Η Αθήνα ρίχνει στο τραπέζι τα βαριά «όπλα» της, παίρνοντας δραστικές αποφάσεις, το αποτύπωμα των οποίων αναμένεται να είναι καθοριστικό για τις οικονομικές εξελίξεις των επόμενων μηνών. Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας του τουρισμού είναι ότι το 2019 συνεισέφερε στην οικονομία με 19 δισ. εισπράξεις, με 33 εκατ. επισκέπτες και 360.000 άμεσα εργαζομένους
Η επόμενη ημέρα για τον ελληνικό τουρισμό μετά τις δυσμενείς συνέπειες των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση του νέου κοροναϊού αποτελεί πια το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης. Ισχυρό «χαρτί» η έγκαιρη και ταυτόχρονα αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, συμβάλλοντας στην προβολή της χώρας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού, καθώς και η -συγκριτικά με «ανταγωνιστικές» χώρες- άμεση ανακοίνωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου.
Η Αθήνα ρίχνει στο τραπέζι τα βαριά «όπλα» της, παίρνοντας δραστικές αποφάσεις, το αποτύπωμα των οποίων αναμένεται να είναι καθοριστικό για τις οικονομικές εξελίξεις των επόμενων μηνών. Ενδεικτικό της μεγάλης σημασίας του τουρισμού για την Ελλάδα είναι ότι το 2019 συνεισέφερε στην οικονομία με 19 δισ. εισπράξεις, με 33 εκατ. επισκέπτες και 360.000 άμεσα εργαζομένους.
Παρ’ ότι, δε, τους πρώτους δύο μήνες του 2020 τα έσοδα κινήθηκαν στο +23% και άπαντες ευελπιστούσαν για μια χρονιά – ρεκόρ, η πανδημία του κοροναϊού άλλαξε τα δεδομένα και πλέον στόχος είναι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις από τη μικρότερη τουριστική πίτα που έχει διαμορφωθεί. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, η κυβέρνηση έθεσε τον τουρισμό -λαμβάνοντας πάντα υπόψιν τα επιδημιολογικά δεδομένα- σε ύψιστης προτεραιότητας ζήτημα, εξ΄ ου και σε κάποιες αρχικές σκέψεις (τεστ κοροναϊού σε κάθε επισκέπτη που έρχεται στη χώρα) αναγκάστηκε να κάνει πίσω.
Στο πλαίσιο αυτό, οι αρχές σταδιακά μετακινούνται από την αρχική προσέγγιση για αποκλειστικά εσωτερικό τουρισμό τους επόμενους μήνες, σε μια προσέγγιση που δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στον τουρισμό από το εξωτερικό. Το συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί και από το γεγονός ότι, ενώ το αρχικό πλάνο έκανε λόγο για άνοιγμα των συνόρων την 1η Ιουλίου, ο εξωτερικός τουρισμός θα ξεκινήσει στις 15 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία θα επιτρέπονται οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Καθοριστικό ρόλο στην προσέλκυση των τουριστών αναμένεται να παίξει πέρα από τα καθημερινά πλέον εγκώμια και προτροπές του διεθνούς Τύπου σε πολίτες να επιλέξουν ως τουριστικό προορισμό την Ελλάδα –ήδη ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρονται στο άνοιγμα των πυλών– η ετοιμότητα του σχεδίου που έχει καταρτιστεί από τις ελληνικές αρχές, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ελεγχόμενη υποδοχή τουριστών, αρχικά από περίπου 20 χώρες με θετικές επιδημιολογικές εξελίξεις, και στη συνέχεια ευρύτερη απελευθέρωση των πτήσεων του εξωτερικού, από την οποία πάντως ίσως εξαιρεθούν ορισμένες χώρες.
Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις διακρατικές συμφωνίες και τον οδικό τουρισμό, όπου θα υπάρξει οδική επανασύνδεση των Βαλκανίων, με τους πρώτους τουρίστες μάλιστα να έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στη χώρα μας από την 1η Ιουνίου, όταν δηλαδή ανοίξουν τις πύλες τους τα ξενοδοχεία – καταλύματα 12μηνης λειτουργίας. Οι σχετικές διαβουλεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία και οι λεπτομέρειες για την οριστική συμφωνία «κλείδωσαν» την Τρίτη κατά τη τηλεδιάσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ομολόγους του σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία.
Παρ’ ότι πάντως το βάρος έχει πέσει στον εξωτερικό τουρισμό, ιδιαίτερη μέριμνα υπάρχει και για τον εσωτερικό (25 Μαΐου ξεκινά το yachting), για την ενίσχυση του οποίου θα διεξαχθεί διαφημιστική καμπάνια, ενώ θα αξιοποιηθούν τα προγράμματα «Τουρισμός για Όλους» και Κοινωνικού Τουρισμού (ΟΑΕΔ). Το πρόγραμμα Τουρισμός για Όλους είναι ύψους 30 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει e-voucher αξίας 120 ευρώ σε κάθε δικαιούχο για διακοπές με κατ’ ελάχιστο 4 διανυκτερεύσεις. Αφορά ξενοδοχεία και ταξιδιωτικά γραφεία και οι δικαιούχοι υπολογίζονται σε 250.000.
Πότε ξεκινούν οι πτήσεις – Το πλήρες άνοιγμα
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η επαναλειτουργία της της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα θα ξεκινήσει δύο φάσεις.
Αρχικά, η τουριστική περίοδος για το εξωτερικό θα ανοίξει στις 15 Ιουνίου, όταν ξεκινήσει και η λειτουργία των εποχικών ξενοδοχείων. Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, θα ξεκινήσουν οι πρώτες απευθείας πτήσεις, οι οποίες θα αφορούν περίπου 20 χώρες με θετικές επιδημιολογικές εξελίξεις, με προορισμό μόνο το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
«Η Βουλγαρία θα είναι από τις πρώτες χώρες που θα αποκαταστήσουμε τη διασύνδεσή μας» επισήμανε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης. Θα ακολουθήσουν οι χώρες της βόρειας Ευρώπης, η Γερμανία, καθώς και οι χώρες της «γειτονιάς» μας, όπως το Ισραήλ.
Όσον αφορά στην πλήρη απελευθέρωση των πτήσεων, η οποία αφορά την 1η Ιουλίου, θα εξαιρεθούν ορισμένες μόνο χώρες. Οι χώρες αυτές θα παρακολουθούνται στενά, με τη σχετική λίστα να «μικραίνει» ή να «μεγαλώνει» ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις.
Δειγματοληπτικά τεστ, δεν ισχύει η καραντίνα 14 ημερών
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει καταρτιστεί, στους επισκέπτες θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και θα τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τα οποία σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη «δεν θα σκιάσουν ούτε τον λαμπερό μας ήλιο ούτε τη φυσική ομορφιά της Ελλάδας».
Στο πλαίσιο αυτό, οι ταξιδιώτες δεν θα τίθενται σε υποχρεωτική καραντίνα 14 ημερών, όπως ισχύει σήμερα. «Όπλο μας είναι τα διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας που έχει κερδίσει η χώρα μας. Η μεγάλη της φήμη. Η υγειονομική ασπίδα σε κάθε τόπο φιλοξενίας. Και βέβαια, το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας».
Το σχέδιο διαχείρισης κρουσμάτων κοροναϊού
Προκειμένου να υπάρξει ισορροπία ανάμεσα στην άρση των περιορισμών και στην ανάγκη διατήρησης των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα, τα ελληνικά νησιά -παρά τις ελλιπείς υγειονομικές δυνατότητες- καλούνται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες για φέτος απαιτήσεις, εξ’ ου και στο σχέδιο του υπουργείου υπάρχει αναλυτική αναφορά στη διαχείριση πιθανού κρούσματος κοροναϊού.
Το σχέδιο αυτό εδράζεται σε δύο πυλώνες:
1. Ενίσχυση υγειονομικής ικανότητας
- Εξασφάλιση πραγματοποίησης ελέγχων.
- Ορισμός συνεργαζόμενου γιατρού με κάθε κατάλυμα.
- Ορισμός συντονιστή από το κατάλυμα για τη διαχείριση περιπτώσεων κρουσμάτων.
2. Επιχειρησιακή διαχείριση κρούσματος
- Γιατρός καταλύματος που επιλαμβάνεται σε πρώτο χρόνο.
- Ειδικοί «χώροι καραντίνας» ανά περιφέρεια/νησί.
- Μεταφορά σε δομή υγείας, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Παράλληλα, το αρμόδιο υπουργό δεσμεύεται για την εξασφάλιση 600 νέων κλινών COVID-19 στα νησιά, καθώς και για την εγκατάσταση 20 νέων αναλυτών τεστ.
Έτσι, με βάση τα παραπάνω κριτήρια (πρόσβαση σε δομές υγείας και διενέργεια τεστ), οι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας θα χωρίζονται σε τρία επίπεδα κινδύνου:
- Υψηλό.
- Μεσαίο.
- Χαμηλό.
Αυτό θα συνεπάγεται τη λήψη ειδικών μέτρων ώστε να αποφεύγεται η εξάπλωση του ιού, σε περίπτωση κρούσματος και να επιτυγχάνεται η άμεση παρέμβαση των υγειονομικών αρχών.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από διεθνή ΜΜΕ
Οι ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν πέρασαν, όπως ήταν επόμενο, απαρατήρητες από τα διεθνή ΜΜΕ, στα οποία το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας αναδεικνύεται για ακόμα μια φορά σε απόλυτο πρωταγωνιστή.
Συγκεκριμένα, το BBC αναφέρεται στις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τη φράση ότι του για «διαβατήριο ασφάλειας, αξιοπιστίας και υγείας» που έχει κερδίσει η χώρα μας.
«Είναι μία μεγάλη φήμη» είπε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για «υγειονομική ασπίδα, σε κάθε τόπο φιλοξενίας και το μεράκι του Έλληνα που πάντα τον εμπνέει ο Ξένιος Δίας».
Μάλιστα, σημειώνει επίσης ότι η Ελλάδα έχει συνομιλίες με πολλές ευρωπαϊκές χώρες για την τουριστική περίοδο.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Guardian, ο οποίος γράφει πως η Ελλάδα θα υποδεχτεί τους τουρίστες δύο εβδομάδες νωρίτερα του αναμενομένου, κεφαλαιοποιώντας, όπως αναφέρει, τον «απροσδόκητα επιτυχημένο χειρισμό της πανδημίας».
Εκτενής είναι και η αναφορά του ITV, το οποίο, αφού στέκεται στις εξαγγελίες, τονίζει πως «η Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει τα πρώτα προσεκτικά της βήματα για να καλωσορίσει τους εγχώριους τουρίστες καθώς οι δημόσιες παραλίες και σημαντικοί τουρίστες άνοιξαν ξανά το Σαββατοκύριακο».
Εκτενές ρεπορτάζ για την «πολυαναμενόμενη τουριστική σεζόν στην Ελλάδα» φιλοξενεί και το αμερικανικό ABC News, το οποίο κάνει περιγράφει με λεπτομέρεια όσα εξήγγειλαν ο πρωθυπουργός και ο αρμόδιος υπουργός Χάρης Θεοχάρης, ενώ με την επανεκκίνηση του τουρισμού ασχολείται και το δίκτυο Bloomberg, το οποίο φιλοξενεί άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα θα επιτρέψει τις απευθείας τουριστικές πτήσεις από τις 15 Ιουνίου».
Πηγή: in.gr