Και νέα διάσταση προσέλαβε η δικαστική διερεύνηση της διαθήκης μιας 93χρονης Καλυμνιάς, για την οποία έχουν παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων το Νοέμβριο του 2014, οκτώ κάτοικοι της Καλύμνου.
Κατηγορούμενοι είναι συγκεκριμένα μια συμβολαιογράφος για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης, το συνολικό όφελος ή η συνολική βλάβη της οποίας υπερβαίνουν το ποσό των 120.000 ευρώ, δύο κάτοικοι της Καλύμνου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας στην ανωτέρω πράξη και 5 ακόμη κάτοικοι του ίδιου νησιού για άμεση συνέργεια στο ίδιο αδίκημα.
Η συμβολαιογράφος υπέβαλε ενώπιον του Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κω μήνυση κατά μιας κατοίκου Ρόδου και δύο κατοίκων Καλύμνου για τα αδικήματα της ψευδούς καταμήνυσης, της ψευδούς ανωμοτί κατάθεσης, της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία και της ψευδορκίας.
Η υπερήλικη, που απεβίωσε στην Κάλυμνο, την 24-12-2005, ετών 93, κατοικούσε όσο ζούσε στην περιοχή του Πανόρμου. Στην ίδια περιοχή, σε οικία πλησίον της, κατοικούσε η δεύτερη και ο τρίτος των κατηγορουμένων.
Η 93χρονη λόγω της προχωρημένης ηλικίας της και του γεγονότος ότι δεν είχε η ίδια παιδιά, ενώ οι λοιποί συγγενείς της δεν είχαν την δυνατότητα να την φροντίσουν, τον Σεπτέμβριο του έτους 2003, ζήτησε από τους δύο κατηγορουμένους, να την βοηθούν στην διεκπεραίωση των εξωτερικών της υποθέσεων και στην φροντίδα του σπιτιού, αυτοί δε, το αποδέχθηκαν.
Την 2-12-2005, οι ανωτέρω δύο κατηγορούμενοι, κάλεσαν την πρώτη κατηγορουμένη, συμβολαιογράφο Καλύμνου η οποία συνέταξε δημόσια διαθήκη, με μάρτυρες τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ο έβδομος των οποίων, της χορήγησε ιατρική βεβαίωση, με την οποία διαπίστωνε θετικά την πνευματική ικανότητα της διαθέτιδας.
Με την διαθήκη αυτή, στο περιεχόμενο της οποίας η πρώτη κατηγορουμένη διαβεβαίωσε ότι η ως άνω διαθέτης δεν εστερείτο καμιά των αισθήσεών της, η 93χρονη, κατέλιπε στην δεύτερη κατηγορουμένη ακίνητη περιουσία, αξίας 240.000 ευρώ και συγκεκριμένα ένα κατάστημα επί της οδού Ερμού στην Αθήνα, αξίας 100.000 ευρώ, ένα ακίνητο στην περιοχή «Βοθύνοι» της Καλύμνου αξίας 60.000 ευρώ και ένα ακίνητο στην περιοχή «Πάνορμο» της Καλύμνου, αξίας 80.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα για τους 8 κατά το χρονικό διάστημα της σύνταξης της διαθήκης, η 93χρονη, έπασχε από πνευματική νόσο και συγκεκριμένα από άνοια, η οποία είναι διαρκής πνευματική νόσος που αποκλείει τη χρήση του λογικού.
Στον αντίποδα η συμβολαιογράφος υπέβαλε μήνυση κατά των τριών μαρτύρων κατηγορίας.
Στη μήνυσή της διατείνεται ότι συνέταξε την δημόσια διαθήκη την 2-12-2005 ενώ η 93χρονη είχε σώας τας φρένας και πλήρη συνείδηση των πραττομένων, όπως εξάλλου βεβαίωσαν όλοι οι μάρτυρες που ήταν παρόντες κατά την σύνταξη της διαθήκης, και βεβαίως ο γιατρός που την παρακολουθούσε ανελλιπώς.
Μετά το θάνατο της ο μοναδικός πλησιέστερος συγγενής της αποβιώσασας, πατέρας της πρώτης εγκαλούμενης, πληροφορούμενος την ύπαρξη της ως άνω δημόσιας διαθήκης, με την οποία η αποβιώσασα εγκατέστησε μοναδική κληρονόμο της περιουσίας της την γυναίκα που την φρόντισε, άσκησε εναντίον αυτής αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω για την αναγνώριση ως άκυρης της διαθήκης.
Υπέβαλε ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κω και τη μήνυσή της.
Η συμβολαιογράφος υποστηρίζει ότι κατά τον χρόνο συντάξεως της ως άνω δημόσιας διαθήκης η διαθέτιδα είχε σώας τας φρένας, πλήρη συνείδηση των πραττομένων και επίγνωση τόσο των αποφάσεων όσο και των πράξεών της. Στο νοσοκομείο που η θανούσα νοσηλεύτηκε απλά και μόνο για την αντιμετώπιση του εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως ισχυρίζεται, μετά την νοσηλεία και θεραπεία στην οποία υποβλήθηκε, ουδένα πρόβλημα αντιμετώπιζε που να επηρεάζει την πνευματική και διανοητική της υγεία.
Διαψεύδει επίσης ότι η διαθέτιδα έπασχε από γεροντική άνοια.
Προσθέτει ακόμη ότι η διαθήκη δεν γράφτηκε υπό την καθοδήγηση κανενός, αλλά η ίδια με πλήρη διαύγεια και πλήρη συνείδηση αυτών που ήθελε και έπραττε, της δήλωσε την τελευταία της βούληση ορίζοντας μοναδικό κληρονόμο της, την κάτοικο Καλύμνου.
Διαψεύδει ακόμη ότι η 93χρονη βρισκόταν παραμελημένη στο γκαράζ του σπιτιού της Καλύμνιας και τονίζει ότι διέμενε σε κανονικό δωμάτιο και απολάμβανε φροντίδας και περιποίησης.
Ισχυρίζεται ακόμη ότι η διαθέτιδα μετά την έξοδό της από το Νοσοκομείο δεν ελάμβανε τροφή με σύριγγα και ουδέποτε περιέπεσε σε λήθαργο, όπως κατατέθηκε.
Την υπόθεση χειρίζεται ο δικηγόρος Αθηνών κ. Κων/νος Κολοβός.