«Θα αγωνιστούμε για να έχουμε τα ικανά μέσα να αντιμετωπίσουμε την κρίση στον τουρισμό –είναι ο κλάδος που έχει υποστεί το μεγαλύτερο χτύπημα εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού και είναι η απόλυτη προτεραιότητά», τόνισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν στη συζήτηση με την Επιτροπή των ευρωβουλευτών για τις Μεταφορές και τον Τουρισμό.
Τη σημασία του τουρισμού στην ελληνική οικονομία, αλλά και τις περιοχές της Ελλάδας τόνισε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Ομάδας της ΕυρωΑριστεράς, Έλενα Κουντουρά. Ζήτησε –μεταξύ άλλων- έναν Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Διαχείρισης της Κρίσης του Τουρισμού.
«Πιστεύω ότι ο τουρισμός θα πρέπει να υποστηριχθεί με ποσό πάνω από 20% του ΑΕΠ μας. Αυτό είναι αυτό που αγωνίζομαι να υπάρχει στον μεσοπρόθεσμο προϋπολογισμό. Πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα κράτη μέλη θα πρέπει να έχουν ίδια δυνατότητα πρόσβασης στα χρηματοδοτικά εργαλεία. Και η Ελλάδα είναι ένα από αυτά φυσικά. Γιατί ξέρουμε τι σημαίνει ο τουρισμός για τη χώρα», τόνισε απαντώντας ο Τιερί Μπρετόν.
Μέλη της Ομάδας για τον Τουρισμό και της επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσαν την Κομισιόν να υποβάλει ένα σχέδιο διάσωσης του τουρισμού, το οποίο να διασφαλίζει την παροχή έγκαιρης στήριξης για τον τομέα των μεταφορών και του τουρισμού από τις εθνικές αρχές και την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων εθνικών σχεδίων αποζημίωσης και χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και την θέσπιση μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων για αυτό τον τομέα της οικονομίας.
Στην επιστολή τους της 24ης Μαρτίου, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν τον επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν και την επίτροπο Μεταφορών Αντίνα Βαλεάν ότι ο τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με την προοπτική της πλήρους κατάρρευσης και ζητούν τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων, των εργαζομένων και των καταναλωτών.
Αποκαλυπτικά τα στοιχεία
Στη παρουσία του μέσω τηλεδιάσκεψης ενώπιον των ευρωβουλευτών, ο Επίτροπος ξεκίνησε να αναλύει τα στοιχεία για τον τουρισμό. «Αν πάρουμε το τουριστικό οικοσύστημα στο σύνολό του, γνωρίζουμε ότι συνεισφέρει μεταξύ 10 και 11% του ΑΕΠ της ΕΕ, αντιπροσωπεύει το 12% της απασχόλησης στην ΕΕ, αντιπροσωπεύοντας 27 εκατομμύρια άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας. Αποτελείται από σχεδόν 3 εκατομμύρια εταιρείες, το 90% των οποίων είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μερικές φορές πολύ μικρές. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το 50% της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς όσον αφορά τις αφίξεις. Επομένως, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένας πολύ σημαντικός ευρωπαϊκός οικονομικός τομέας», σημείωσε.
«Ο τουρισμός έχει δεχθεί ένα από τα πιο σκληρά χτυπήματα, αν όχι το μεγαλύτερο, από τους -κατά τα άλλα ουσιαστικούς- περιορισμούς κινητικότητας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κορονοϊός αναμένεται να μειώσει τη διεθνή τουριστική κίνηση κατά 20% -30% το 2020, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Ο ΟΟΣΑ, από την πλευρά του, προβλέπει πτώση 45-70% στην τουριστική οικονομία, ανάλογα με τη διάρκεια της κρίσης στην υγεία και τον ρυθμό ανάκαμψης στις ταξιδιωτικές και τουριστικές δραστηριότητες. Αυτό αντιπροσωπεύει απώλειες 275 έως 400 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ταξιδιωτική βιομηχανία παγκοσμίως», αποκάλυψε ο Τιερί Μπρετόν.
Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι έχει συνεχή επαφή με όλους τους παίκτες. «Η κατάσταση είναι σοβαρή. Και το λέω ακόμη πιο σοβαρά ότι δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η κατάσταση. Εκτιμούμε ότι οι απώλειες εσόδων σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι 50% για ξενοδοχεία / εστιατόρια, 70% για “ταξιδιωτικούς πράκτορες” και ταξιδιωτικά γραφεία και 90% για κρουαζιέρες και αεροπορικές εταιρείες. Αλλά αυτά τα συνολικά στοιχεία κρύβουν σημαντικές γεωγραφικές ανισότητες. Δεν ξεχνώ αυτές τις γεωγραφικές περιοχές, αυτές τις περιοχές, αυτά τα νησιά στην Ευρώπη, τα οποία εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τον τουρισμό και βρίσκονται σε πολύ περίπλοκες καταστάσεις, στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία και αλλού. Ούτε ξεχνώ ότι πίσω από αυτά τα στοιχεία υπάρχει μια κοινωνική πραγματικότητα, άνδρες και γυναίκες των οποίων η δραστηριότητα ή η απασχόληση απειλείται. Επειδή διατρέχουμε σαφή κίνδυνο εξαφάνισης επιχειρήσεων και απώλειας θέσεων εργασίας», τόνισε ο Επίτροπος.
Οι απαντήσεις της Κομισιόν
«Η απάντησή μας πρέπει να είναι διττή: πρώτα πολύ σύντομα, πρέπει να βοηθήσουμε αυτές τις εταιρείες να περάσουν αυτήν τη δύσκολη πορεία, στη συνέχεια μεσοπρόθεσμα, αλλά γρήγορα, θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού τουριστικού τομέα», είπε.
Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η εξασφάλιση ρευστότητας είναι η πρώτη προτεραιότητα. Ο τουριστικός τομέας πρέπει επομένως να επωφεληθεί γρήγορα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, είτε πρόκειται για το πρόγραμμα ρευστότητας της ΕΚΤ, για συγκεκριμένες και στοχευμένες εθνικές κρατικές ενισχύσεις, υποστήριξη για βραχυπρόθεσμες εργασίες και επενδύσεις ΕΤΕ / ΕΤΕ.
Επιπλέον, η επενδυτική πρωτοβουλία είναι απαραίτητη, όπως τόνισε. Η πρωτοβουλία της Κομισιόν ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να κινητοποιήσουν τους αχρησιμοποίητους προϋπολογισμούς των διαρθρωτικών ταμείων, για διάφορους στόχους, για παράδειγμα, του τουρισμού. Με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ελήφθη στις 26 Μαρτίου, αυτή η πρωτοβουλία έχει ήδη τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου.
«Αλλά θα πρέπει να προχωρήσουμε περισσότερο, γύρω από ένα ευρωπαϊκό βιομηχανικό σχέδιο ανάκαμψης για όλα τα ευρωπαϊκά βιομηχανικά οικοσυστήματα, τον περίφημο 4ο πυλώνα που πρότεινε το Eurogroup, ένα σχέδιο Μάρσαλ, όπως λέει η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν. Ο τουρισμός σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας θα ήταν ο πρώτος δικαιούχος ενός τέτοιου σχεδίου, και αυτό σε μεγάλο βαθμό. Είναι επομένως απαραίτητο να γίνει άμεσα. Μαζί έχουμε υιοθετήσει ένα ισχυρό μέτρο για την αποφυγή πτήσεων φαντασμάτων και για την ανακούφιση της πίεσης των αεροπορικών εταιρειών να διατηρήσουν τους χρόνους πτήσης τους», τόνισε.
Τέλος, «αν και ακόμη και αν είναι πολύ νωρίς», όπως είπε, «θα είναι θέμα προετοιμασίας των βέλτιστων στρατηγικών για έξοδο από τα μέτρα περιορισμού και τι σημαίνει αυτό για τη σταδιακή επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας και της κινητικότητας εντός του χώρου Σένγκεν και εκτός της ΕΕ. Ο στόχος θα είναι να καθοριστούν σαφείς συνθήκες και προληπτικά μέτρα, συντονισμένα σε ευρωπαϊκό επίπεδο», κατέληξε ο Μπρετόν.
Η στρατηγική
Ο Επίτροπος στη συνέχεια ανέλυσε την στρατηγική της Κομισιόν για τον περιορισμό της ζημίας από την κρίση του κορονοϊού:
Πρώτον, ο τουρισμός πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της Πράσινης Συμφωνίας και να προωθεί τον αειφόρο τουρισμό ενόψει του «υπερ-τουρισμού» που μπορεί να παρατηρηθεί σε ορισμένες πόλεις ή περιοχές.
Ο τουρισμός θα πρέπει να κάνει τον ψηφιακό του μετασχηματισμό και να βρει ένα σημείο ισορροπίας μεταξύ των λεγόμενων παραδοσιακών παραγόντων και των μεγάλων ψηφιακών πλατφορμών.
Τέλος, ο τουρισμός πρέπει να γίνει στρατηγικός: λόγω του οικονομικού και κοινωνικού του βάρους και επειδή βασίζεται σε μια πλούσια ευρωπαϊκή ιστορία, μια ευρωπαϊκή πολιτιστική πολυμορφία που δεν έχει καμία τιμή, πρέπει επίσης να προστατευθεί. «Πρέπει να προστατεύσουμε τον ευρωπαϊκό πολιτισμό από επιθετικές επενδυτικές στρατηγικές από μη ευρωπαϊκές χώρες που θα μπορούσαν να δουν στην τρέχουσα κρίση την ευκαιρία να αποκτήσουν «ευρωπαϊκούς πολύτιμους λίθους» σε χαμηλότερη τιμή. Θα είμαι προσεκτικός σε αυτό με τα κράτη μέλη, έτσι ώστε τα εργαλεία παρακολούθησης ξένων επενδύσεων να είναι σε εγρήγορση», τόνισε ο Τ. Μπρετόν χαρακτηριστικά.
Ο Επίτροπος, τέλος, πρότεινε τη διοργάνωση τον Σεπτέμβριο / Οκτώβριο – εάν το επιτρέψει η κατάσταση – μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης κορυφής για τον τουρισμό, «προκειμένου να προβληματιστούμε μαζί μετά και να οικοδομήσουμε έναν χάρτη πορείας προς έναν βιώσιμο, καινοτόμο και ανθεκτικό ευρωπαϊκό τουρισμό».
Aχ αυτή η ρημάδα η Ευρωπαική Ένωση τι ζώα είναι όλοι εκεί στις Βρυξέλες ;
Αντί να φτιάξουν Ευρωομόλογα να σωθούν οι οικονομίες όλων των χωρών κάθονται και μας μιλούν για μέτρα της πλάκας…… Εκδόστε Ευρωομόλογα, όλοι περνάμε πολύ δύσκολα ως πότε πια θα καταστρέφετε μόνοι σας τους Ευρωπαίους ;