Μήνυση σε βάρος της Γενικής Γραμματέως της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Χριστιάνας Καλογήρου άσκησε χθες ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο τελών σε αργία δήμαρχος Μεγίστης κ. Παύλος Πανηγύρης.
Ο κ. Πανηγύρης κατήγγειλε την κ. Καλογήρου για παράβαση καθήκοντος διότι εξέδωσε την Α.Π. 12249/821 Διαπιστωτική Πράξη με την οποία όρισε ως δήμαρχο Μεγίστης τον κ. Νικόλαο Ασβέστη.
Ισχυρίζεται ότι οι διαδικασίες που έγιναν για την ανακήρυξη του δημάρχου ήταν εντελώς παράνομες διότι δεν ακολουθήθηκαν οι διατάξεις του Αρθ.60 του Καλλικρατικού Νόμου (3852/2010) για την εκλογή νέου δημάρχου.
Ο κ. Πανηγύρης διαμαρτύρεται και για το ό,τι απορρίφθηκε η από 24 Φεβρουαρίου ένστασή του για την ακύρωση της εκλογής, υποστηρίζοντας ότι η κ. Καλογήρου του απάντησε ερμηνεύοντας το Αρθ. 67 παρ.5 του Ν.3852/2010 που… “δυστυχώς δεν λέει τίποτα επί της ουσίας δηλαδή για τις παράνομες ενέργειες που διαπράχτηκαν και ανακήρυξαν Δήμαρχο Μεγίστης τον Ασβέστη Νικόλαο, χωρίς να λάβει υπόψη της το Αρθ.60 του Ν.3852/2010 το οποίο λέει πως γίνεται η εκλογή Δημάρχου”.
Υποστηρίζει ότι με τις ενέργειες της κ. Καλογήρου δε δόθηκε η δυνατότητα σε άλλο δημοτικό σύμβουλο να διεκδικήσει την θέση του δημάρχου με δημοκρατικές διαδικασίες.
Το άρθρο 60 του Ν.3852/2010 για την εκλογή του νέου δημάρχου προβλέπει συγκεκριμένα ότι αν η θέση του δημάρχου μείνει κενή για οποιονδήποτε λόγο, μέσα σε προθεσμία δεκαπέντε ημερών αφότου κενώθηκε η θέση, οι σύμβουλοι του επιτυχόντος συνδυασμού συνέρχονται σε ειδική συνεδρίαση, ύστερα από πρόσκληση του συμβούλου του συνδυασμού αυτού, που έχει εκλεγεί με τους περισσότερους σταυρούς προτιμήσεως και, σε περίπτωση ισοψηφίας, εκείνου που είναι γραμμένος πρώτος, κατά σειρά, στην απόφαση του δικαστηρίου και εκλέγουν με μυστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των συμβούλων του συνδυασμού, έναν από αυτούς, ως δήμαρχο.
Ισχυρίζεται ότι ανακηρύχθηκε δήμαρχος χωρίς να κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία και χωρίς να ψηφίσει το δημοτικό συμβούλιο.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Πανηγύρης καταδικάστηκε την Πέμπτη σε ποινή κάθειρξης 7 ετών με ανασταλτικό ως προς την έφεση αποτέλεσμα από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων, που τον έκρινε ένοχο απιστίας και αθώο υπεξαίρεσης.
Η υπόθεση στηρίχθηκε στα διαλαµβανόµενα σε πόρισµα έκτακτου διαχειριστικού ελέγχου που διενήργησε στον Δήµο Μεγίστης, ο εκλιπών ενδιαµέσως επιθεωρητής της Οικονοµικής Επιθεώρησης Κρήτης, Μ. Χριστοδουλάκης αλλά και σε φύλλο μεταβολών και ελλείψεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Για την 10η Απριλίου 2014 έχει προγραμματιστεί εξάλλου η εκδίκαση υπόθεσης με κατηγορούμενους τους κ.κ. Παύλο Πανηγύρη του Νικολάου, Θεμιστοκλή Ζαμάγια του Παναγιώτη, Κομνηνό Αμύγδαλο του Κων/νου, Ελευθ. Ράφτη του Σάββα, Γεωρ. Σαμψάκο του Ιωάννη, Γ. Αχλαδιώτη του Ιωάννη, Δημ. Αχλαδιώτη του Θεοδώρου, Γεωρ. Καραβέλατζη του Μιχαήλ, Κύκκο Μισομικέ του Παντελή, Σπυρίδωνα Στοματικό του Κομνηνού και Νικολ. Μάτσο του Εμμανουήλ.
Κατηγορούνται κατά περίπτωση για τις πράξεις της παθητικής δωροδοκίας με αξία των ωφελημάτων άνω των 73.000 ευρώ και με “θύμα” το Δημόσιο για ποσό άνω των 150.000 ευρω, της πλαστογραφίας με χρήση σε βάρος του Δημοσίου με συνολική ζημία άνω των 150.000 ευρώ, της εκβίασης κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, της ψευδούς βεβαίωσης σε βάρος του Δημοσίου με φερόμενη ζημία άνω των 150.000 ευρώ, της απιστίας στην υπηρεσία από την οποία το Δημόσιο υπέστη βλάβη άνω των 150.000 ευρώ, της ενεργητικής δωροδοκίας από την οποία το Δημόσιο υπέστη ζημία άνω των 150.000 ευρώ και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου με ζημία άνω των 150.000 ευρώ.
Οι ανωτέρω διώξεις είναι με τις επιβαρυντικές διατάξεις του Ν. 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος.