Τοπικές Ειδήσεις

Συνεχίζει να επικρατεί αβεβαιότητα για την εφετινή τουριστική σεζόν – Kαι νέες ακυρώσεις

Η τουριστική αγορά αναμένει αγωνιωδώς τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το “restart” του τουρισμού. Από την 1η Ιουλίου (αν όχι νωρίτερα) εκτιμάται ότι θα ανοίξουν τα σύνορα της χώρας για τον εισερχόμενο τουρισμό από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και της ζώνης Σένγκεν εν γένει αλλά και από το Ισραήλ.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό σήμερα και θα σηματοδοτήσουν προφανώς την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν, ενώ θα αποκαλύψουν τα μέτρα επανεκκίνησης και στήριξης του κλάδου που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Γενικώς αναμένεται να αποκρυσταλλωθεί το τοπίο, γεγονός που πρόκειται να συμβάλει στο «ξεμούδιασμα» της αγοράς.
Νέες τουριστικές κρατήσεις εξακολουθούν να μην υπάρχουν (τουλάχιστον όχι σε ικανοποιητικούς ρυθμούς) παρά μόνο ακυρώσεις, ενώ αρκετοί ευρωπαίοι εκτιμάται ότι θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές στις χώρες τους. «Συνεχίζει να επικρατεί αβεβαιότητα για τη σεζόν, καθώς δεν διακρίνεται κάποιο ενδιαφέρον από τους επισκέπτες, τουλάχιστον όχι ακόμη. Για την ώρα, συνεχίζουμε να δεχόμαστε ακυρώσεις για την περίοδο Ιουνίου-Ιουλίου. Χώρες όπως η Γερμανία επιδοτούν τον εσωτερικό τουρισμό. Πολλοί Γερμανοί θα προτιμήσουν να κάνουν διακοπές σε κοντινά μέρη!
Ναι μεν διαφαίνεται ότι θα ξεκινήσουν οι αεροπορικές πτήσεις από και προς την Ελλάδα από την 1η Ιουλίου, δεν έρχονται όμως νέες κρατήσεις, ενώ δεν γνωρίζουμε εάν θα διατηρηθούν οι υπάρχουσες ή αν θα ακυρωθούν από τους τουρ οπερέιτορς δύο εβδομάδες πριν, ώστε να αποφύγουν τις επιστροφές. Το τοπίο γύρω από το πτητικό παραμένει ακόμη θολό και χωρίς ένα επαρκή αριθμό πτήσεων, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά. Ελάχιστες εταιρείες ανακοίνωσαν το πτητικό τους πρόγραμμα μέχρι τώρα…», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, κ. Γιώργος Ματσίγκος, επισημαίνοντας ότι η αγορά έχει ανάγκη τη λήψη μίας δέσμης μέτρων τα οποία θα συμβάλουν στην ομαλή λειτουργία της, στη δύσκολη αυτή συγκυρία λόγω της πανδημίας. Συγκεκριμένα ανέφερε τα εξής:
«Όλη αυτή η αβεβαιότητα δεν βοηθά… Ναι μεν θα ανοίξουν ξενοδοχεία, αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα είναι ελάχιστα. Γι’ αυτό και είναι καλό να ανακοινωθούν το συντομότερο δυνατό τα πρωτόκολλα ασφαλούς λειτουργίας, ώστε να γνωρίζουμε τι θα ισχύει. Απαιτούνται και μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, όπως επιδότηση της εργασίας και μείωση του ΦΠΑ στο 13% στην διατροφή-εστίαση και στο 6% για τη διαμονή. Αυτά θα βοηθούσαν πολύ…».
Ο Σύλλογος Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου, είχε προτείνει την διάθεση ποσοστού του τέλους διανυκτέρευσης για τις ανάγκες τουριστικής προβολής και προστασίας του περιβάλλοντος. Όπως δήλωσε ο κ. Ματσίγκος, θα επαναφέρει την πρόταση με την προσθήκη της δημιουργίας ενός ειδικού ταμείου, το οποίο θα αποζημιώνει τις επιχειρήσεις σε περίπτωση πτώχευσης τουριστικών οργανισμών, καλύπτοντας μέρος της οικονομικής ζημιάς.
«Η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία έχει πληγεί σημαντικά από την πανδημία. Κινδυνεύουν να πτωχεύσουν τουρ οπερέιτορς και μικρές αεροπορικές εταιρείες. Όλος ο τουρισμός βρίσκεται σε…επισφάλεια. Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να διασφαλίζονται οι επιχειρήσεις σε περίπτωση πτωχεύσεων τουριστικών οργανισμών κλπ. Είχαμε προτείνει μέρος του τέλους διανυκτέρευσης να διατίθεται για περιβαλλοντικούς σκοπούς και για προβολή. Θα επανέλθουμε με νέα πρόταση, για τη δημιουργία ενός ταμείου που θα αποζημιώνει τις επιχειρήσεις σε περίπτωση πτώχευσης των οπερέιτορς κλπ. Κάτι αντίστοιχο πρόκειται να εφαρμόσει η Κύπρος. Ας εξετάσουμε το παράδειγμά της.
Χρειάζεται επίσης στοχευμένη διαφήμιση και προβολή στις συγκεκριμένες αγορές από τις οποίες θα έχουμε πτήσεις. Πλέον, το διαδίκτυο μάς παρέχει πολλές δυνατότητες για προβολή και διαφήμιση. Απαιτείται δε ένας σύγχρονος οργανισμός διαχείρισης προορισμού…», δήλωσε ο κ. Γ. Ματσίγκος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου