΠΑ στις μεταφορές, στη διαμονή.
- Ποια είναι τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων στον τουρισμό;
Κυρία Λιάκου, καθιερώθηκε ήδη το πιστωτικό κουπόνι για όσους είχαν κλείσει ήδη τις διακοπές τους στην Ελλάδα, με το οποίο τους δίνουμε τη δυνατότητα να τις μεταφέρουν σε άλλο χρόνο και να μην τις ακυρώσουν. Η ισχύς αυτού του μέτρου είναι μέχρι τις 31.12.2021 και δίνει μια ανάσα στις ελληνικές επιχειρήσεις, αφού όταν ακυρώνονται κρατήσεις, υπάρχει απαίτηση επιστροφής χρημάτων και θα οδηγούνταν σε αδιέξοδο.
Θα υπάρξει πρόσβαση επιχειρήσεων σε αναπτυξιακά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης με ευνοϊκούς όρους, θα επεκταθούν οι φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις.
Είναι, επίσης, δεδομένο ότι θα υπάρξει στήριξη των εποχικά εργαζόμενων στον τομέα του τουρισμού. Μπορούμε να αντλήσουμε πόρους, είτε από το ΕΣΠΑ, είτε από το πρόγραμμα των 100 δις για τους ανέργους που αποφασίστηκε στο Eurogroup και να διαμορφώσουμε προγράμματα επιμόρφωσης, ενώ εξετάζεται και η μείωση του όριο των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας.
- Υπάρχουν επιχειρήσεις με δανειακές υποχρεώσεις που θα βρεθούν σε αδυναμία να τις καλύψουν. Τι πρέπει να γίνει;
Είναι προς το συμφέρον των τραπεζών η προοπτική αναδιάρθρωσης των δανειακών υποχρεώσεων που έχουν οι επιχειρήσεις. Από εκεί και πέρα, υπάρχει η απόφαση της κυβέρνησης για την κάλυψη των τόκων των υφιστάμενων δανείων από το Κράτος, μέχρι το τέλος Αυγούστου. Η ισχύς αυτού του μέτρου μπορεί να παραταθεί και για τους επόμενους μήνες
- Μιλήσατε για ένα πρωτόκολλο ασφαλούς εισόδου στη χώρα επισκεπτών από το εξωτερικό, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν κρούσματα που θα οδηγήσουν σε εξάπλωση του ιού. Πως μπορεί να γίνει αυτό;
Στις εισόδους της χώρας, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, στις μαρίνες, αλλά και στα χερσαία σύνορα, πρέπει να διαμορφωθεί ένα πρωτόκολλο κανόνων που θα συνδέονται με την ασφαλή είσοδο. Το πρωτόκολλο αυτό θα ήταν ιδεατό να τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να ισχύσουν ενιαίοι κανόνες.
Με δεδομένο, όμως, ότι ο χρόνος πιέζει, η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη να εφαρμόσει το δικό της πρωτόκολλο κανόνων για την είσοδο στη χώρα, με τη βοήθεια των επιστημόνων.
Αυτό θα μπορούσε να είναι πιστοποιητικό από συγκεκριμένους πιστοποιημένους φορείς υγείας των χωρών από τους οποίους προέρχονται οι επισκέπτες μας. Τα πιστοποιητικά αυτά θα ελέγχονται στις εισόδους της χώρας μας (αεροδρόμια, λιμάνια, μαρίνες, χερσαία σύνορα). Δεν πρέπει να δημιουργηθεί κίνδυνος για την υγεία Ελλήνων πολιτών αλλά και επισκεπτών, ενώ και η χώρα μας πρέπει να καθιερωθεί στη συνείδηση όλων ως ασφαλής προορισμός.
- Έχετε χρονικό ορίζοντα για το πότε και με ποιο τρόπο θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Το καλοκαίρι θα πάμε διακοπές;
Η κυβέρνηση, κυρία Λιάκου, θα αρχίσει σταδιακά να αίρει τους περιορισμούς και το ολοκληρωμένο σχέδιο θα παρουσιαστεί μέχρι τις 27 Απριλίου. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, η επιστροφή στην κανονικότητα θα είναι μια αργή και προσεκτική διαδικασία που θα γίνει βήμα-βήμα. Τίποτα δεν θα είναι ίδιο την επόμενη μέρα, μέχρι να βρεθεί εμβόλιο ή φάρμακο για τον ιό, θα υπάρχουν μέτρα πρόληψης που αναγκαστικά θα επηρεάσουν την καθημερινότητα και τη ζωή μας.