Επτά σημαντικές παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας βρίσκονται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών. Πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες συνδέονται με την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης να στηρίξει την οικονομία και να απαλύνει τις επιπτώσεις της κρίσης σε επιχειρήσεις και πολίτες.
Η βεντάλια των παρεμβάσεων είναι μεγάλη, τόσο σε περιεχόμενο όσο και σε δημοσιονομικό κόστος. Παράλληλα, οι παρεμβάσεις για τη μείωση της φορολογίας επεκτείνονται σχεδόν σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας αλλά κυρίως σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας που προσφέρουν προστιθέμενη αξία.
Σύμφωνα με τους έως τώρα σχεδιασμούς του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στο τραπέζι βρίσκεται:
– Η μείωση του ΦΠΑ στον τουρισμό. Αυτό που εξετάζεται σοβαρά από το υπουργείο Οικονομικών είναι να υπαχθούν εκτάκτως για την καλοκαιρινή περίοδο οι διανυκτερεύσεις στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 13% που είναι σήμερα.
– Η μείωση ή και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Το τέλος διαμονής κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως και 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του τουριστικού καταλύματος.
– Η προσωρινή μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκειμένου να στηριχθεί κατά κύριο λόγο ο εσωτερικός τουρισμός. Η πρόταση που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του συντελεστή από το 24% στο 13% για τους μήνες της τουριστικής σεζόν.
– Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ και στις αεροπορικές μεταφορές. Σήμερα τα αεροπορικά εισιτήρια που εκδίδονται εγχώρια υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24% και μελετάται η μείωσή τους στο 13%. Πηγές του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν στο Capital.gr ότι εφόσον γίνει μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ακτοπλοϊκές μεταφορές, θα γίνει και για τις αεροπορικές.
– Η κατάργηση για το φετινό φορολογικό έτος της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η προκαταβολή φόρου είναι σήμερα 100% του φόρου που βεβαιώνεται για την προηγούμενη φορολογική χρήση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση ή και κατάργηση της προκαταβολής φόρου είναι καθολικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.
– Η παροχή φορολογικών κινήτρων για την ανακαίνιση ξενοδοχείων και γενικά τουριστικών καταλυμάτων τα οποία δεν πρόκειται να ανοίξουν φέτος λόγω της μειωμένης τουριστικής κίνησης.
– Η αύξηση των αποσβέσεων για τις επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις.
Όλες οι παραπάνω παρεμβάσεις τελούν υπό την αίρεση των δημοσιονομικών περιθωρίων που θα έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση. Τα δημοσιονομικά περιθώρια εξαρτώνται άμεσα από την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας ή οποία με τη σειρά της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη φετινή πορεία του τουρισμού. Από το υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκαθαριστεί ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί το σύνολο των ελαφρύνσεων που εξετάζονται καθώς δεν υπάρχουν τα σχετικά δημοσιονομικά περιθώρια.
Πηγή: capital.gr
Του Σπύρου Δημητρέλη