Ειδήσεις

Διαστάσεις έχει προσλάβει η υπόθεση απάτης εις βάρος των νοσοκομείων

Νέα σοβαρή διάσταση προσλαμβάνει η υπόθεση της απάτης μαμούθ σε βάρος ελληνικών δημοσίων νοσοκομείων με υπερκοστολογήσεις, μέσω πλαστών και εικονικών τιμολογίων, ιατρικών ειδών, που ξεπερνούσαν το 241% και με πρωταγωνιστή έναν 51χρονο επιχειρηματία, ο οποίος συνελήφθη, προκαλώντας ζημία, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο ελληνικό δημόσιο για δυο χρόνια, που ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως αποκαλύπτει σήμερα η “δημοκρατική”, η συγκεκριμένη εταιρεία και ο εκπρόσωπός της, έχει πρωταγωνιστήσει σε απάτη με εικονικές προμήθειες νοσοκομειακού υλικού στο νοσοκομείο της Ρόδου, έχει καταδικαστεί με απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου και η δίκη μετά από αναίρεση του Αρείου Πάγου θα επαναληφθεί τον Ιούνιο του 2014!!

Ο 51χρονος, που συνελήφθη την Πέμπτη στα νότια προάστια της Αθήνας από αστυνομικούς της Οικονομικής Αστυνομίας, ξεκίνησε να εργάζεται το 1995 σε εταιρείες που ασχολούντο με προμήθειες ιατρικών υλικών. Το 1998 σύστησε δική του εταιρεία και έχοντας γνώση της αγοράς αλλά και των ξένων οίκων – προμηθευτών κατάφερε σταδιακά να οργανώσει την παράνομη δραστηριότητά του, η οποία αποκαλύφθηκε έπειτα από εισαγγελική παραγγελία τον Φεβρουάριο του 2012 και ζητούσε να ερευνηθούν οι δύο εταιρείες που είχε συστήσει ο κατηγορούμενος σε Κύπρο και Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., η εταιρεία του 51χρονου είχε «κύρια οικονομική δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο χειρουργικών, ιατρικών και ορθοπεδικών οργάνων και συσκευών, καθώς και το χονδρικό εμπόριο ιατρικών αναλωσίμων υλικών, προμηθεύοντας μεγάλα δημόσια νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια».

Κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. κ. Χρήστος Παρθένης σημείωσε ότι «η συγκεκριμένη εταιρεία είχε τη δυνατότητα να προβαίνει σε απευθείας αγορές από τους ξένους οίκους, έχοντας συνάψει και συμβάσεις αποκλειστικής διάθεσης ιατρικών ειδών στην Ελλάδα. Ωστόσο, ο συλληφθείς εισήγε τα είδη αυτά στην Ελλάδα όχι απευθείας από τους ξένους οίκους – προμηθευτές, αλλά μέσω κυπριακής υπεράκτιας εταιρείας ιδίων συμφερόντων».

Με τη μέθοδο αυτή, όπως επεσήμανε, «επιμεριζόταν το κόστος αγοράς των προμηθευόμενων προϊόντων με αποτέλεσμα να συρρικνώνονται τα ποσοστά κέρδους του και κατ’ επέκταση η φορολόγησή τους».

Ειδικότερα ο 51χρονος «κατάρτιζε εικονικά τιμολόγια, προβαίνοντας στη συστηματική υπερτιμολόγηση των αγορασθέντων προϊόντων μέσω της κυπριακής εταιρείας και στη συνέχεια πωλούσε τα ιατρικά είδη σε δημόσια νοσοκομεία σε τιμές πολύ υψηλότερες – κατά μέσο όρο 241% – σε σχέση με το αρχικό πραγματικό κόστος προμήθειας. Στην όλη διαδικασία φρόντιζε έτσι ώστε οι τιμές να μην ξεπερνούν το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο που καθορίζεται από το εκάστοτε ΦΕΚ – παρατηρητήριο τιμών».
Εκτός της δημιουργίας υπεραξίας μέσω των υπερτιμολογήσεων που επιτύγχανε, εξαπατούσε τις ελληνικές φορολογικές αρχές, με την πλασματική μείωση του περιθωρίου κέρδους και κατά συνέπεια του φορολογητέου εισοδήματος της εταιρείας του στην Ελλάδα.

Σχετικά με τα κέρδη του αυτά έρχονταν στην κατοχή του είτε ως μετρητά απευθείας από την ελληνική εταιρεία είτε χρησιμοποιώντας διάφορες τράπεζες. Ειδικότερα κατέθετε σε τράπεζες μέρος των εσόδων που προέρχονταν από δραστηριότηταά του προσδίδοντας νομιμοφάνεια στα έσοδα αυτά, ως απόδοση κερδών από την επιχειρηματική του δραστηριότητα.

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσδιοριστεί επακριβώς η “ροή” του χρήματος από τον παράνομο πλουτισμό του, καθώς μόνο ένα μέρος των χρημάτων τοποθετήθηκε στα τραπεζικά ιδρύματα ή μετατράπηκε σε περιουσιακά στοιχεία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος διακινήθηκε σε μετρητά με αδιαφανείς τρόπους και με άγνωστους αποδέκτες. Όπως έχει διαπιστωθεί χαρακτηριστικά, τμήμα του παράνομου πλουτισμού χρησιμοποιήθηκε για την απόκτηση ενός υπερπολυτελούς αυτοκινήτου».

Ειδικότερα εκτιμάται ότι στο σύνολο των αγορών που πραγματοποιήθηκαν ύψους 29.300.260,45 ευρώ, η «εικονικότητα» που προκύπτει ανέρχεται στο ποσό των 20.703.718,32 ευρώ, και το πραγματικό κόστος προμήθειας στο ποσό των 8.596.542,13 ευρώ.

Επίσης «η μη φορολόγηση της υπεραξίας, η οποία κατά προσέγγιση ανέρχεται στο ποσό των 20.703.718,32 ευρώ για την τριετία 2008-2010, είχε ως αποτέλεσμα το μη καταλογισμό φόρου εισοδήματος συνολικού ποσού 5.105.205,10 ευρώ για το ίδιο χρονικό διάστημα».

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΡΟΔΟΥ
Την επανάληψη της δίκης για την πολύκροτη υπόθεση των εικονικών προμηθειών υγειονομικού υλικού στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για την οποία είχαν καταδικαστεί με τελεσίδικη απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, τον Ιανουάριο του 2010, δύο άτομα, ένας πρώην υπάλληλος του Νοσοκομείου και ο 51χρονος, διέταξε με την υπ’ αριθμ. 61/2012 απόφαση που εξέδωσε το Ζ’ Τμήμα του Αρείου Πάγου.

Εν πάση περιπτώσει το Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήμσου επέβαλε την 17η Ιανουαρίου 2010 ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή στον Α. Μ. του Κ., πρώην προϊστάμενο του τμήματος διαχείρισης του Γενικού Nοσοκομείου Pόδου, που κρίθηκε πρωτοδίκως ένοχος πλαστογραφίας μετά χρήσεως και απόπειρας απάτης κατ’ εξακολούθηση, κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια με συνολικό όφελος και συνολική ζημία που υπερβαίνουν το ποσό των 5 εκατ. δρχ.
Ο συγκατηγορούμενός του Σ. Τ. του Ν., ιδιοκτήτης ατομικής εταιρείας προμήθειας νοσοκομειακού υλικού, είχε κριθεί ένοχος κατ’ επιτρεπτή μεταβολή του κατηγορητηρίου για απλή συνέργεια σε απόπειρα απάτης και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης ενός έτους με 3ετή αναστολή.

Πρωτοδίκως είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 3 ετών.
Oι δύο καταδικασθέντες φέρονται να αποπειράθηκαν να ζημιώσουν το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ρόδου με εικονικές προμήθειες υγειονομικού υλικού.

Ο πρώτος συγκεκριμένα φέρεται να εκμεταλλεύθηκε την ευαίσθητη θέση του ως υπευθύνου διαχείρισης στην υπηρεσία προμηθειών υγειονομικού υλικού του νοσοκομείου και συνεργαζόμενος με τον δεύτερο, κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος από 17-9-1999 έως 4-11-1999, με πρόθεση να κατάρτισε κατ’ επανάληψη πλαστά ή νόθευσε γνήσια δελτία παραγγελιών του συγκεκριμένου Νοσοκομείου προς την φέρουσα τον διακριτικό τίτλο “ΕΛΠΙΣ”, για την προμήθεια μεγάλων ποσοτήτων υγειονομικού υλικού.
Στην πρώτη περίπτωση φέρεται να έθεσε χωρίς δικαίωμα και χωρίς τη συναίνεση των δικαιούχων κατ’ απομίμηση τόσο την υπογραφή του Διοικητικού Υποδιευθυντή του Νοσοκομείου Ι. Π. κάτω από την ένδειξη “ΕΘΕΩΡΗΘΗ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ”, όσο και την υπογραφή του βοηθού διαχειριστή Π. Γ. κάτω από την ένδειξη “Ο ΥΠΟΛΟΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ”.

Στη δεύτερη περίπτωση φέρεται να αλλοίωσε τους αριθμούς που αφορούσαν τις παραγγελθείσες στην πραγματικότητα από το Νοσοκομείο με τα αντίστοιχα δελτία παραγγελιών ποσότητες υγειονομικού υλικού, προσθέτοντας στους αριθμούς αυτούς ένα μηδενικό και δεκαπλασιάζοντας έτσι την παραγγελθείσα στην πραγματικότητα κάθε φορά ποσότητα εκάστου είδους υγειονομικού υλικού, ενώ στη συνέχεια επεσύναπτε τα παραπάνω πλαστά ή νοθευμένα δελτία παραγγελιών υγειονομικού υλικού στα εκδοθέντα από τον δεύτερο εικονικά δελτία αποστολής-τιμολόγια πωλήσεως των δεκαπλασίων ποσοτήτων του ιδίου υγειονομικού υλικού προς το “Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Ρόδου” έχοντας ως σκοπό να παραπλανήσει με τη χρήση τους υπόλοιπους συμπράττοντες στην προμήθεια και την πληρωμή του υγειονομικού υλικού συναδέλφους του, που υπηρετούσαν στο γραφείο διαχείρισης υγειονομικού υλικού και την Οικονομική Υπηρεσία του ιδίου Νοσοκομείου.

Στη συνέχεια φέρεται να έκανε χρήση των πλαστών ή νοθευμένων δελτίων παραγγελιών, προωθώντας αυτά, μαζί με τα εκδιδόμενα εικονικά δελτία αποστολής – τιμολόγια πωλήσεως των ιδίων ποσοτήτων υγειονομικού υλικού, προς το Γραφείο Ενταλμάτων της Οικονομικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου για πληρωμή και σκοπεύοντας να προσπορίσει στον δήθεν προμηθευτή του συγκεκριμένου υγειονομικού υλικού παράνομο περιουσιακό όφελος.

Η συνολική αξία του εμφανιζόμενου ως δήθεν πωληθέντος και παραδοθέντος υγειονομικού υλικού στο νοσοκομείο ανέρχεται στο ποσό των 13.113.400 δρχ (38.484 ευρώ).
Η δίκη έχει προσδιοριστεί για την 10η Ιουνίου 2014.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου