Η παγκόσμια πανδημία κάνει τους Ελληνες να ανησυχούν ακόμη περισσότερο για το μέλλον τους, πάνω που φάνηκε να ξεπερνούν 10 χρόνια κρίσης.
Η αισιοδοξία είχε μόλις επιστρέψει στην Ελλάδα, μετά από 10 χρόνια σοβαρής οικονομικής δυσκολίας, κοινωνικών αναταραχών και ζοφερών οικονομικών προοπτικών, αναφέρει δημοσίευμα του CNBC για τη χώρα μας.
Η παγκόσμια πανδημία κάνει τους Έλληνες να ανησυχούν ακόμη περισσότερο για το μέλλον τους, τονίζει η αρθρογράφος.
«Περιμένω ότι θα μείνω άνεργος», δηλώνει ο 34χρονος Βασίλης στο CNBC. Δούλευε στον τουριστικό τομέα για 11 χρόνια, και φέτος, όπως λέει, «αναμέναμε να έχουμε την καλύτερη σεζόν που έχει καταγραφεί ποτέ, περισσότερο και από τους αριθμούς-ρεκόρ πέρυσι», προσθέτει, εξηγώντας τους φόβους για την καριέρα του. «Ακόμη και στην κορύφωση της κρίσης, είχα δουλειά».
Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για τα τρία προγράμματα διάσωσης της χώρας, καθώς και για τα αυστηρά μέτρα λιτότητας που έληξαν τον Αύγουστο του 2018. Αναφέρεται ότι η οικονομία έχει δείξει σημάδια ανάκαμψης, με το ΑΕΠ να φτάνει στο 1,9% πέρυσι και την ανεργία στο 17,3%, αρκετά χαμηλότερα από το 27,5% του 2013.
Ωστόσο, η έξαρση του κορωνοϊού, σημειώνει το δημοσίευμα, πρόκειται να αντιστρέψει αυτή τη μέτρια ανάκαμψη. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ύφεση 10% και ανεργία 22,3% το 2020.
«Η κατάσταση που έχει προκληθεί από τη νόσο Covid-19 έρχεται να εκτροχιάσει την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε η Αθανασία Κοκκινογένη, ανώτερη αναλύτρια Ευρώπης της εταιρείας ερευνών DuckerFrontier στο CNBC.
Η Ελλάδα ήταν μια από τις χώρες της Ευρώπης που επέβαλε γρήγορα, αυστηρά μέτρα lockdown για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Δύο εμπειρογνώμονες υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν στο CNBC ότι αυτή η προσέγγιση συνέβαλε στον σχετικά χαμηλό αριθμό περιπτώσεων στη χώρα.
Ωστόσο, τα μέτρα έχουν πατήσει φρένο στη βιομηχανία του τουρισμού.
«Ο τουρισμός συμβάλλει κατά 21% στην ελληνική οικονομία. Λόγω της πανδημίας, η Ελλάδα παραμένει κλειστή για τον τουρισμό και εκτός ΕΕ και από την ΕΕ… απειλώντας με απότομη ύφεση την χρεωμένη ελληνική οικονομία και με τεράστιες απώλειες θέσεων εργασίας στους τομείς του τουρισμού και των υπηρεσιών», δηλώνει η Κοκκινογένη.
Το δημοσίευμα καταλήγει αναφέροντας ότι η χώρα μας σκοπεύει να ανοίξει ξανά για τους τουρίστες τον Ιούλιο.