Τα πιόνια πλέον κινούνται στη διπλωματική σκακιέρα της περιοχής μας και η Ελλάδα έκανε την εβδομάδα που πέρασε μία κίνηση μείζονος σημασίας. Συμφώνησε με την Ιταλία σε οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών στη διαδικασία για την ανακήρυξη ΑΟΖ. Η Ελλάδα δείχνει ότι μπορεί να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και κυρίως ότι μπορεί να απαντήσει στους «τσαμπουκάδες» της Τουρκίας. Απάντηση όχι με άναρθρες κραυγές και επίδειξη μαγκιάς, αλλά στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, της διεθνούς νομιμότητας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της καλής γειτονίας.
Μία εκκρεμότητα 43 ετών έκλεισε μέσα σε λίγους μήνες με προσεκτικούς χειρισμούς της ελληνικής διπλωματίας και η Ελλάδα βάζει πλέον στην κορυφή της ατζέντας την ίδια διαδικασία με την Αίγυπτο, με την Αλβανία να έπεται καθώς αποτελεί μία φαινομενικά απλή αλλά στην ουσία σύνθετη διαδικασία. Η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι πιο σύνθετη και πιο δύσκολη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι έχουν γίνει τόσες συναντήσεις τεχνικών κλιμακίων των δύο χωρών. Για τους λόγους αυτούς απασχολεί περισσότερο και την Τουρκία και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι δεν θα είναι το ίδιο αδρανείς όπως στη διαδικασία με την Ιταλία. Αντιθέτως, θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να τορπιλίσουν κάθε απόπειρα συμφωνίας ή ακόμα χειρότερα θα προσπαθήσουν να υποκινήσουν μη συμφέρουσα συμφωνία.
Η Τουρκία έχει συμφέροντα στην περιοχή και έχει ασκήσει αφόρητες πιέσεις στην Αίγυπτο για να προχωρήσει σε συμφωνία με την ίδια και όχι με εμάς.
Η Τουρκία έχει βάλει στο μάτι το Καστελλόριζο και τους κατοίκους του. Έχει βάλει στο μάτι το πιο ακριτικό νησί της Ελλάδας και τον Δωδεκανήσων. Το πιο ανατολικό άκρο του ελληνικού κράτους το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο για την ΑΟΖ και τα συμφέροντά μας. Το Καστελλόριζο είναι το νησί που συνδέει την ελληνική ΑΟΖ με την αντίστοιχη της Κύπρου. Είναι το νησί που καθιστά πραγματικό ένα ενιαίο δόγμα και στην ενεργειακή πολιτική Ελλάδος και Κύπρου.
Η προσοχή όλων το επόμενο διάστημα θα είναι στραμμένη στο Καστελλόριζο. Για την Τουρκία δεν υφίσταται καν και το εξαφανίζει από κάθε χάρτη και σχεδιασμό. Για την Αίγυπτο αποτελεί έναν αστερίσκο και έναν προβληματισμό για το πώς θα αντιμετωπίσει την ύπαρξή του και τον ρόλο του. Για την Ελλάδα όμως είναι νησί με εθνική σημασία, με οικονομική δραστηριότητα, με κατοίκους που ζουν σε ελληνικό έδαφος με πλήρη κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις Διεθνείς Συμβάσεις.
Γι’ αυτό το Καστελλόριζο και τα μάτια μ