Ειδήσεις

Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο – Στα κάγκελα η Άγκυρα μετά την συμφωνία για την ΑΟΖ

Την στιγμή που η Αθήνα προχωρά με αποτελεσματικότητα στην προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στα θαλάσσια σύνορά της, η Άγκυρα κόβει τις γέφυρες επικοινωνίας, εντείνοντας την προκλητικότητα της απέναντι στην χώρα μας.

Το γεγονός αυτό έχει θορυβήσει τις ΗΠΑ με αξιωματούχους να μην κρύβουν πλέον την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ενός “θερμού” επεισοδίου, παράλληλα παίρνουν ξεκάθαρες αποστάσεις για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας αλλά και για την προσβολή ενός παγκόσμιου μνημείου όπως είναι η Αγιά Σοφιά. Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως “η Ελλάδα έχει δίπλα της, πολλούς και ισχυρούς συμμάχους. Έχει και μέσα της τη γνώση, την υπερηφάνεια και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, όποτε πρέπει, όπου πρέπει και όπως πρέπει”.

Η σημαντική συμφωνία με την Ιταλία για την ανακήρυξη ΑΟΖ στο Ιόνιο σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που γίνονται για τον ίδιο σκοπό με την Αίγυπτο έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Άγκυρας. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προχώρησαν σε κρεσέντο παραβιάσεων στο Αιγαίο. Σχεδόν ταυτόχρονα με τις προκλητικές δηλώσεις του Χολουσί Ακάρ, ότι “η Ελλάδα δεν θέλει πόλεμο με την Τουρκία γιατί μαθηματικά δεν την συμφέρει”, η τουρκική πολεμική αεροπορία έστειλε πάνω από τα ελληνικά νησιά 4 μαχητικά F- 16 και ένα κατασκοπευτικό CN235 τα οποία πραγματοποίησαν 69 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

Κρίσιμοι οι επόμενοι δύο μήνες

Ιδιαιτέρως κρίσιμοι θεωρούνται οι επόμενοι δύο μήνες για την στάση της Άγκυρας στην Μεσόγειο καθώς απαιτούνται τρεις μήνες προκειμένου να τεθεί σε ισχύ το αίτημα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ. Πιθανότατα το Σεπτέμβριο η Άγκυρα αναμένεται να ξεκινήσει τις έρευνες νότια της Κρήτης γεγονός που θέτει σε πλήρη ετοιμότητα την Αθήνα η οποία αναμένεται να αντιδράσει με την αποστολή φρεγατών στην περιοχή.

Οι έρευνες αφορούν 24 οικόπεδα που ήδη έχουν διαχωρισθεί και εκτείνονται από τα βόρεια της Ρόδου μέχρι τα νοτιοανατολικά της Κρήτης, μία κίνηση που ξεπερνά τις ελληνικές “κόκκινες” γραμμές. Παράλληλα εκφράζονται φόβοι και για τις προσφυγικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου οι οποίες δεν αποκλείεται να αυξηθούν την περίοδο του καλοκαιριού. Αυτός ενδεχομένως να είναι ένας ακόμη μοχλός πίεσης της Άγκυρας προς την Αθήνα.

Ανησυχία των ΗΠΑ για την προκλητικότητα της Άγκυρας

Το γεγονός πως η Τουρκία έχει ανοίξει όλα τα μέτωπα απέναντι στη χώρα μας, όπως τα επεισόδια στον Έβρο, οι προκλήσεις στο Αιγαίο και οι γεωτρήσεις στην Μεσόγειο, έχουν προκαλέσει τον έντονο προβληματισμό των ΗΠΑ που δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο ενός θερμούς επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, μιλώντας στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, κάλεσε την Άγκυρα και την Αθήνα να κρατήσουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς, για να αποφευχθεί ένα θερμό επεισόδιο που μπορεί εύκολα να ξεφύγει από τον έλεγχο. Στο ίδιο φόρουμ μίλησε και ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάϊατ υποστήριξε πως “όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών”. Παράλληλα χαρακτήρισε “προκλητικό” και “μη βοηθητικό” το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Την ίδια στιγμή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Άγκυρα να σεβαστεί την ιστορία της Αγιάς Σοφιάς. Στην ετήσια έκθεση τονίζεται ότι ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να εκφράζουν δημόσια και ιδιωτικά σε Τούρκους αξιωματούχους την οπτική τους που θέλει την Αγία Σοφία να είναι ένα μνημείο εξαιρετικής σημασίας, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της κατά έναν τρόπο που θα σέβεται και θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία. Μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, όπως αναφέρεται στην έκθεση, συνεχίζει τις προσπάθειες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ισραήλ: Συμβολική και σημαντική η επίσκεψη Μητσοτάκη

Συμβολική και πολύ σημαντική χαρακτήρισε ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος την επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ και τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ, με τη συμμετοχή έξι Ελλήνων υπουργών. Συνομιλώντας με Έλληνες δημοσιογράφους στην Αθήνα, ο Ισραηλινός αξιωματούχος έστειλε το μήνυμα πως η αξία της διμερούς σχέσης Ελλάδας και Ισραήλ είναι αυτοτελής και ότι δεν σχετίζεται με τρίτο κράτος.

Αναδεικνύοντας τη σημασία της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στο Τελ Αβίβ την ερχόμενη Δευτέρα, τόνισε πως είναι άλλη μια ένδειξη της σημασίας των σχέσεων και αποτυπώνει τη βούληση των δύο χωρών να προχωρήσουν περαιτέρω τη συνεργασία τους. “Οικοδομούμε τη συνεργασία μας” υπογράμμισε χαρακτηριστικά και αποκρυσταλλώνοντας ξεκάθαρα τη βούληση του Ισραήλ, είπε πως “θέλουμε να οικοδομήσουμε τις σχέσεις μας σε σταθερά θεμέλια”.

Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, ο Ισραηλινός ανώτατος αξιωματούχος συνεχάρη τις κυβερνήσεις των δύο χωρών για την υπογραφή της και εξέφρασε την πεποίθηση πως προσφέρει στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής. “Οτιδήποτε συμβάλλει στην επίτευξη σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης στην περιοχή είναι ευπρόσδεκτο” προσέθεσε και εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση ΑΟΖ να καρποφορήσουν και να ολοκληρωθούν.

Πηγή : thetoc.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου