Τοπικές Ειδήσεις

Πρόταση των RICHeS για δημιουργία μητρώου δέντρων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα το αστικό πράσινο απασχολεί έντονα την τοπική κοινωνία. Δέντρα κόβονται ή υφίστανται βαρύ κλάδεμα και είναι σχεδόν αδύνατο να μάθεις ποιος και γιατί το έκανε. Δέντρα “εξαφανίζονται” ξαφνικά και τα σημεία που βρίσκονταν τσιμεντώνονται αμέσως για να καλυφθούν τα ίχνη τους και μετά προσπαθείς να θυμηθείς αν πράγματι εκεί υπήρχε κάποιο δέντρο και τι είδους. Αν ρωτήσεις τους γείτονες ή ακόμα και την Υπηρεσία Πρασίνου ή αγνοούν την ύπαρξη του δέντρου ή την βάρβαρη πράξη ή δίνεται μια γενική και αόριστη δικαιολογία “ήταν άρρωστο” με σκοπό να καλυφθεί και να κλείσει το θέμα. Έτσι δυστυχώς έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα καχυποψίας και δυσπιστίας. Θα θέλαμε ως Rhodes International Culture & Heritage Society (RICHeS) να καταθέσουμε μια πρόταση που ήδη έχει αναπτυχθεί στη Θεσσαλονίκη, στις πόλεις της Ηπείρου, Ιωάννινα, Άρτα, Πρέβεζα και Ηγουμενίτσα αλλά και στον Εθνικό Κήπο της Αθήνας: Τη δημιουργία Μητρώου Δέντρων. 

Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα όπου είναι καταγεγραμμένα όλα τα δέντρα της πόλης – κάθε δέντρο έχει τη δική του ταυτότητα. Ο κάθε πολίτης μπορεί να επισκεφτεί την πλατφόρμα και να λάβει αναλυτικές πληροφορίες για το κάθε ένα από αυτά, από την ονομασία και την τοποθεσία του μέχρι το ύψος και τη διάμετρό του!

Είναι πρόγραμμα αποτύπωσης και παρακολούθησης όλων των δέντρων που βρίσκονται στην πόλη και περιλαμβάνει μόνιμα στοιχεία τους όπως είδος, θέση καθώς και μεταβαλλόμενα στοιχεία τα οποία εξαρτώνται από την αύξηση και κλάδευση τους όπως ύψος, διάμετρος και εύρος κόμης. Ακόμη περιλαμβάνει στοιχεία αξιολόγησης των δέντρων, όπως ζωτικότητα, υγεία, σταθερότητα, προβλήματα κορμού, κόμης και ριζών και ασθένειες που προκύπτουν από μύκητες ή έντομα. Με βάση τα παραπάνω στοιχεία γίνεται εκτίμηση της κατάστασης κάθε δέντρου και προτείνονται τα απαραίτητα κάθε φορά μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για την καλύτερη συντήρηση και λειτουργία των χώρων πρασίνου. Με την βοήθεια των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) χαρτογραφείται η περιοχή και αποτυπώνεται ακριβώς η θέση του κάθε δέντρου. Κάθε δέντρο υποστηρίζεται από βάση δεδομένων με τα αναφερόμενα στοιχεία και τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία μπορούν να παρακολουθούνται και να ενημερώνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά τακτά χρονικά διαστήματα μετά από επιτόπιους ελέγχους.  

Με το μητρώο μπορεί να προσδιοριστεί αν υπάρχει η ανάγκη για να κλαδεύσεις, φυτεύσεις ή απομακρύνεις δέντρα ή αν αυτά αναπτύσσονται φυσιολογικά χωρίς κανένα βασικό πρόβλημα. Όταν ένας πολίτης ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί κάτι σχετικά με τα δέντρα, είναι δυνατό να αναζητηθεί το δέντρο στο μητρώο, ενώ ο πολίτης είναι στο τηλέφωνο. Τα μητρώα δέντρων μπορούν να αναβαθμίσουν τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών αλλά και τη σχέση μεταξύ αυτών και των πολιτών. Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγόρης Βάρρας, Καθηγητής του ΤΕΙ Ηπείρου που ανέπτυξε την εν λόγω πλατφόρμα “Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης του αστικού πρασίνου τόσο για τους ενεργούς πολίτες όσο και για τις υπηρεσίες των Δήμων. Ενα Ηλεκτρονικό Μητρώο Δέντρων ή ένα σύστημα δημιουργίας δενδρολογίου, με το οποίο μπορούμε όχι μόνο να γνωρίζουμε ακριβώς τον πλούτο που διαθέτουμε, αλλά και να καταγράφουμε τα οφέλη που έχουμε. Για παράδειγμα, ένας Δήμος θα μπορεί να γνωρίζει ακριβώς πόσο οξυγόνο παράγουν και την κατακράτηση διοξειδίου του άνθρακα που πραγματοποιούν τα δέντρα της πόλης του”.

Αφού δυστυχώς η πόλη μας δεν πρωτοπορεί και δεν καινοτομεί, τουλάχιστον ας αντιγράψει. Ας δημιουργηθεί και στη Ρόδο Μητρώο Δέντρων. 

(Οι πληροφορίες για το Μητρώο Δέντρων ελήφθησαν από την μελέτη της πανεπιστημιακής ομάδας της Καθηγήτριας Θέκλας Τσιτσώνη της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου