Δυνατότητα συνδυασμού της κρατικής επιδότησης της εργασίας αλλά και αναστολής συμβάσεων θα έχουν από την 1η Ιουνίου έως και την 31η Ιουλίου κοντά στις 120.000 επιχειρήσεις στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού και του πολιτισμού.
Στους κλάδους αυτούς απασχολούνται περίπου 562.000 μισθωτοί.
Έτσι σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες της περασμένης εβδομάδας σε σχέση με το νέο πακέτο, οι εν λόγω μισθωτοί θα μπορούσαν να ενταχθούν είτε στο πρόγραμμα της “συν-εργασίας”, είτε να παραμείνουν σε αναστολή, είτε επίσης να επανέλθουν στην εργασιακή–μισθολογική κατάσταση που ήταν τον περασμένο Φεβρουάριο.
Όσον αφορά τις τρεις παραπάνω επιλογές που έχουν οι επιχειρήσεις των παραπάνω κλάδων,μπορούν να “τρέξουν” παράλληλα. Ειδικά, σε σχέση με τις δύο πρώτες (“συν-εργασία”, αναστολή συμβάσεων), προβλέπονται τα εξής: Πληττομενες επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, εστίασης, αθλητισμού, πολιτισμού μπορούν να αναστείλουν τις συμβάσεις ακόμα και το 100% του προσωπικού της για τον Ιούνιο, αλλά και τον Ιούλιο. Έτσι, οι υπό αναστολή εργαζόμενοι θα μπορούν να λάβουν έως και 534 ευρώ/μήνα ανάλογα με τις μέρες της αναστολής τους. Επίσης, το κράτος θα καλύψει το σύνολο των εισφορών τους, υπολογισμένων, μάλιστα επί των αρχικών ονομαστικών αμοιβών τους. Όποια επιχείρηση αναστείλει συμβάσεις εργασίας προσωπικού της, δεν επιτρέπεται να απολύσει προσωπικό (είτε αυτό ανήκει στους υπό αναστολή εργαζομένους, είτε όχι) τις 45 μέρες μετά τη λήξη της αναστολής αυτής. Πχ όποια επιχείρηση αναστείλει συμβάσεις έως τις 30/6, δεν θα μπορεί να απολύσει κανένα εργαζόμενο της έως 15/8. Επισης, αν πχ μία επιχείρηση αναστείλει συμβάσεις έως 31/7, δεν μπορεί να απολύσει κανένα εργαζόμενο έως 15/9.
Ταυτόχρονα, με την αναστολή των συμβάσεων εργασίας για μια μερίδα του προσωπικού της, μία επιχείρηση μπορεί να εντάξει μία άλλη στο πρόγραμμα της “συν-εργασίας”.
Σ΄αυτήν την περίπτωση, το κράτος θα επιδοτήσει το 60% της μείωσης του αρχικού μισθού του εργαζομένου (στη βάση της αντίστοιχης μείωσης των ωρών εργασίας του), εφόσον αυτή η μείωση δεν ξεπερνά το 50%.
Η επιδότηση αυτή δεν προβλέπεται να διαρκεί πάνω από 4 μήνες και συγκεκριμένα έως 31/9. Για όσο διάστημα διαρκεί η επιδότηση ενός “συν-εργαζόμενου” μισθωτού, δεν επιτρέπεται η απόλυση του, ούτε η μετατροπή της σύμβασης του. Όσον αφορά τις εισφορές του, καλύπτονται από τον εργοδότη του. Μάλιστα υπολογίζονται επί του αρχικού ονομαστικού μισθού του “συν-εργαζόμενου” μισθωτού. Επίσης, οι εισφορές του πρέπει να καταβάλλονται εμπρόθεσμα, καθώς από τον επόμενο μήνα, δεν θα δοθεί καμία παράταση.
Το ίδιο θα ισχύει και για τις εισφορές όσων εργαζομένων μίας επιχείρησης δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα της “συν-εργασίας”.
Πηγή capital.gr
Του Δ.Κατσαγάνη