Ειδήσεις

Συντονισμός για άνοιγμα συνόρων και ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ – «Όχι» Γερμανίας σε διμερείς συμφωνίες για τον Τουρισμό

Με την τρίτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού να τίθεται σε εφαρμογή στην Ελλάδα και το… νερό να έχει μπει στο αυλάκι αναφορικά με τις επόμενες φάσεις, μεταξύ αυτών και το άνοιγμα της εστίασης σε μια εβδομάδα, η χώρα μας ετοιμάζεται να έρθει αντιμέτωπη με το τελευταίο -και ίσως μεγαλύτερο στοίχημα- της επιστροφής στην κανονικότητα: τον τουρισμό

Με την τρίτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού να τίθεται σε εφαρμογή στην Ελλάδα και το… νερό να έχει μπει στο αυλάκι αναφορικά με τις επόμενες φάσεις, μεταξύ αυτών και το άνοιγμα της εστίασης σε μια εβδομάδα, η χώρα μας ετοιμάζεται να έρθει αντιμέτωπη με το τελευταίο -και ίσως μεγαλύτερο στοίχημα- της επιστροφής στην κανονικότητα: τον τουρισμό.

Σε αυτόν το τομέα η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, αφού αφενός όλες οι χώρες θέλουν να αρχίσει να κινείται το τουριστικό προϊόν, μιας και για άλλες περισσότερο και για άλλες λιγότερο, αποτελεί τομέα μεγάλων εσόδων και αφετέρου για να υπάρξουν ασφαλείς μετακινήσεις χρειάζεται η συνεργασία μεταξύ των κρατών.

Σε αυτό το πλαίσιο σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας συζήτησαν τους τρόπους, μέσω των οποίων θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μια συντονισμένη προσπάθεια για την αποκατάσταση της αξίας της ΕΕ όσον αφορά την ελευθερία μετακινήσεων και ταξιδιών εντός της Ένωσης.

Παράλληλα, μιλώντας στον γερμανικό Τύπο ο Νίκος Δένδιας απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επισκεφθούν φέτος το καλοκαίρι τη χώρα. Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα πέτυχε να αποτελεί ασφαλή χώρα εν μέσω πανδημίας για τους πολίτες της και εργάζεται προκειμένου να είναι σε θέση να υποδεχθεί σύντομα με ασφάλεια τους επισκέπτες της.

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως η χώρα του θα είναι στις 15 Ιουνίου σε θέση να αντικαταστήσει την ταξιδιωτική προειδοποίησή της για όλον τον κόσμο με ηπιότερες «ταξιδιωτικές οδηγίες» και ότι οι Γερμανοί θα μπορούν – έστω με περιορισμούς – να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Ο Χάικο Μάας, ωστόσο ζήτησε να μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις για γρήγορη επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς.

Παράλληλα, ο κ. Μάας λέει όχι στις διμερείς συμφωνίες κρατών, τις οποίες σύμφωνα με πληροφορίες αναζητά η ελληνική κυβέρνηση, αφού σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενά του «δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα».

Η κοινή δήλωση των 10 ΥΠΕΞ

Οι ΥΠΕΞ των 10 ευρωπαϊκών χωρών στην κοινή τους δήλωση υπογραμμίζουν ότι «η ελεύθερη μετακίνηση και τα ταξίδια σε όλη την Ευρώπη αποτελούν θεμελιώδες στοιχείο του ευρωπαϊκού σχεδίου. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών, είτε πρόκειται για επαγγελματικούς, εκπαιδευτικούς ή απλώς ιδιωτικούς σκοπούς, βάσει των αρχών της αναλογικότητας και της αποφυγής των διακρίσεων».

«Ωστόσο, στο πλαίσιο της τρέχουσας πανδημίας του COVID-19, η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ακόμη περισσότερα: την ελευθερία του ταξιδιού με ασφάλεια εντός της ΕΕ!» αναφέρεται στην κοινή δήλωση στην οποία σημειώνεται ότι οι ΥΠΕΞ των εν λόγω χωρών χαιρετίζουν «τις κατευθυντήριες γραμμές που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 13 Μαΐου 2020 στις ανακοινώσεις της για τον τουρισμό και τις μεταφορές για το 2020 και μετά, μια σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση για την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα, σχετικά με την προοδευτική αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφορών και τη συνδεσιμότητα και για την προοδευτική επανέναρξη των τουριστικών υπηρεσιών και για τα πρωτόκολλα υγείας σε ιδρύματα φιλοξενίας. Αντιπροσωπεύουν μια σημαντική βάση για συζητήσεις μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων με σκοπό την επίτευξη συμφωνιών επί των κριτηρίων και των χρονοδιαγραμμάτων για τα επόμενα βήματα».

Τι προτείνουν

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημειώνεται στην κοινή δήλωση, οι ΥΠΕΞ των 10 χωρών που πήραν μέρος στην τηλεδιάσκεψη συμφώνησαν στις εξής αρχές:

  • Πιστεύουμε ότι μια προσέγγιση σταδιακών βημάτων, συντονισμένη και συμφωνημένη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ, είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μια σταδιακή εξομάλυνση των διασυνοριακών ταξιδιών.
  • Η διερεύνηση τρόπων για να επιτραπούν τα ταξίδια, αποφεύγοντας παράλληλα να ξεφύγει ο κίνδυνος αύξησης των λοιμώξεων, θα είναι επίσης ένας παράγοντας – κλειδί.
  • Θα είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες μας δεν μπορούν απλώς να ταξιδεύουν ελεύθερα εντός της Ευρώπης, αλλά και να επιστρέφουν με ασφάλεια στην πατρίδα τους. Επομένως, πρέπει να συντονιστούμε στενά όσον αφορά τις προϋποθέσεις άρσης των κανόνων περιορισμού και καραντίνας και σχετικά με την αποκατάσταση των υπηρεσιών μεταφοράς. Σε αυτό το πλαίσιο, θα είναι επίσης σημαντικό να εργαστούμε για μια κοινή κατανόηση των σχετικών με την υγεία προτύπων και διαδικασιών.
  • Πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση της ελευθερίας των διασυνοριακών μετακινήσεων μπορεί να επιτευχθεί σταδιακά, υπό την προϋπόθεση ότι οι τρέχουσες θετικές τάσεις συνεχίζουν να οδηγούν σε συγκρίσιμες επιδημιολογικές καταστάσεις μεταξύ των χωρών προέλευσης και προορισμού. Το άνοιγμα των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης και της κατάστασης των διασυνοριακών εργαζομένων, αξίζει ιδιαίτερης προσοχής.

Η προτροπή σε επιχειρήσεις και πολίτες

Στο ίδιο πλαίσιο οι 10 ΥΠΕΞ καλούν τις τουριστικές επιχειρήσεις και τους σχετικούς ιδιωτικούς φορείς να χρησιμοποιήσουν τις επόμενες εβδομάδες για να λάβουν τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα για την προστασία των ταξιδιωτών μόλις αποκατασταθεί η ελευθερία κυκλοφορίας και ταξιδιών, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτό είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στην ασφάλεια των ταξιδιών.

Επίσης, ενθαρρύνουν τους πολίτες να συνεχίσουν να λαμβάνουν προσεκτικά υπόψη τις πληροφορίες για την υγεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Κλείνοντας, οι ΥΠΕΞ που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη τονίζουν ότι, παρόλο που επί του παρόντος η κατάσταση σχετικά με την πανδημία του COVID-19 συνεχίζει να διαφέρει από χώρα σε χώρα, είναι κοινός μας στόχος να συντονίσουμε την προσέγγισή μας μεταξύ των ευρωπαίων εταίρων όσο το δυνατόν πιο στενά με σκοπό την αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας και της ασφαλούς μετακίνησης στο εγγύς μέλλον.

Αντίστοιχη συζήτηση τον επόμενα μήνα

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη συζήτηση μεταξύ των ΥΠΕΞ της Βουλγαρίας, της Κύπρου, της Ισπανίας, της Κροατίας, της Γερμανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και τον επόμενο μήνα.

Αύριο είναι προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών ομάδας κρατών – μελών της ΕΕ και κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, με πρωτοβουλία του Νίκου Δένδια και του ομολόγου του της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, επίσης για την προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα και τη συνεργασία για το κοινό όφελος.

Δένδιας: Η Ελλάδα προετοιμάζεται για άνοιγμα του τουρισμού

«Η Ελλάδα κατόρθωσε να διαχειριστεί με αξιοσημείωτη επιτυχία την κρίση της πανδημίας μέσα από μια συλλογική προσπάθεια, στηριζόμενη στην άμεση λήψη μέτρων και με πυξίδα τις εισηγήσεις της επιστημονικής κοινότητας», τονίζει ο κ. Δένδιας  στο γερμανικό πρακτορείο RND και προσθέτει:

«Τώρα που οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς -και πάντοτε με γνώμονα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας- είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε, βήμα-βήμα, στο άνοιγμα όχι μόνο της οικονομίας μας, αλλά και του ελληνικού τουρισμού».

Όπως υπογραμμίζει, «οι ελληνικές Αρχές, με ιδιαίτερη προσοχή, επεξεργάζονται τα σχετικά ταξιδιωτικά και υγειονομικά πρωτόκολλα και ευελπιστούμε ότι σύντομα θα είμαστε σε θέση με ασφάλεια να φιλοξενήσουμε και πάλι επισκέπτες στη χώρα μας».

«Η Ελλάδα σταδιακά βγαίνει από την κρίση της πανδημίας, επιστρέφει στην κανονικότητα. Οι μετακινήσεις εντός της χώρας απελευθερώνονται, τα ξενοδοχεία μας ετοιμάζονται να ανοίξουν, οι παραλίες μας είναι ξανά προσβάσιμες, ενώ οι αρχαιολογικοί χώροι δίνονται και πάλι στο κοινό».

Στενή συνεργασία με Κομισιόν

«Με υπευθυνότητα αίρουμε έναν έναν τους περιορισμούς με πρώτιστη προτεραιότητα την ασφάλεια και την προστασία όλων μας. Αντίστοιχα, επιδιώκουμε όπως σε στενό συντονισμό με τους εταίρους μας να αποκαταστήσουμε σταδιακά την κανονικότητα όσον αφορά τα ταξίδια», υπογραμμίζει ο κ. Δένδιας και τονίζει τη στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που εξέδωσε και οι οποίες η Ελλάδα θεωρεί ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Άλλωστε, έπειτα από πρωτοβουλία του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μαας (Heiko Maas), θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 14:00 τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Εξωτερικών από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την Αυστρία, την Κροατία, την Πορτογαλία, τη Μάλτα, τη Σλοβενία, την Κύπρο και τη Βουλγαρία «για τον ευρύτερο δυνατό συντονισμό των πολιτικών μας για τον τουρισμό και τη σταδιακή άρση των συνοριακών ελέγχων, με στόχο την αποκατάσταση των ελεύθερων, ασφαλών μετακινήσεων εντός της ΕΕ».

Συντονισμός

Επιπλέον, με πρωτοβουλία του κ. Δένδια και του ομολόγου του της Βόρειας Μακεδονίας, όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της περιοχής (κράτη μέλη της ΕΕ και Δυτικά Βαλκανίων) θα συζητήσουν στις 19 Μαΐου επίσης για την προσεκτική επιστροφή στην κανονικότητα και τη συνεργασία μας για το κοινό μας όφελος.

«Η Ελλάδα πέτυχε να αποτελεί ασφαλή χώρα εν μέσω πανδημίας για τους πολίτες της. Ασφαλής θέλουμε να παραμείνει και για τους τουρίστες, τους επισκέπτες της, που ελπίζουμε ότι και φέτος θα έχουν τη δυνατότητα να χαρούν τις ομορφιές του ελληνικού καλοκαιριού», καταλήγει η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών.

Γερμανός ΥΠΕΞ: Όχι δε διμερείς συμφωνίες

«Η αποκατάσταση της ελευθερίας στα ταξίδια θα επιτευχθεί σταδιακά. Βάση αποτελεί το πακέτο της ΕΕ», δήλωσε ο γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα με τους ομολόγους του από τις 10 σημαντικότερες χώρες – μέλη της Ε.Ε. για τον γερμανικό τουρισμό (Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Αυστρία, Κροατία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Μάλτα), ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι το Βερολίνο θεωρεί ότι «γρήγορες, διμερείς» λύσεις τις οποίες επιδιώκουν κάποιες χώρες, «δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα».

«Δεν θέλουμε έναν ευρωπαϊκό πλειοδοτικό διαγωνισμό για τους τουρίστες και για αυτό θέλουμε συντονισμένη και διαφανή πορεία, στην οποία δεν θα είναι στην πρώτη θέση τα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά η υγεία», τόσο των επισκεπτών όσο και των οικοδεσποτών, πρόσθεσε.

«Οι Γερμανοί είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στα ταξίδια και για αυτό έχουμε και ιδιαίτερη ευθύνη», σημείωσε ο υπουργός και προειδοποίησε ότι δεν θα είναι εφικτό και δεν θα πρέπει να υπάρξει μία λύση για όλους, καθώς όλα εξαρτώνται από την εξέλιξη των κρουσμάτων του κοροναϊού.

Ο Χάικο Μάας τόνισε κατ’ επανάληψη ότι η 15η Ιουνίου δεν είναι η ημερομηνία έναρξης των διακοπών, αλλά η ημέρα «κατά την οποία πρέπει να λάβουμε μια απόφαση σχετικά με το εάν θα άρουμε την παγκόσμια ταξιδιωτική προειδοποίησή μας».

Ο υπουργός προειδοποίησε για μία ακόμη φορά ότι «οι διακοπές αυτή τη χρονιά θα έχουν σε κάθε περίπτωση μικρή σχέση με τις διακοπές που ξέρουμε από πέρυσι» και τόνισε ότι «θέλουμε να πάμε προς την εξομάλυνση βήμα-βήμα». Εξήγησε δε ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πει σε ποιες χώρες είναι πιο πιθανό οι Γερμανοί να μπορούν να κάνουν τις διακοπές τους, καθώς υπάρχουν πολλές παράμετροι που θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάας απέφυγε να διακινδυνεύσει οποιαδήποτε πρόβλεψη και σε ό,τι αφορά το εάν οι Ευρωπαίοι θα μπορούν να ταξιδέψουν φέτος εκτός Ευρώπης ή εάν πολίτες τρίτων χωρών θα μπορούν να επισκεφθούν την Ευρώπη. Αναφέρθηκε ωστόσο στην Νότια Αμερική, η οποία, όπως είπε, περιμένει το ισχυρότερο κύμα του κορονοϊού κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Οι υπουργοί θα διαβουλευθούν εκ νέου σε δύο εβδομάδες, προκειμένου να επαναξιολογήσουν την κατάσταση. Ήδη ωστόσο η γερμανική τουριστική βιομηχανία υποδέχεται θετικά τις δηλώσεις του κ. Μάας για ενδεχόμενη άρση της παγκόσμιας ταξιδιωτικής προειδοποίησης.

«Η επιστροφή σε μια συγκεκριμένη άποψη για κάθε χώρα είναι μια πολύ καλή προσέγγιση», δήλωσε ο Πρόεδρος του Γερμανικού Τουριστικού Συνδέσμου (DRV) Νόρμπερτ Φίμπιγκ, ο οποίος είχε επανειλημμένα καταδικάσει το γεγονός ότι η ταξιδιωτική προειδοποίηση ήταν καθολική. «Αποτελεί σημαντικό βήμα προς την σωστή κατεύθυνση προκειμένου να δοθεί μια προοπτική επανεκκίνησης τόσο στους τουρίστες όσο και στον τουριστικό κλάδο», πρόσθεσε και διαβεβαίωσε τον κ. Μάας ότι η υγεία αποτελεί την «πρώτη προτεραιότητα» και για τα ταξιδιωτικά γραφεία, συμφωνώντας ότι τα ενδεδειγμένα μέτρα υγιεινής θα πρέπει τηρούνται και στις διακοπές, αλλά και ότι «οι φετινές διακοπές είναι σαφές ότι θα είναι διαφορετικές».

Σε αναζήτηση διμερών συμφωνιών η Ελλάδα

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα αναζητά και διακρατικές συμφωνίες για τον τουρισμό με Βουλγαρία, Αυστρία, Ισραήλ και Κύπρο.

Επίσης σε αυτές συμπεριλαμβάνονται και άλλες  χώρες που δείχνουν ότι έχουν αντιμετωπίσει καλύτερα τον κοροναϊό όπως είναι η Δανία, η Νορβηγία, η Τσεχία και η Αυστραλία.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες γίνεται προσπάθεια μέσω των διακρατικών συμφωνιών να δημιουργηθούν ασφαλείς διάδρομοι ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τουρίστες  αυτό το καλοκαίρι στην χώρα μας.

Πηγή: in.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου