Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε η Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού την Τετάρτη, έγινε αναφορά στον επερχόμενο αγωνιστικό προγραμματισμό, στις δράσεις της στην περίοδο της πανδημίας, στο δεδομένο πρόβλημα της μειωμένης επιχορήγησης (με διπλή πρόταση για έκτακτη επιχορήγηση σε Ομοσπονδίες και σωματεία) καθώς και σε στοιχεία οικονομικά αλλά και ανάπτυξης και αγωνιστικά. Για την επιχορήγηση η πρόταση του ΣΕΓΑΣ είναι η εξής:
-έκτακτη επιχορήγηση 5 εκατομμυρίων στις Ομοσπονδίες με κριτήρια κατανομής το πρόγραμμα “Χείλων” αλλά και βάσει των δραστηριοτήτων που έχουν εξαγγείλει και θα πραγματοποιηθούν,
-έκτακτη χρηματοδότηση 18 εκατομμυρίων που θα αποδοθεί συνολικά σε όλα τα αθλητικά σωματεία (με μια δίκαιη κατανομή), καθώς δεν έχουν εδώ και 3 μήνες κανένα έσοδο όταν και έκλεισαν με απόφαση της Πολιτείας. Οι μηνιαίες απώλειες μπορεί να είναι από 1500€ το μήνα για ένα μικρό σωματείο και να ξεπερνάει τις 10.000 στα μεγαλύτερα με περισσότερα τμήματα.
Κατά τη συνέντευξη τύπου αναφέρθηκαν και παρουσιάστηκαν μια σειρά από στοιχεία σε δεδομένα και δράσεις της Ομοσπονδίας:
Οικονομικά
Το 2012, σε περίοδο κρίσης, η ήδη μειωμένη κρατική επιχορήγηση ήταν 6.762.000 ενώ η φετινή 2.778.000, η μικρότερη που έχει λάβει ποτέ η Ομοσπονδία στη σύγχρονη ιστορία.
Η συνεισφορά της κρατικής επιχορήγησης το 2019 στο αγωνιστικό και αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ ήταν 25%. Το υπόλοιπο 75% καλύφθηκε από τους ιδίους πόρους που αντλεί η Ομοσπονδία.
Φέτος η επιχορήγηση καλύπτει τις ανελαστικές δαπάνες (σε αυτές και τους εργαζόμενους και ασφαλιστικές εισφορές ΕΑΣ), τις μικρές λειτουργικές δαπάνες (με ενσωματωμένες τις μειώσεις από τη χρήση των ευεργετικών διατάξεων της Πολιτείας), την επιστημονική στήριξη – Υγειονομική ομάδα, και το ενοίκιο αθλητικών εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ.
Μένουν 678.000 για την υπόλοιπη δραστηριότητα, στη διοργάνωση αγώνων και πρωταθλημάτων και στην κάλυψη μετακινήσεων αθλητών
Η κρατική χρηματοδότηση δεν καλύπτει φέτος 4,5 εκατομμύρια, με όλες τις δαπάνες των εθνικών ομάδων (όπου έχουν ενσωματωθεί και οι μειώσεις από εξοικονομήσεις μη διεξαγωγής διεθνών διοργανώσεων) και της ανάπτυξης.
Σχετικά με το πρόγραμμα “Χείλων” ο ΣΕΓΑΣ είναι υπέρ της θεσμοθέτησης και καθιέρωσης ενός αξιολογικού και αντικειμενικού συστήματος χρηματοδότησης των Ομοσπονδιών, αν και χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για τις παραμέτρους, αλλά είναι υπέρ του προγράμματος
Η μείωση της χρηματοδότησης του Αθλητισμού οφείλεται στην απόφαση του κου Αυγενάκη να περικόψει κοντά στο 1,5 – 2 εκατομμύρια σε σχέση με την περσινή χρονιά. Δεν φταίει ο “Χείλωνας” αλλά η πολιτική απόφαση
Το σύστημα καταλήγει ότι ο ΣΕΓΑΣ αντιπροσωπεύει το 1/5 σχεδόν (18%) της δράσης του ελληνικού ερασιτεχνικού Αθλητισμού
Στη βάση:
Από το 2012, εγγράφονται περίπου 9300 νέα παιδιά ανά έτος
Τα σωματεία έχουν παραγωγικό έργο, ενώ από το 2016 είχαμε 100 καινούργια σωματεία
Την περασμένη χρονιά αξιολογήθηκαν 340 σωματεία έναντι 281 του 2012
Τεράστιες αυξήσεις σε αριθμό συμμετοχών (100%) και βαθμολογούμενους (200%) στους διασυλλογικούς αγώνες. Το 2019 ήταν περίπου 28.000 συμμετοχές και οι 19.500 αξιολογήθηκαν
Διασυλλογικά, πανελλήνιοι και τοπικοί αγώνες του ΣΕΓΑΣ έφτασαν το 2019 τους 246.
Κατά την πανδημία:
Επιστολή στις 18/3 στους Υπουργούς Οικονομικών και Κοινωνικης Ασφάλισης και κοινοποίηση στον Υφυπουργό Αθλητισμού προκειμένου να ζητηθεί η ένταξη των ΚΑΔ των σωματείων και Ομοσπονδιών στα ευεργετικά μέτρα στήριξης.
Διεξαγωγή επιμορφωτικών διαδικτυακών σεμιναρίων ειδικών κάτω από το καθεστώς της πανδημίας.
Πρόσληψη ειδικού επιστημονικού συνεργάτη πνευμονολόγου για να βοηθήσει τη συγκρότηση όλων των μέτρων που έπρεπε να ληφθούν σε προπονητικό και αγωνιστικό επίπεδο να προετοιμαστούν τα ειδικά πρωτόκολλα.
Πρόταση στις 21/4 στον Υφυπουργό Αθλητισμού με μεθοδολογία επανεκκίνησης του στίβου σε προπονητικό και αγωνιστικό επίπεδο.
Δημιουργία και έγκριση υγειονομικού πρωτοκόλλου διεξαγωγής αγώνων. Στην Ελλάδα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα έχουμε τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε σε λίγες εβδομάδες αγώνες με όλα τα αγωνίσματα.
Είμαστε στη φάση δημιουργίας υγειονομικού πρωτοκόλλου διεξαγωγής αγώνων εκτός Σταδίου – μαζικούς δρομικούς αγώνες.
Παρά τη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, αυξάνεται η χρηματοδότηση για τη μετακίνηση στα πανελλήνια πρωταθλήματα προς διευκόλυνση σωματείων και συμμετοχών αθλητών. (stivoz.gr)