Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα είχαν τα μέλη του ΔΣ του ΣΕΕΜΠ την Πέμπτη 5 Ιουνίου στα πλαίσια της περιοδείας του στη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου. Αφού τον ξενάγησαν στην έρημη πόλη και μίλησαν με καταστηματάρχες, ακολούθησε συζήτηση κατά την οποία τέθηκαν τα αιτήματα του Σωματείου όπως αυτά παρουσιάζονται ήδη από τις 16-3-2020, τονίζοντας την ανάγκη οικονομικής στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής που κινδυνεύουν με αφανισμό και τον επαναπροσδιορισμό τους ως τουριστικές.
Τα κύρια αιτήματα που αναφέρθηκαν έχουν ως εξής:
1. Συνέχιση παροχής του βοηθήματος των 800 ευρώ στους ήδη επιλέξιμους επαγγελματίες, εφόσον δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, έως ότου επιτραπεί η έλευση τουριστών, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.
2. Δημιουργία εξιδεικευμένων χρηματοδοτικών εργαλείων που είναι απαραίτητα για την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου και διάκριση των τουριστικών επιχειρήσεων από τις υπόλοιπες εμπορικές. Ως τουριστικές επιχειρήσεις μπορούν να ορίζονται οι εποχιακές επιχειρήσεις που εδράζονται σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως τουριστικοί τόποι, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, όπως ορίζονται στο ΠΔ 664/77 .
3. Αναστολή αποπληρωμής των επιταγών Ιουνίου και του Ιουλίου. Θέμα αποτελούν κι αυτές του Αυγούστου λόγω της
συσσώρευσης που έχει προκύψει εξαιτίας της μετακύλισης των επιταγών Απριλίου – Μαΐου για την ίδια χρονική περίοδο.
Υποβολή των επιταγών όλης της τουριστικής περιόδου σε ειδικό καθεστώς μετακύλισης της εξόφλησης τους για το καλοκαίρι του 2021 ή την παροχή άτοκης ή σχεδόν άτοκης χρηματοδότησης για την αποπληρωμή τους.
4. Επιδότηση των τόκων των επιχειρηματικών δανείων έως το καλοκαίρι του 2021. Δεν περιλαμβάνονται στην αναστολή. Το ΤΕΠΙΧ θεωρείται ότι καλύπτει αυτό το κενό, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για επιχειρηματικό δάνειο με εγγυήσεις κι όχι για επιδότηση.
5. Οι πληρωμές των ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών, τρεχουσών και όσων βρίσκονται σε διακανονισμό να παραμείνουν σε αναστολή, έως τον Ιούνιο του 2021, όπως και ο ΕΝΦΙΑ.
6. Επαναφορά των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά προκειμένου να μειωθεί το κόστος ζωής των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών μας.
7. Να είναι επιλέξιμες οι τουριστικές επιχειρήσεις για τα χαμηλότοκα επιχειρηματικά δάνεια, με πρόβλεψη για όσους συνεπείς δανειολήπτες μέχρι τον 2/2020, δεν έχουν επιπλέον περιθώρια δανειοληπτικής ικανότητας, λόγω αυξημένων δανειακών υποχρεώσεων που προέκυψαν λόγω της μνημονιακής περιόδου (100% εγγύηση του δημοσίου). Μέχρι τώρα επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν προσωπικό – Στις τουριστικές επιχειρήσεις δεν προλάβαμε να κάνουμε τις προσλήψεις της τουριστικής περιόδου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις – Και όσες έχουν μεγάλη πτώση του τζίρου τους για την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019.
Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τονίστηκε ότι δεν είναι μόνο προβλήματα της Μεσαιωνικής Πόλης της Ρόδου.
Χαρακτήρισα αναφέρουν «Δεν είμαστε η εξαίρεση. Στην ίδια κατάσταση με εμάς προφανώς βρίσκονται συνάδελφοι ανά την Ελλάδα, οι βιοτέχνες και οι χονδρέμποροι τουριστικών ειδών, όπως και το προσωπικό μας. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, πόσο μάλλον του τουρισμού και σε αυτές απασχολούνται χιλιάδες συνανθρώπων μας εξασφαλίζοντας ένα ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης. Η επερχόμενή οικονομική εξαθλίωση τους θα φέρει ένα ρήγμα στην κοινωνική συνοχή αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαιρα».