Στους Έλληνες τουρίστες εναποθέτουν τις ελπίδες τους οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου προκειμένου να μετριάσουν τη ζημία από την πανδημία και τις ακυρώσεις από το εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση εξετάζει μια σειρά μέτρων ενίσχυση του τουρισμού με επιδότηση μισθών και μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις
Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία και Ιταλία αποτελούν τις κύριες αγορές του ελληνικού τουρισμού την ώρα που οι χώρες αυτές θρηνούν δεκάδες χιλιάδες θύματα του κοροναϊού.
Οι Γερμανοί, όπως και οι Θεσσαλονικείς, κάποτε προτιμούσαν τις δαντελωτές ακτές και τους γραφικούς ορμίσκους της Χαλκιδική. Φέτος όμως οι ξενοδόχοι της Χαλκιδικής σκέφτονται να στραφούν και στον εσωτερικό Τουρισμό.
Η καθήλωση των εποχικών προσλήψεων στη τουριστική βιομηχανία οδηγεί την κυβέρνηση να εξετάζει και το σενάριο να ανοίξουν νωρίτερα στις 8 Ιουνίου ή στις 15 Ιουνίου τα εποχικά καταλύματα εφόσον υπάρξει και το πράσινο φως από τους λοιμωξιολόγους.
Το σχέδιο για τη στήριξη του τουρισμού
Στην αιχμή του δόρατος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
- Το πρόγραμμα της κρατικής επιδότησης των μισθών και των ασφαλιστικών εισφορών μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος sure εργαζομένων στη τουριστική βιομηχανία.
- Η μείωση του ΦΠΑ σε αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια.
- Η ευθυγράμμιση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως κλειδώνει, σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή από το 13% στο 6% έως το τέλος του έτους.