Επιστολή στον πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη έστειλε σήμερα ο επικεφαλής της παράταξης «Ρόδος Αξιών» Δημήτρης Κρητικός, με την οποία ζητά να καταργηθεί η ένταξη της Ρόδου στην Β΄ ζώνη υγειονομικής ασφάλειας της χώρας.
Όπως επισημαίνει ο κ. Κρητικός στην επιστολή του την οποία κοινοποίησε στους υπουργούς υγείας και τουρισμού, καθώς επίσης και στον υφυπουργό πολιτικής προστασίας και τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο όχι μόνο για τη Ρόδο αλλά για την εθνική οικονομία δεδομένου ότι το τουριστικό προϊόν του νησιού συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας.
«Μεταφέροντας την αγωνία της τοπικής κοινωνίας επιχειρήσεων και εργαζομένων σε όλο το φάσμα του τουριστικού προϊόντος εκτιμώ ότι η εν λόγω κατηγοριοποίηση θα πρέπει να επανεξεταστεί/καταργηθεί δεδομένου ότι θα αποτελέσει την ταφόπλακα της οικονομικής τουριστικής ανάπτυξης και με συνέπειες κοινωνικές σε επίπεδο ανεργίας, ποιότητας ζωής όχι μόνο για το νησί αλλά και για τη χώρα μας» επισημαίνει ο κ. Κρητικός.
η επιστολή
Ρόδος 27 Μαΐου 2020
Θέμα: Επιστολή-παρέμβαση αναφορικά με την κατηγοριοποίηση της Ρόδου στο 2ο επίπεδο μετρίου κινδύνου ασφάλειας.
Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και αναφορές στα μέσα ενημέρωσης μετά από πίνακα που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Τουρισμού, αναφορικά με την κατηγοριοποίηση της Ρόδου και της Κω, στο δεύτερο επίπεδο μετρίου κινδύνου από πλευράς βαθμού επικινδυνότητας προορισμού, με όλο τον δέοντα σεβασμό σας απευθύνω την παρούσα επιστολή, θεωρώντας το υποχρέωσή μου, με αίσθημα ευθύνης, απορρέον αφενός μεν από την ιδιότητα μου ως λειτουργός της υγείας, και αφετέρου συναισθανόμενος την ευθύνη προς το σύνολο των συμπολιτών μου, να συνδράμω με μοναδικό σκοπό, να προληφθούν τα χειρότερα σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.
Εν πρώτοις, ως Έλληνας καταθέτω τις ευχαριστίες στο πρόσωπό σας. Αποτελείτε ως ηγέτης μια ιστορική προσωπικότητα, διαχειριζόμενος μια πρωτοφανή κρίση δημόσιας υγείας ενώ ταυτόχρονα οικοδομείτε το μέλλον της Ελλάδας.
Στο πρώτο σας διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας διαμηνύσατε πως «είμαστε σε πόλεμο με έναν εχθρό που είναι αόρατος αλλά δεν είναι ανίκητος», εκφράζοντάς, όμως, την αισιοδοξία σας ότι θα βγούμε νικητές. Και με την κατεύθυνση σας και την
ασκηθείσα πολιτική σε κυβερνητικό επίπεδο βγήκαμε νικητές! Θέσατε ως πρώτη φροντίδα τον άνθρωπο και τη δημόσια υγεία.
Επίσης δια της παρούσας επιστολής θα ήθελα να εξάρω τη συμβολή του Υπουργού Υγείας, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας του Προέδρου του ΕΟΔΥ και των Υπηρεσιών του καθώς και των έγκριτων επιστημόνων λοιμωξιολόγων της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας με επικεφαλής τον εκλεκτό Καθηγητή κο Τσιόδρα , στη μεγάλη προσπάθεια συγκράτησης της διασποράς της πανδημίας και τη συνεχή ροή πληροφοριών προς τους πολίτες και τους ειδικούς.
Ωστόσο μετά την υπαγωγή της Ρόδου σε δεύτερη κατηγορία ασφάλειας από πλευράς κινδύνου, γεννάται μείζον ζήτημα, καθώς οι συνέπειες θα είναι μεγάλες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο όχι μόνο για τη Ρόδο αλλά για την εθνική οικονομία δεδομένου ότι το τουριστικό προϊόν του νησιού συνεισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας.
Η Ρόδος αποτελεί τη σημαντικότερη τουριστική ενότητα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ για το έτος 2018, η συνολική συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ ανέρχεται στο 30,9%, με τη συνολική συμμετοχή στην απασχόληση να ανέρχεται στο 25,9% και τον αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται στους 988.600.
Αναφορικά με τη συγκέντρωση προσφοράς το 70% των ξενοδοχειακών κλινών βρίσκεται σε 4 περιοχές της Ελλάδας [ΞΕΕ]-μια από αυτές η Ρόδος, υπολογίζεται ότι διαθέτει 150.000 κλίνες σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδόχων Ρόδου, σε σύνολο 798.650 κλινών [ΞΕΕ] . Ομοίως η Ρόδος, βρίσκεται στα Top 5 αεροδρόμια (σε αφίξεις αλλοδαπών ) Αθήνα (8.121.761), Ηράκλειο (3.319.392), Ρόδος (2.362.308), Θεσσαλονίκη (2.162.117), Κέρκυρα (1.509.219) [ΔΑΑ, FraportGreece& ΥΠΑ.], και κατατάσσεται στην 3η θέση ως προορισμός. Οι αριθμοί αυτοί καταδεικνύουν την προσφορά του νησιού σε επίπεδο εθνικής οικονομίας.
Μεταφέροντας την αγωνία της τοπικής κοινωνίας επιχειρήσεων και εργαζομένων σε όλο το φάσμα του τουριστικού προϊόντος εκτιμώ ότι η εν λόγω κατηγοριοποίηση θα πρέπει να επανεξεταστεί/καταργηθεί δεδομένου ότι θα αποτελέσει την ταφόπλακα της οικονομικής τουριστικής ανάπτυξης και με συνέπειες κοινωνικές σε επίπεδο ανεργίας, ποιότητας ζωής όχι μόνο για το νησί αλλά και για τη χώρα μας.
Θα αποτελέσει δε αιτιολογία και για τις επόμενες χρονιές και όχι μόνο για την παρούσα, προκειμένου οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί του εξωτερικού να διαπραγματεύονται χαμηλότερες τιμές, δεδομένης της εμφαίνουσας ελλιπούς υγειονομικής θωράκισης της Ρόδου, σύμφωνα με την παρούσα κατηγοριοποίηση. Και είναι άδικο, αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι, η Ρόδος διαθέτει ένα νοσοκομείο με 360 οργανικές θέσεις και 6 ΚΥ ΠΕΔΥ στον Αρχάγγελο, ΄Εμπωνα, Γεννάδι, Ιαλυσό, Καλλιθέα και Φαληράκι. Ένα ιδιωτικό Νοσοκομείο ,πλήθος ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, μονάδες ψυχοκοινωνικής φροντίδας και αποκατάστασης, πλήθος ιδιωτών γιατρών όλων των ειδικοτήτων και ένα σταθμό ΕΚΑΒ.
Ωστόσο θα πρέπει να γίνουν άμεσα και πρόσθετες ενέργειες, προκειμένου να οργανωθεί καλύτερα η παροχή υγειονομικής φροντίδας για την εμπέδωση
αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης, στους επισκέπτες του νησιού από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ειδικότερα:
Ø Δημιουργία Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας με έδρα το Νοσοκομείο της Ρόδου και λειτουργία τηλεφωνικής γραμμής 24ωρης λειτουργίας.
Ø Διασύνδεση του Νοσοκομείου της Ρόδου με Κέντρο Αναφοράς covid-19 στην Κρήτη(Ηράκλειο)
Ø Ενίσχυση του Νοσοκομείου της Ρόδου και των ΚΥ ΠΕΔΥ και του ΕΚΑΒ με επικουρικό προσωπικό και αξιοποίηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για δυνατότητα πρόσληψης ιδιωτών γιατρών λόγω της κρίσης με ΔΠΥ.
Ø Δημιουργία μονάδας CPR στο νοσοκομείο της Ρόδου
Ø Εγκατάσταση δύο (2) Κινητών Ομάδων Υγείας του ΕΟΔΥ στη Ρόδο, για κάλυψη όλου του νησιού για δειγματοληπτικές εξετάσεις covid-19 και παροχή υπηρεσιών. Ήδη είχε προβλεφθεί σε προκήρυξη πρόσληψης προσωπικού αλλά δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Οι ΚΟΜΥ να επικεντρωθούν: Στους χώρους ομαδικής συμβίωσης και στις μονάδες ιατρικής περίθαλψης και κοινωνικής πρόνοιας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Στις δομές συγκέντρωσης ειδικών πληθυσμών (πρόσφυγες, μετανάστες, φτωχοί, άστεγοι, μειονότητες) και τέλος εγκατάσταση μιας Πλωτής Ομάδας Υγείας του ΕΟΔΥ.
Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,
Η παρούσα δοκιμασία, μας οδήγησε σε αλλαγή του τρόπου ζωής, και στην ενδυνάμωση των ανθρωπίνων σχέσεων και πιστεύω ότι δεν δοκιμάζει μόνο την αντοχή της δημόσιας υγείας αλλά κυρίως θα δοκιμάσει και την αντοχή και τη συνοχή του κοινωνικού ιστού.
Με όπλο την αλληλεγγύη, την αγάπη στο συνάνθρωπο και την πίστη στην κοινωνική προσφορά, όλοι οι επαγγελματίες υγείας συνεχίζουμε πιστοί στον Όρκο του Ιπποκράτη! Δεν υπάρχει ζωή χωρίς κρίσεις, χωρίς προβλήματα, χωρίς αλλαγές. Ας είναι λοιπόν αυτή η κρίση μια ευκαιρία να γίνουμε πιο ευέλικτοι, πιο υπεύθυνοι, πιο αλληλέγγυοι και πιο ευγνώμονες για τα όσα τόσο καιρό είχαμε και παραβλέπαμε.
Επιθυμώ διακαώς, το νησί μας στο θέμα του τουρισμού να βγει κερδισμένο την επόμενη μέρα, εξαιτίας της μειωμένης ύπαρξης κρουσμάτων κορωνοϊού. Θα πρέπει όμως προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, να ληφθούν μέτρα πολύ δραστικά, ώστε να εκπέμπεται εμπιστοσύνη και ασφάλεια σε όσους επιλέξουν για τόπο διακοπών τους τη Ρόδο. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι οι προκλήσεις αυτής της περιόδου να γίνουν ευκαιρίες , μειώνοντας τις απώλειες στους κλάδους όπως τα ξενοδοχεία, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες μέσω τουριστικών γραφείων, η εστίαση και όλη εν γένει η τουριστική αγορά.
Η Ελλάδα με τις γρήγορες και τολμηρές αποφάσεις Σας, τις αποφάσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, την αυταπάρνηση των λειτουργών υγείας και την υπευθυνότητα της πλειοψηφίας των πολιτών κέρδισε τον απαιτούμενο χρόνο, για την προετοιμασία του συστήματος υγείας της χώρας. Δημιουργήθηκε μια νέα σχέση
εμπιστοσύνης του κράτους προς τους πολίτες και το αντίθετο ,σχέση σεβασμού και αυτοπειθαρχίας των πολιτών που πρέπει να διατηρηθεί και μετά την κρίση στην καθημερινότητα των ελλήνων.
Για τον νέο χώρο αξιοπρέπειας και ηθικής που οφείλουμε να παραχωρήσουμε στις επόμενες γενεές.
Με τιμή και σεβασμό
Δημήτρης Γ. Κρητικός
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Υπουργό Υγείας κο Β.Κικίλια
Υπουργό Τουρισμού κο Χ.Θεοχάρη
Υφυπουργό Τουρισμού κο Μ.Κόνσολα
Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κο Ν.Χαρδαλιά
Βουλευτές Δωδεκανήσου
Πρόεδρο ΕΟΔΥ κο Π. Αρκουμανέα
Περιφερειάρχη Νοτ.Αιγαίουκο Γ. Χατζημάρκο
Δήμαρχο Ρόδου κο Β. Καμπουράκη
Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου και Δημ. Συμβούλους Δήμους Ρόδου
Φορείς της τουριστικής Οικονομίας