Απορρίφθηκε, κατά πλειοψηφία, από την Ολομέλεια η ένσταση αντισυνταγματικότητας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την εναρμόνιση της με το κοινοτικό δίκαιο.
Παράλληλα, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κ. Χατζηδάκης, απέσυρε το άρθρο 99 του νομοσχεδίου που αφορά τη χρήση γης για τον Δήμο Αθηναίων, ανακοινώνοντας ότι θα δοθεί ολοκληρωμένη λύση στο χωροταξικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σε δύο μήνες.
Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ τόσο επί της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου, όσο και επί των άρθρων, αντιτείνοντας ότι καμία απολύτως παραβίαση του Συντάγματος δεν γίνεται.
Την συνταγματική νομιμότητα του νομοσχεδίου υπεραμύνθηκαν τόσο ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ , ‘Αγγελος Συρίγος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Χρήστος Μπουκώρος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας και επί της διαδικασίας συζήτησης του νομοσχεδίου και επί τεσσάρων άρθρων. Του άρθρου 44 για τη χρήσης γης, του άρθρου 48 για τους δασικούς χάρτες, του άρθρου 92 για τους σταθμούς μεταφόρτωσης και του άρθρου 99 το οποίο αποσύρθηκε.
Με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ επί της αντισυνταγματικότητας των άρθρων συντάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝΑΛ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Ανδρέα Λοβέρδο, να υποστηρίζει ότι οι πολιτικές αποφάσεις δεν μπορεί να μετατραπούν σε συνταγματικό διάλογο.
«Όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου είναι απολύτως σύμφωνα και με το Σύνταγμα αλλά και με τις αποφάσεις και τη νομολογία του ΣτΕ», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Περιβάλλοντος και πρόσθεσε:
«Θα λάβουμε σε μεγάλο βαθμό υπόψη όλες τις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από τους επιστημονικούς φορείς. Δεν είμαστε ούτε αλαζόνες, ούτε ερχόμαστε με δογματικές αντιλήψεις στη Βουλή, όταν έρχονται προτάσεις από τις επιστημονικές κοινότητες».
Αιτιολογώντας τις νέες ρυθμίσεις, και απαντώντας στις έντονες επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε:
«Το νομοσχέδιο είναι επείγον να ψηφιστεί γιατί σειρά διατάξεων δεν μπορούν να περιμένουν. Δεν μπορεί να περιμένουν το πρόβλημα με τη διαχείριση αποβλήτων στα νησιά, τα ζητήματα με τα μπάζα και τις πλαστικές σακούλες. Είναι επείγοντα τα ζητήματα και τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως με τους δασικούς χάρτες και τους αγρότες που είναι σε ομηρία, η επανεκκίνηση της οικονομίας, γιατί έχουμε σοβαρά προβλήματα με τις καθυστερήσεις των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων που φθάνουν και τα 8 χρόνια, όταν σε άλλες χώρες κάνουν μέχρι 100 μέρες».
Και ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε:
«Στο άρθρο για τη χρήση γης μπαίνει απλώς ένα γενικό πλαίσιο, στο άρθρο 48 επιταχύνουμε τη διαδικασία για το δασολόγιο που κληρονομήσαμε και δεν το στέλνουμε στις καλένδες, όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, και θα χρειαζόμασταν 27 χρόνια για να ολοκληρωθεί και θα αφορούσε τη μισή Ελλάδα».
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι έγινε μία πρωτόγνωρη διαδικασία διαβούλευσης, που ξεκίνησε από τον Οκτώβριο και η οποία, όπως είπε, συνεχίζεται.
Από την πλευρά τους, τόσο ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Σωκράτης Φάμελος, όσο και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατηγόρησαν την κυβέρνηση για σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων.
Παράλληλα, υποστήριξαν ότι η διαδικασία συζήτησης παραβιάζει και παρακάμπτει τον κανονισμό της Βουλής, «καθώς δεν μπορεί η Διάσκεψη των Προέδρων να αποφασίζει κατά το δοκούν», όπως είπαν.
Όπως υποστήριξαν, με τις νέες διατάξεις παραβιάζονται τα δύο άρθρα του Συντάγματος, το άρθρο 24 για την προστασία του περιβάλλοντος και το άρθρο 72 για την διαδικασία συζήτησης στην Ολομέλεια.
Ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο «για αντιθεσμική συμπεριφορά της κυβερνητικής πλειοψηφίας, με τη λογική”αποφασίζομεν και διατάσσομεν” και πέρα από κάθε επιταγή της δημοκρατίας».
«Αυτή η αυτοκρατορική απόφαση της κυβέρνησης είναι επικίνδυνη για τη δημοκρατία», υπογράμμισε.
Ο προεδρεύων του Σώματος, Νικήτας Κακλαμάνης, παρέπεμψε για την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, στην ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων, τονίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του κανονισμού της Βουλής.
Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Ιωάννης Οικονόμου, αντέτεινε ότι η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ για την διαδικασία συζήτησης του νομοσχεδίου, είναι ευθεία αμφισβήτηση της αρχής της δεδηλωμένης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδρέας Λοβέρδος, διαφώνησε με τον ΣΥΡΙΖΑ , τονίζοντας ότι «σωστά προχωράμε στις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων για τη λειτουργική χρήση της Βουλής, που δεν πρέπει να σταματά ούτε με πόλεμο».
Αναφορικά με την ένσταση αντισυνταγματικότητας των άρθρων, ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι και ο ίδιος έχει αντιρρήσεις σοβαρές, όπως για το άρθρο 93, ωστόσο, όπως είπε, δεν θα μετατρέψει τις πολιτικές συζητήσεις σε συνταγματικό διάλογο.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, διαφώνησε με την διαδικασία συζήτησης και αντέτεινε ότι η ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων αφορούσε ζητήματα σε σχέση με την πανδημία του κορωνοϊού.
Παράλληλα, έκανε λόγο για σειρά άρθρων που παραβιάζουν κατάφωρα το Σύνταγμα, με ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που ικανοποιεί το σύνολο των απαιτήσεων του ΣΕΒ και των επιχειρηματικών ομίλων.
Ο ειδικός αγορητής του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, συντάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για σωρεία αντισυνταγματικών παραβιάσεων.
«Το νομοσχέδιο βρίθει αντισυνταγματικών διατάξεων, ενώ παραβιάζει και την κοινοτική νομοθεσία», είπε και ζήτησε «την απόσυρσή του, ώστε να έρθει προς συζήτηση με ανοιχτή και όχι με κλειστή τη Βουλή».
Από την πλευρά του, ο ειδικός εισηγητής της ΝΔ, ‘Αγγελος Συρίγος, αντέτεινε πως, σε ό,τι αφορά το άρθρο 44 για τον χωροταξικό σχεδιασμό, «δεν γίνεται κανένας καθορισμός χρήσης γης, αλλά ορίζεται το πλαίσιο, το περιεχόμενο, οι όροι και οι προϋποθέσεις» και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία αντινομία ή αντίφαση με τις αποφάσεις του ΣτΕ».
Παράλληλα, υπεραμύνθηκε του άρθρου 48, τονίζοντας ότι σήμερα δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις προστατευόμενες περιοχές και πρόσθεσε ότι οι ρυθμίσεις του περιορίζουν, δεν επεκτείνουν τις δραστηριότητες εντός προστατευόμενων περιοχών.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χρήστος Μπουκώρος, τονίζοντας ότι και για την διαδικασία και για τα ζητήματα συνταγματικότητας που θέτει η αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβέρνηση τα απέρριψε με απόλυτα σαφή και ξεκάθαρο τρόπο και επιχειρήματα.
Σημειώνεται πως συνολικά πάνω από 170 συλλογικότητες, οργανώσεις και δημοτικές παρατάξεις έχουν ζητήσει την απόσυρση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη και συνεχίζουν μέχρι το βράδυ τη συγκέντρωση υπογραφών στη διαδικτυακή εκστρατεία για την απόσυρση το σχεδίου νόμου που μέχρι στιγμής έχει ξεπεράσει τις 18.000.
Επίσης, σε κινητοποιήσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και διάφορες δράσεις σε άλλες πόλεις σήμερα στις 6 το απόγευμα προχωρούν δεκάδες περιβαλλοντικά κινήματα, που εκφράζουν την κάθετη αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Εκσυγχρονισμό Της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».