Η καλοστηµένη απάτη έχει «στηθεί» στο facebook και ήδη έχει ενηµερωθεί η ΕΛ.ΑΣ. ενώ έχουν κατατεθεί και µηνύσεις. Πώς έχασαν τα χρήµατά τους τρία από τα θύµατα του αετονύχη, που χρησιμοποιούσε την ταυτότητα του «Τοξοβόλου του Συντάγματος».
Του Νίκου Σιδέρη
Πίστεψαν πως βρήκαν την τροχοβίλα των ονείρων τους στην καλύτερη τιμή, έδωσαν προκαταβολή χιλιάδων ευρώ για να… την εξασφαλίσουν, διαπίστωσαν πως έπεσαν θύματα απατεώνα και έχασαν τα άτους. Τρία από τα θύματα του απατεώνα, που θησαυρίζει πουλώντας φούμαρα για… μεταξωτές κορδέλες, μιλάνε στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ» και περιγράφουν πώς έπεσαν τα δίχτυα του. Μάλιστα, σε μια περίπτωση, ο… αετονύχης θέλοντας να πείσει το θύμα για την αξιοπιστία του, έστειλε φωτογραφία την ταυτότητά του, στην οποία υπήρχε όμως, η φωτογραφία του «Τοξοβόλου του Συντάγματος», Γιάννη Μιχαηλίδη. Η καλοστημένη απάτη έχει «στηθεί» στο facebook και ήδη έχει ενημερωθεί η διεύθυνση δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ έχουν κατατεθεί και μηνύσεις από τα θύματα.
Οι ευκαιρίες και η προκαταβολή
Η περιπέτεια για τα θύματα του απατεώνα, ξεκινούν από τη στιγμή που θα επικοινωνήσουν μαζί του, θέλοντας να πληροφορηθούν για τους τρόπους απόκτησης της τροχοβίλας που έχει αναρτήσει σε σχετική ομάδα που έχει δημιουργήσει στο Facebook.
Ετσι ξεκίνησε και η περιπέτεια για ένα θύμα του από την Κάλυμνο.
«Μας έστειλε τηλέφωνο και άμεσα τον καλέσαμε. Ηταν ευγενικός και πρόθυμος να κλείσει η συμφωνία άμεσα, καθώς όπως μας είπε θα την έστελνε στο νησί με το πρώτο πλοίο, αλλά θα έπρεπε να βάλουμε μια προκαταβολή προκειμένου να την ‘καπαρώσουμε’ καθώς όπως είπε, είχε πολλά τηλεφωνήματα για τη συγκεκριμένη τροχοβίλα. Αμέσως έστειλε αριθμό τραπέζης του συνεταίρου του όπως είπε». Το κόστος της τροχοβίλας ήταν μόλις 3.900 ευρώ και ο… τυχερός πελάτης κατέβαλε 800 ευρώ. Εκεί ξεκίνησε η δεύτερη φάση της απάτης. Οπως καταγγέλλει το θύμα του αετονύχη «από τη στιγμή που καταθέσαμε τα χρήματα άρχισε το παιχνίδι. Αρχικά μας είπε πως ‘έγινε ένα μπέρδεμα, δεν μπορώ να βάλω την τροχοβίλα στο πλοίο γιατί ο λογιστής δεν μπορεί να κόψει τιμολόγιο λιγότερο από το μισό της τιμής’, πρακτικά λοιπόν ζήτησε ακόμη 1.000 ευρώ. Οταν ο σύζυγός μου ξεκίνησε να διαμαρτύρεται και ζήτησε πίσω την προκαταβολή, του είπε ‘μα τι λέτε, είμαστε αξιόπιστη εταιρεία και για να σας το αποδείξουμε θα σας στείλουμε την προκαταβολή συν 300 ευρώ. Εσείς κάντε την κατάθεση των επιπλέον 1.000 ευρώ και τα υπόλοιπα θα τα βρούμε’».
Μάλιστα, για να γίνει ακόμη πιο πιστευτός, έστειλε στο θύμα του απόδειξη καταβολής ποσού από την Attica Bank, που προφανώς έφτιαξε με ένα απλό πρόγραμμα σε υπολογιστή. Ακριβώς το ίδιο έπραξαν και με άλλους πελάτες.
Οταν το θύμα της απάτης είδε στο κινητό του την απόδειξη, άμεσα μετέβη στην τράπεζα και έκανε κατάθεση ακόμη 1.000 ευρώ. Οπως του είπε άλλωστε ο απατεώνας, «το ποσό θα εμφανιστεί στον λογαριασμό σας σε μερικές ώρες». Αμέσως μόλις πήραν τα χρήματα, εξαφανίστηκε και το ποσό που δήθεν είχαν καταθέσει ως ενέχυρο για τη συμφωνία, η τροχοβίλα και φυσικά ο απατεώνας. Μάταια το θύμα προσπαθούσε να εντοπίσει τον κακοποιό στο κινητό του τηλέφωνο, καθώς πλέον το κινητό ήταν απενεργοποιημένο.
Η ταυτότητα του τρομοκράτη
Σε μια άλλη περίπτωση, ένα κάτοικος Κω, θύμα και αυτός του απατεώνα, με υποτιθέμενη έδρα την οδό Κολοκοτρώνη στη Ζάκυνθο, του ζήτησε να του αποστείλει, προκειμένου να βεβαιωθεί για την αξιοπιστία της συναλλαγής, μια ταυτότητα. Τότε ο θρασύτατος απατεώνας του έστειλε αμέσως φωτογραφία την ταυτότητά του με φωτογραφία του… καταδικασμένου για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, Γιάννη Μιχαηλίδη.
Η εμφανώς πλαστή ταυτότητα έφερε τα στοιχεία «ΣΑΧΤΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΣΑΧΤΟΥΡΗ ΙΩΑΝΝΗ και της ΜΑΡΙΑΣ ΣΑΧΤΟΥΡΗ, με ημερομηνία γέννησης 23/10 1987 στον ΠΕΙΡΑΙΑ». Βλέποντας την ταυτότητα και μη έχοντας αντιληφθεί την απάτη, ο ανυποψίαστος αγοραστής της τροχοβίλας, αρχικά θέλησε να κάνει κατάθεση τεώνας υποστήριξε πως είχε κλείσει την εταιρεία και του είχε ξεμείνει η τροχοβίλα, αξίας 3.000 ευρώ.
Μάλιστα, υποστήριξε πως «μέσα έμεναν οι δύο φύλακες που είχα και είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Την πουλάω γιατί πρέπει να παραδώσω το χωράφι, θα στην φέρω εγώ την τροχοβίλα προς τα πάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο απατεώνας. Μάλιστα, του είπε πως θα του έδινε δώρο «δύο φωτοβολταϊκά και δύο μπαταρίες»! «Την πάτησα γιατί είμαι ευκολόπιστος και όχι μόνο εγώ. Οταν ακούς κάποιον άνθρωπο να σου λέει ‘για όνομα του Θεού, έχω οικογένεια, είμαι επαγγελματίας’, τον πιστεύεις».
Ο Δ.Κ. πίστεψε τον απατεώνα και έχασε συνολικά 1.600 ευρώ. Τα θύματα τού απατεώνα που εμφανίζεται με άλλο όνομα σε κάθε ενδιαφερόμενο αγοραστή, αλλά τηρεί πάντα τον ίδιο τρόπο δράσης.
Πουλάει από τροχοβίλες μέχρι τρακτέρ
Ο απατεώνας φέρεται να ζει στην Κόρινθο και να δρα με παρόμοιο τρόπο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Παλαιότερα εμφανιζόταν να πουλάει αυτοκίνητα, μετά τρακτέρ, για να καταλήξει στις τροχοβίλες.
Οι αγγελίες με τις οποίες εξαπάτησε δεκάδες άτομα σε όλη τη χώρα, αναρτήθηκαν στο group «Τροχοβίλες μεταχειρισμένες πωλήσεις-ενοικιάσεις- παρουσιάσεις». Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, αρκετά είναι τα θύματά του που με αναρτήσεις γνωστοποιούν πως εξαπατήθηκαν, αλλά ακόμη περισσότεροι, είναι εκείνοι που πείθονται για τις αγγελίες του.
Ενήμερη η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος
Τα θύματα του αετονύχη, μάταια προσπάθησαν να μάθουν από τις τράπεζες σε ποιον ανήκει ο αριθμός τραπέζης που κατέθεσαν τα χρήματα, καθώς υπάρχει το τραπεζικό απόρρητο. Υψηλόβαθμα στελέχη της διεύθυνσής δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος έχουν εικόνα της απάτης, η οποία όμως είναι μια από τις συνηθέστερες που χρησιμοποιούν οι απατεώνες για να εξαπατήσουν ανυποψίαστους και ευκολόπιστους πολίτες.
Πολλά από τα θύματα έχουν καταθέσει μηνύσεις και έχουν αναθέσει τις υποθέσεις τους σε δικηγόρους, αναμένοντας από τις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην άρση απορρήτου των λογαριασμών του απατεώνα προκειμένου να φτάσουν στα ίχνη του και να τον οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη.
Πηγή: ereportaz.gr